ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ξεκινάει η επιστράτευση γιατρών

Σήμερα, εκτός απροόπτου, αναμένεται να φτάσουν τα φύλλα επίταξης προσωπικών υπηρεσιών υγείας σε ιδιώτες γιατρούς προκειμένου να βοηθήσουν συναδέλφους τους του ΕΣΥ στη Βόρεια Ελλάδα και στη Θεσσαλία στη μάχη με τον κορωνοϊό.

Ξεκινάει η επιστράτευση γιατρών

Σήμερα, εκτός απροόπτου, αναμένεται να φτάσουν τα φύλλα επίταξης προσωπικών υπηρεσιών υγείας σε ιδιώτες γιατρούς προκειμένου να βοηθήσουν συναδέλφους τους του ΕΣΥ στη Βόρεια Ελλάδα και στη Θεσσαλία στη μάχη με τον κορωνοϊό. Χθες δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η πράξη με την οποία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξουσιοδοτεί τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη και την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα να προχωρήσουν στην επίταξη προσωπικών υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών. Η πράξη αφορά πνευμονολόγους, παθολόγους και γενικούς γιατρούς που έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, ενώ ο χρόνος της επίταξης των υπηρεσιών είναι ένας μήνας. Οπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση, λαμβάνεται υπόψη η ανάγκη αντιμετώπισης της πανδημίας, «δεδομένου ότι η τρέχουσα επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, η πληρότητα κλινών κορωνοϊού στην 3η, την 4η και την 5η Υγειονομική Περιφέρεια (σ.σ. Κεντρική, Δυτική, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, και Θεσσαλία) και η καθημερινή μετατροπή νέων κλινικών σε κλινικές COVID καθιστούν επιτακτική την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού των δημόσιων δομών για την περίθαλψη των νοσούντων από κορωνοϊό».

Χθες, στα νοσοκομεία της επικράτειας νοσηλεύονταν 556 διασωληνωμένοι ασθενείς με COVID-19, ενώ 424 ασθενείς έκαναν εισαγωγή για νοσηλεία. Σταθερά, αλλά σε υψηλά επίπεδα παρέμειναν τα ποσοστά κάλυψης των απλών κλινών COVID (60%) και των κλινών ΜΕΘ COVID (91,3%). Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 63, ενώ από την αρχή της πανδημίας η χώρα μας έχει καταγράψει 17.075 θανάτους που σχετίζονται με τη νόσο. Στη ΜΕΘ Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ρίου νοσηλεύεται βρέφος δύο μηνών. Οι γιατροί έδιναν χθες το μεσημέρι μάχη για να μη διασωληνωθεί.

Χθες ανακοινώθηκαν 7.317 νέες λοιμώξεις, 63 θάνατοι, ενώ 556 ασθενείς με COVID-19 είναι διασωληνωμένοι.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας παραμένει εξαιρετικά δύσκολη, με τις κλίνες ΜΕΘ να αγγίζουν το 100% πληρότητας και ασθενείς να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι εκτός Μονάδων. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννάκο, στο νοσοκομείο Βόλου τρεις παθολόγοι νόσησαν από κορωνοϊό και στην παθολογική κλινική θα καλύψουν το κενό εθελοντές ιδιώτες γιατροί, μεταξύ των οποίων και ένας πνευμονολόγος που είχε στο παρελθόν νοσηλευθεί σε ΜΕΘ λόγω κορωνοϊού.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 7.317 νέα κρούσματα COVID-19 σε σύνολο 348.636 εργαστηριακών τεστ, που σημαίνει ότι το ποσοστό θετικότητας ήταν χθες στο 2,1%. Στην Αττική εντοπίστηκαν 1.871 νέα κρούσματα, στη Θεσσαλονίκη 1.242, στη Λάρισα 291 και στην Αχαΐα 276. Οπως επισήμαναν χθες ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, καθηγητής Θεοκλής Ζαούτης και ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας Δημήτρης Παρασκευής, τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται σταθεροποίηση και πιθανόν μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων. Αντίστοιχα, σταθεροποίηση παρατηρείται και στον δείκτη θετικότητας (πόσα δείγματα βγαίνουν θετικά έπειτα από εργαστηριακό έλεγχο). Αποτελεσματικό στον έλεγχο της πανδημίας στα σχολεία αποδεικνύεται και το μοντέλο των πολλών και τακτικών self tests. Το ποσοστό των κρουσμάτων σε παιδιά σχολικής ηλικίας είναι σταθερό (22%-23%), ενώ λόγω των πολλών τεστ η διάγνωση της COVID-19 σε αυτές τις ηλικίες γίνεται πολύ γρήγορα. Σύμφωνα με τα δεδομένα της ιχνηλάτησης, δύο στα τρία κρούσματα όπου η μετάδοση έγινε στο σχολείο εντοπίζονται είτε την ίδια ημέρα είτε μία ημέρα μετά.