Κορωνοϊός: Μαύρο ρεκόρ για το 2021

Κορωνοϊός: Μαύρο ρεκόρ για το 2021

Στις εκκλήσεις ειδικών γιατρών και υγειονομικών αρχών για τη χορήγηση της αναμνηστικής δόσης, η οποία θα κλείσει τις ρωγμές στο τείχος ανοσίας που έχει επιτευχθεί έως τώρα, απαντούν πολλοί πολίτες.

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις εκκλήσεις ειδικών γιατρών και υγειονομικών αρχών για τη χορήγηση της αναμνηστικής δόσης, η οποία θα κλείσει τις ρωγμές στο τείχος ανοσίας που έχει επιτευχθεί έως τώρα, απαντούν πολλοί πολίτες. Παράλληλα, η κρίσιμη εικόνα που μεταδίδουν οι σκληροί δείκτες της πανδημίας φαίνεται ότι ενεργοποιεί όλο και περισσότερους για να κλείσουν ραντεβού για πρώτη δόση. O ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 105 θανάτους ασθενών, νέο ρεκόρ σε αυτό το κύμα της πανδημίας και ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων μέσα σε μία ημέρα το 2021. Τα νέα κρούσματα που καταγράφηκαν χθες ήταν 7.287, ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων ξεπέρασε τους 600 (608 χθες).

Το Σαββατοκύριακο προγραμματίστηκαν 187.000 ραντεβού για την αναμνηστική δόση, ενώ, σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης (ΣΚΑΪ), τις τελευταίες 30 ημέρες κλείστηκαν 1,2 εκατ. ραντεβού για αναμνηστική δόση και 444.000 ραντεβού για πρώτη δόση. Οι δικαιούχοι της αναμνηστικής δόσης ήταν χθες 2.827.574, εκ των οποίων 922.000 είχαν ήδη εμβολιαστεί και 705.000 είχαν κλείσει ραντεβού. Περισσότεροι από 6.910.000 πολίτες έχουν κάνει τουλάχιστον τη μία δόση του εμβολίου, αριθμός που, σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη, θα ξεπεράσει τα 7 εκατ. εντός της εβδομάδας. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε αντίθεση με το τι είχε παρατηρηθεί το προηγούμενο τρίμηνο, που όποιος ήθελε να εμβολιαστεί έβρισκε ακόμα και την ίδια μέρα εύκαιρο ραντεβού, πλέον χρειάζεται περισσότερη υπομονή. Σε κάποια εμβολιαστικά κέντρα, δε, το διαθέσιμο ραντεβού μπορεί να είναι και σε δέκα ημέρες.

Τις τελευταίες 30 ημέρες κλείστηκαν 1,2 εκατ. ραντεβού για αναμνηστική δόση και 444.000 ραντεβού για πρώτη δόση.

Συστάσεις

Σήμερα το μεσημέρι αναμένεται να ανακοινωθούν οι συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για εμβολιασμένους που έχουν νοσήσει, ενώ καταδρομικοί εμβολιασμοί σε μικρά νησιά για αναμνηστική δόση έχουν ήδη ξεκινήσει και θα συνεχιστούν και την επόμενη εβδομάδα.

Από χθες έχει ξεκινήσει η ισχύς των νέων μέτρων που περιορίζουν ακόμα περισσότερο τις δραστηριότητες των ανεμβολίαστων και τα οποία θα επαναξιολογηθούν την ερχόμενη εβδομάδα, όταν θα συνεδριάσει η επιτροπή εμπειρογνωμόνων. «Ακόμα δεν έχουμε φτάσει σε απόλυτα περιοριστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους όπως έχει συμβεί με άλλες χώρες», ανέφερε χθες (ΑΝΤ1) ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Οπως είπε, «εκτός από τα σούπερ μάρκετ, την εστίαση, τα φαρμακεία, όπου μπαίνουν εντελώς ελεύθερα, υπάρχει και μια σειρά από άλλες δραστηριότητες στις οποίες μπορούν να συμμετέχουν με τεστ, όπως η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους. Επομένως δεν έχουμε φτάσει στο σημείο ενός πολύ αυστηρού πλαισίου, ωστόσο αυτό θα επαναξιολογηθεί, πάντα όμως με τον όρο να μην πληγεί η κανονικότητα των συμπολιτών μας που έχουν κάνει το εμβόλιο». Αναφερόμενος στο θέμα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, ο κ. Πλεύρης επανέλαβε ότι «η κυβέρνηση έχει πει με πολύ ξεκάθαρο τρόπο ότι αυτό το μέτρο αφορά μόνο τους υγειονομικούς και όσους περιθάλπουν ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Δεν επιθυμούμε να επεκταθεί. Σε όλες τις άλλες κατηγορίες, όπως στους εργαζομένους στην εστίαση, υπάρχει το rapid test και η μάσκα».

Ειδήσεις σήμερα

Γιατί η 3η δόση κρίνει τη μάχη της πανδημίας

Αδυναμία να ελέγξει τα rapid tests δηλώνει η Ιερά Σύνοδος

Κορωνοϊός: Οι ανήλικοι που κολλάνε από τους μεγάλους

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή