Πυρκαγιές: Πολλοί πόροι σε καταστολή, λίγοι σε πρόληψη

Πυρκαγιές: Πολλοί πόροι σε καταστολή, λίγοι σε πρόληψη

Τα συμπεράσματα πρώτης αποτίμησης της φετινής αντιπυρικής περιόδου

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 84% των πόρων της τελευταίας 5ετίας για τα δάση αφορά την καταστολή πυρκαγιών και μόλις το 16% την πρόληψη. Με δεδομένο ότι τα βασικά αίτια έναρξης των πυρκαγιών στη χώρα μας παραμένουν ανθρωπογενή και, όπως αποδείχθηκε φέτος, ο μηχανισμός πυρόσβεσης έχει συγκεκριμένα όρια, η γενναία επένδυση στη διαχείριση των δασών είναι απαραίτητη περισσότερο από ποτέ.

Στα συμπεράσματα αυτά καταλήγει η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς, με αφορμή τη λήξη της φετινής αντιπυρικής περιόδου. Οπως επισημαίνει:

• Φέτος κάηκαν στη χώρα μας 1,5 εκατ. στρέμματα δασών, ο δεύτερος χειρότερος απολογισμός των τελευταίων 20 ετών. Παράλληλα, το καλοκαίρι του 2021 υπήρξε το θερμότερο στην Ευρώπη. «Με την κλιματική κρίση να επιδρά καθοριστικά πλέον στην αύξηση της έντασης των πυρκαγιών στη Μεσόγειο, διαπιστώνουμε ότι οι μεγαπυρκαγιές ήρθαν για να μείνουν. Για ακόμα μια χρονιά αποδείχθηκε ότι ο μηχανισμός καταστολής έχει συγκεκριμένα όρια, που μόλις τα ξεπεράσει καταρρέει. Στο πλαίσιο αυτό και με αφορμή τη θλιβερή, σε καμένες εκτάσεις, τελευταία αντιπυρική περίοδο, είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθούν άμεσα πολιτικές αποφάσεις για να δοθεί προτεραιότητα στην πρόληψη, η οποία θα υποβοηθήσει την καταστολή», παρατηρεί το WWF.

• Οι δασικές πυρκαγιές στη χώρα μας παραμένουν κοινωνικό ζήτημα, καθώς έγιναν 258 συλλήψεις για πυρκαγιές από αμέλεια, ενώ από πρόθεση μόλις 29.

Η κλιματική κρίση διαμορφώνει τις συνθήκες εκείνες που καταδεικνύουν ότι οι μεγαπυρκαγιές ήρθαν για να μείνουν.

• Οι πόροι που διατίθενται στη χώρα μας για την προστασία και διαχείριση των δασών είναι δυσανάλογα περιορισμένοι. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιεί το WWF με το Μεσογειακό Ινστιτούτο Ερευνητικής Δημοσιογραφίας στο πλαίσιο του προγράμματος «Active Citizens Fund», το 2016-2020 τo 84% των πόρων κατευθύνθηκε στην καταστολή και μόλις το 16% στην πρόληψη, δηλαδή 771.213.375 ευρώ έναντι 149.343.062 ευρώ.

• Η Δασική Υπηρεσία που καλείται να φέρει εις πέρας το κύριο βάρος της πρόληψης, μέσω της δασικής διαχείρισης, αντιμετωπίζει τα τελευταία 20 χρόνια μειώσεις προσωπικού έως 53% και μειώσεις πόρων έως 80%. Οι ετήσιοι πόροι προς τα δασαρχεία αποδίδονται με μεγάλη καθυστέρηση, λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.

• Σημαντικοί πόροι παραμένουν αδιάθετοι ή δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν εξαιτίας αδυναμίας ή αδιαφορίας των δικαιούχων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, τα 30 εκατ. ευρώ του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 που τελικά δεν θα απορροφήσουν οι Περιφέρειες για διάνοιξη και βελτίωση δασικών οδών.

• Το WWF εντοπίζει κενά στη δια-φάνεια και στη λογοδοσία από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και επί της ουσίας ζητάει περισσότερη ενημέρωση για τη διαχείριση πόρων που κατευθύνονται στην πρόληψη και στην καταστολή των φυσικών καταστροφών.

Τα συμπεράσματα από την αποτίμηση της αντιπυρικής περιόδου αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς επί της ουσίας έρχονται να επιβεβαιώσουν την εκτίμηση ότι η κλιματική αλλαγή έχει ήδη διαμορφώσει νέα δεδομένα για την εκδήλωση των φυσικών καταστροφών, τα οποία απαιτούν διαφορετικό τρόπο δράσης και αντιμετώπισης των προκλήσεων που ανακύπτουν.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή