Πλεύρης για νέα μέτρα: Κυλιόμενο ωράριο σε χώρους εργασίας αλλαγή ωραρίου στο λιανεμπόριο

Πλεύρης για νέα μέτρα: Κυλιόμενο ωράριο σε χώρους εργασίας αλλαγή ωραρίου στο λιανεμπόριο

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του, εξειδίκευσαν ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης και ο γ.γ. Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου. 

Όπως είπε ο κ. Πλεύρης, τα μέτρα στοχεύουν στο να κρατήσουν την κοινωνία ανοιχτή και να μην έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα, ενώ παράλληλα γίνεται προσπάθεια να διατηρηθεί η συμφωνία με την κοινωνία ότι δεν πρόκειται να ξανακλείσει η χώρα. «Το σύστημα υγείας παραμένει σταθερό, πιέζεται και θα συνεχίσει να πιέζεται αλλά αντέχει. Η κυβέρνηση έχει πάρει όλα τα μέτρα στο σκέλος της κάλυψης κενών και συνεργασίας με ιδιωτικές κλινικές και ιδιώτες γιατρούς και θα μπορέσει να ανταποκριθεί», είπε ο υπουργός Υγείας.

Στους χώρους εργασίας θα ακολουθηθεί κυλιόμενο ωράριο που θα ξεκινά από τις 07:00 έως τις 09:30, ενώ θα υπάρξει και αλλαγή ωραρίου στο λιανεμπόριο.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε, για να αποφευχθεί ο συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς, τροποποιείται το ωράριο καταστημάτων, τα καταστήματα λιανικού εμπορίου θα είναι ανοιχτά από τις 10 το πρωί έως τις 9 το βράδυ τις καθημερινές.

Τρεις κατηγορίες χώρων

Όπως τόνισε οι χώροι διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες: 

-χώρους που είναι προσβάσιμοι σε όλους ανεμβολίαστους και εμβολιασμένους και θεωρούνται πρώτης ανάγκης όπως τα φαρμακεία και οι χώροι προμήθειας τροφίμων

-χώρους με χαρακτηριστικά μιας ανάγκης και είναι μόνο για εμβολιασμένους ή ανεμβολίαστους με εργαστηριακό έλεγχο, όπως το λιανεμπόριο, οι ανοιχτοί χώροι εστίασης, οι χώροι εργασίας, όπου περιλαμβάνεται και η εκπαίδευση και οι χώροι λατρείας. 

-χώροι που αφορούν στη διασκέδαση. Στους κλειστούς χώρους η πρόσβαση είναι μόνο για εμβολιασμένους ή όσους έχουν νοσήσει τους τελευταίους έξι μήνες. Αυτοί οι χώροι είναι μεταξύ άλλων τα σινεμά, τα θέατρα, τα μουσεία και τα γυμναστήρια.

Σε όλους τους ανήλικους, επειδή υπάρχει πληθυσμός σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες που δεν μπορεί να εμβολιαστεί, δίνεται η δυνατότητα για self-test και όχι εργαστηριακός έλεγχος.

Εμβολιασμένο το 75% του ενήλικου πληθυσμού

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, οι εμβολιασμοί συνεχίζονται με ικανοποιητικό βαθμό ήδη υπάρχουν 900.000 προγραμματισμένα ραντεβού εκ των οποίων οι 137.000 είναι για πρώτη δόση, οι 343.000 για δεύτερη δόση και οι 420.000 για την τρίτη δόση. Τουλάχιστον το 75% του ενήλικου πληθυσμού και το 65% του γενικού πληθυσμού έχει ήδη εμβολιαστεί.

Πρόσθεσε ότι «πάνω από το 85% όσων νοσηλεύονται στις ΜΕΘ ή χάνουν τη ζωή τους είναι ανεμβολίαστοι. Οι κλίνες ΜΕΘ έχουν υπερδιπλασιαστεί και έχουν εξασφαλιστεί αναπνευστήρες και τεχνική υποδομή ώστε αν χρειαστεί διασωλήνωση ασθενούς εκτός ΜΕΘ να πληροί πλήρως τις προϋποθέσεις, ειδικά όπου δεν ενδείκνυται μετακίνηση του ασθενούς».

Ενίσχυση του ΕΣΥ

Το ΕΣΥ, είπε ο υπουργός Υγείας, έχει ενισχυθεί με άνω των 12.000 λοιπό επικουρικό προσωπικό, 2.000 μόνιμους γιατρούς και 2.000 επικουρικούς γιατρούς ενώ παράλληλα έχει εξασφαλιστεί από τον ιδιωτικό τομέα το σύνολο των κλινών ΜΕΘ που διαθέτει και είναι κενές. «Στις περιοχές με μεγάλη ένταση, βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία, αυτή τη στιγμή έχουμε άνω των 700 κλινών απλών από τον ιδιωτικό τομέα με το σύνολο του προσωπικού τους, όπου εξυπηρετούνται κατά βάση περίπου 70% covid περιστατικά», σημείωσε και πρόσθεσε ότι έχει γίνει αντίστοιχη συμφωνία και στην Αττική όταν χρειαστεί να υπάρξουν αντίστοιχες κλίνες. 

Αναφερόμενος στην επίταξη είπε ότι ήταν αναγκαίο μέτρο και συμπλήρωσε: «Τελικά θα χρειαστούμε στις περιοχές όπου πιέζεται το σύστημα 80 γιατρούς».

Πρόσβαση σε λιανεμπόριο, κέντρα αισθητικής και φαρμακεία

Στα καταστήματα λιανικού εμπορίου, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής, οι ανεμβολίαστοι πολίτες μπαίνουν με rapid test και οι εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες με επίδειξη πιστοποιητικού. 

Σε σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνους, ζαχαροπλαστεία, κάβες μπορούν να μπαίνουν και οι ανεμβολίαστοι χωρίς τεστ, αρκεί να τηρείται ο κανόνας του ενός ατόμου ανά 9 τ.μ. σύμφωνα με την ΚΥΑ που εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Η πρόσβαση των καταναλωτών είναι δυνατή χωρίς έλεγχο στα φαρμακεία.

Τα παιδιά 4-17 θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε όλους τους προαναφερθέντες χώρους με τη διενέργεια self-test 24 ώρες πριν την παρουσία τους στο χώρο.

Δείτε εδώ όλες τις ανακοινώσεις: 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή