Χριστιανισμός και εμβολιασμός

Χριστιανισμός και εμβολιασμός

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά την Βάπτισή Του, ο Ιησούς, σύμφωνα με τα Ευαγγέλια του Ματθαίου (4.5-4.7) και του Λουκά (4.9-4.12), κατευθύνθηκε στην έρημο, προκειμένου να νικήσει τον Διάβολο και τους πειρασμούς. Κάποια στιγμή ο Διάβολος παραλαμβάνει τον Ιησού και τον φέρνει στην Ιερουσαλήμ. Τον τοποθετεί στην κορυφή του Ναού του Σολομώντα και Του λέγει: εάν είσαι Υιός του Θεού, ρίξε τον εαυτόν Σου κάτω· διότι είναι γραμμένο ότι ο Θεός θα δώσει εντολή στους αγγέλους προς χάριν Σου και αυτοί θα σε σηκώσουν στα χέρια τους αμέσως με προσοχή, μήπως τυχόν και κτυπήσει το πόδι Σου σε κάποια πέτρα. Ο Διάβολος υπονοούσε ότι τα πλήθη των πιστών, που βρίσκονταν στο Ναό, θα έβλεπαν το θαύμα και θα αναγνώριζαν τον Ιησού ως Μεσσία.

Ο Ιησούς απάντησε στον Διάβολο ότι, σύμφωνα με τον λόγο του Θεού, δεν πρέπει να εκθέτουμε τον εαυτόν μας σε κίνδυνο, για να δοκιμάσουμε τον Θεό, πιστοποιώντας έτσι αν Εκείνος θα μας προφυλάξει. Συνεκδοχικά, δεν είναι αποδεκτό να υποβάλλει ο άνθρωπος τον Θεό σε δοκιμασία, ώστε να πειστεί, με χειροπιαστά γεγονότα, ότι πράγματι ο Θεός τον αγαπά και τον προστατεύει. Το να βάζει κάποιος τον Θεό σε δοκιμασία δεν δηλώνει πίστη σε Αυτόν· το αντίθετο μάλιστα.

Στο μακρό διάστημα της πανδημίας, και ακόμα περισσότερο τις τελευταίες ημέρες που η αρρώστια βρίσκεται σε έξαρση, έχουμε όλοι ακούσει για ιερείς, μοναχούς ή πιστούς που αδιαφορούν επιδεικτικά για τον κορωνοϊό. Ορισμένοι αμφισβητούν την ύπαρξη ή τη σοβαρότητά του, άλλοι μάχονται τον εμβολιασμό και κάποιοι διακηρύσσουν ότι δεν φοβούνται τον ιό, επειδή θα τους σώσει ο Θεός. Οι αντιλήψεις αυτές, και οι στάσεις ζωής που συνεπάγονται, έχουν οδηγήσει πάρα πολλούς ανθρώπους να νοσήσουν βαριά και αρκετούς να πεθάνουν.

Από όσα όμως αναφέρονται στα δύο Ευαγγέλια, την εγκυρότητα των οποίων δεν φαντάζομαι να αμφισβητεί όποιος θέλει να συγκαταλέγεται στους Χριστιανούς, προκύπτει ότι η στάση όσων αδιαφορούν για τον κορωνοϊό και τις συνέπειές του είναι τελικά αντιχριστιανική. Και είναι αντιχριστιανική όχι μόνο διότι αδιαφορούν για τον συνάνθρωπό τους, γινόμενοι διασπορείς της φονικής πανδημίας, αλλά και επειδή υποβάλλουν τον Θεό σε δοκιμασία. Είτε το αντιλαμβάνονται είτε όχι, εκθέτοντας τον εαυτό τους σε κίνδυνο –μη εμβολιαζόμενοι και μη εφαρμόζοντας τα υγειονομικά μέτρα προστασίας– καλούν τον Θεό να τους σώσει, επειδή θεωρούν ότι είναι πιστοί και αξίζουν την προστασία Του και την αγάπη Του. Εάν τελικά σωθούν, θα έχουν να υπερηφανεύονται για τη χάρη του Θεού που δέχτηκαν και για το ότι αυτοί είναι οι εκλεκτοί. Σε αντίθεση, βέβαια, με τις μάζες των «μη εκλεκτών», όσων δηλαδή τηρούν τα υγειονομικά μέτρα προστασίας και εμβολιάζονται.

Αυτοί που τιμούν τη χριστιανική πίστη είναι όσοι τηρούν τα υγειονομικά μέτρα προστασίας και εμβολιάζονται, για να μη δοκιμάσουν τον Θεό.

Μόνο που αυτοί που τιμούν τη χριστιανική πίστη είναι τελικά οι δεύτεροι, όσοι δηλαδή τηρούν τα υγειονομικά μέτρα προστασίας και εμβολιάζονται, για να μη δοκιμάσουν τον Θεό· αυτοί που προσπαθούν να προφυλαχθούν από την πανδημία και να αποτρέψουν τη διάδοσή της, προστατεύοντας παράλληλα τους συνανθρώπους τους. Αυτοί, συνεπώς, δρουν σύμφωνα με τον λόγο του Θεού και όχι οι αρνητές της πανδημίας και του εμβολιασμού, με επίφαση τον Χριστιανισμό.

Ο Χριστιανισμός είναι μια θρησκεία που θεμελιώνεται εξίσου στον Λόγο και στην Πίστη. Στο Ευαγγέλιο του Ιωάννη ορίζεται με σαφήνεια ότι «Εν αρχή ην ο Λόγος και ο Λόγος ην προς τον Θεόν, και ο Θεός ην ο Λόγος» (1.1). Επίσης, η Εκκλησία έχει μια μακρά παράδοση ιατρών αγίων, οι οποίοι χρησιμοποίησαν την επιστήμη για να μειώσουν τον ανθρώπινο πόνο, να καταπολεμήσουν τις ασθένειες, να σώσουν ζωές. Αρα, οι αρνητές της πανδημίας και του εμβολιασμού προσβάλλουν και την πνευματική παρακαταθήκη των αγίων αυτών, τους οποίους η χριστιανική Εκκλησία τιμά.

Ας ακούσουν οι πιστοί και οι πιστές την επίσημη Εκκλησία, ας διαβάσουν τον λόγο του Θεού και ας μην παρασύρονται σε δομικά αντιχριστιανικές συμπεριφορές.

* O κ. Γ. Στείρης είναι αναπληρωτής καθηγητής ΕΚΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή