Κατεστράφη F-16 στην προσγείωση, σώος ο πιλότος

Κατεστράφη F-16 στην προσγείωση, σώος ο πιλότος

Στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας (ΓΝΑ) θα συνεχιστούν οι εκτενείς ιατρικές εξετάσεις στον χειριστή της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.) ο οποίος εγκατέλειψε το F-16 Block 52+ κατά τη διάρκεια της προσγείωσής του στο αεροδρόμιο της Ανδραβίδας.

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας (ΓΝΑ) θα συνεχιστούν οι εκτενείς ιατρικές εξετάσεις στον χειριστή της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.) ο οποίος εγκατέλειψε το F-16 Block 52+ κατά τη διάρκεια της προσγείωσής του στο αεροδρόμιο της Ανδραβίδας. Παράλληλα, από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ) θα διεξαχθεί έρευνα για τα αίτια του ατυχήματος, το οποίο οδήγησε στην ολοσχερή καταστροφή του μαχητικού της Π.Α.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», χθες στις 15.40, κατά τη διάρκεια της τροχοδρόμησης του F-16, το οποίο προσγειωνόταν από εκπαιδευτική πτήση, η ταχύτητα δεν ήταν η ενδεδειγμένη. Παρά τις προσπάθειες του χειριστή, ήδη στη μέση της τροχοδρόμησης στον αεροδιάδρομο το αεροσκάφος συνέχιζε με μεγαλύτερη ταχύτητα. Σύμφωνα με κάποιες πηγές, ο χειριστής επιχείρησε να απογειώσει ξανά το αεροσκάφος, αλλά δεν κατέστη δυνατό. Ως εκ τούτου ο ιπτάμενος προχώρησε στην προβλεπόμενη από τους κανόνες διαδικασία, την εγκατάλειψη με τη χρήση του εκτινασσόμενου καθίσματος. Στη συνέχεια το αεροσκάφος κινήθηκε εκτός αεροδιαδρόμου, όπου και έγινε παρανάλωμα του πυρός, κάτι που έχει οδηγήσει στη γενική εκτίμηση ότι το συγκεκριμένο F-16 δεν μπορεί να επιδιορθωθεί.

Ο χειριστής εγκατέ- λειψε το αεροσκάφος, το οποίο είχε μεγάλη ταχύτητα κατά την τροχοδρόμησή του.

Επισήμως από το ΓΕΑ έγινε γνωστή η ώρα και ημέρα της επιτυχούς εγκατάλειψης του αεροσκάφους από τον χειριστή, ο οποίος αρχικά μεταφέρθηκε στο ΠΓΝ Πατρών και εν συνεχεία στο 251 ΓΝΑ, για προληπτικούς λόγους. Δεδομένου ότι η διαδικασία και μόνο της εκτίναξης μπορεί να ασκεί πάνω στο ανθρώπινο σώμα έως και 20 G, οι εις βάθος εξετάσεις είναι επιβεβλημένες.  

Η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Νικ. Παναγιωτόπουλο προκειμένου να ενημερωθεί για τις συνθήκες του ατυχήματος. Σύμφωνα με το ανακοινωθέν της Προεδρίας, η κ. Σακελλαροπούλου εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι ο πιλότος εξήλθε σώος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή