ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορωνοϊός: Δύο σενάρια για 30 κρίσιμες ημέρες

Κορωνοϊός: Δύο σενάρια για 30 κρίσιμες ημέρες

«Ο χειμώνας μπροστά μας είναι δύσκολος», τόνισε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, στον απόηχο της ανακοίνωσης ότι τα καταγεγραμμένα νέα κρούσματα κορωνοϊού ανήλθαν σε 7.287, γεγονός που καταδεικνύει ότι η πανδημία βρίσκεται σε έξαρση.

Ταυτόχρονα, η Δευτέρα μπορεί να χαρακτηριστεί «μαύρη», καθώς ο αριθμός των θανάτων έσπασε το όριο των 100 (κατεγράφησαν 105 θάνατοι), την ώρα που αυξάνεται η πίεση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, με τους διασωληνωμένοι ασθενείς να ανέρχονται σε 608.

Τα δύο σενάρια

Τούτων δοθέντων, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, σε συνομιλία του με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, προχώρησε στην διατύπωση δύο σεναρίων, όσον αφορά στην πορεία της πανδημίας στην χώρα μας. Είπε ότι τώρα θα αυξάνονται και τα νούμερα, με το καλό σενάριο να θέλει την κορύφωση στην πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου και το κακό σενάριο να βλέπει το «πικ» μετά τα Χριστούγεννα.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε εκ νέου ότι «δεν θα υπάρξει απαγορευτικό, ούτε υπάρχει σχετική εισήγηση από την επιστημονική επιτροπή», καθώς «έχει εμβολιαστεί το 73% του ενήλικου πληθυσμού και δεν κινδυνεύει με βαριά νόσηση».

Και σημείωσε ότι «η τρίτη δόση πάει πάρα πολύ καλά, αν και δεν καταγράφεται ενδιαφέρον από τις μεγάλες ηλικίες για την πρώτη δόση». «Στην πίεση του κύματος δεν έχουμε τους εμβολιασμούς που θέλουμε, αλλά τρέχουν πλέον με ρυθμούς Μαρτίου», είπε και πρόσθεσε: «Η τρίτη δόση πάει πάρα πολύ καλά και θα κλείσει θετικά, ωστόσο, δεν καταγράφεται ενδιαφέρον πρώτης δόσης στις μεγάλες ηλικίες, άνω των 60 ετών».

Αντισώματα εξπρές

Η κ. Θεοδωρίδου, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης για την πορεία του εμβολιασμού, αναφερόμενη στην τρίτη δόση είπε ότι η ανοσία και τα αντισώματα που αναπτύσσονται μετά την αναμνηστική δόση είναι πολύ γρήγορη και αυτό συμβαίνει μόνο σε δύο ή τρεις ημέρες από την ημέρα του εμβολιασμού. Συμπλήρωσε ότι η τρίτη δόση εμβολίου έχει συμβάλει στον περιορισμό της διασποράς του ιού και την μείωσης των κρουσμάτων, όπως έχει φανεί σε άλλες χώρες.

Η ίδια εξήγησε ότι η μετάλλαξη Δέλτα έχει αυξήσει την επαναλοίμωξη σε ανθρώπους που έχουν νοσήσει και εμβολιασμένους και επισήμανε ότι η νόσηση και στη συνέχει ο εμβολιασμός προσφέρουν την καλύτερη δυνατή ανοσία. Μιλώντας για τη φυσική ανοσία, εξήγησε ότι η φυσική ανοσία από μόνη της δεν είναι ικανή να προστατεύσει 100% από τον κορωνοϊό όπως δείχνουν αρκετές μελέτες. Διαβάστε αναλυτικά

Τα στατιστικά του εμβολιασμού

Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, τόνισε: «Ξεπεράσαμε τους 13.860.000 εμβολιασμούς. Πάνω από 6.910.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 65,8% επί του γενικού πληθυσμού και 75,3% επί του ενήλικου πληθυσμού. Περισσότεροι από 6.550.000 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 62,3% επί του γενικού πληθυσμού και 71,8% επί του ενήλικου πληθυσμού».

«Το εμβολιαστικό πρόγραμμα είναι σε πλήρη ανάπτυξη, έχουμε την δυνατότητα για πάνω από 110.000 εμβολιασμούς την ημέρα», επισήμανε.

Ειδήσεις σήμερα

Γιατί η 3η δόση κρίνει τη μάχη της πανδημίας

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr