Αύξηση μεταναστευτικών ροών

Αύξηση μεταναστευτικών ροών

Ασφυκτική πίεση δέχεται η Ε.Ε., μείωση αφίξεων στα νησιά του Αιγαίου

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ασφυκτικές πιέσεις από μεταναστευτικές ροές δέχεται η Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς αυξάνονται από πολλές οδούς. Ο αριθμός των παράνομων διελεύσεων στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης τους πρώτους δέκα μήνες του 2021 αυξήθηκε σε ποσοστό 70% (160.000 άτομα) σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι και 45% σε σχέση με το 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία της Frontex. Η μόνη μεταναστευτική οδός όπου σημειώθηκε μείωση των αφίξεων κατά 11% φέτος σε σχέση με το 2020 είναι η ανατολική Μεσόγειος, δηλαδή η περιοχή των νησιών του Αιγαίου.

Τον Οκτώβριο του 2021 καταγράφηκαν 22.800 παράνομες διελεύσεις στις βασικές μεταναστευτικές οδούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αύξηση πάνω από 30% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2020 όταν είχαν τεθεί σε εφαρμογή οι απαγορεύσεις μετακινήσεων λόγω της πανδημίας. Ωστόσο, αύξηση της τάξης του 18% των διελεύσεων καταγράφεται τον Οκτώβριο φέτος και σε σχέση με τις αφίξεις του 2019, προ κορωνοϊού.

Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται στα χερσαία ανατολικά σύνορα, στην οδό των δυτικών Βαλκανίων, στην κεντρική Μεσόγειο και στην Κύπρο.

Στα χερσαία ανατολικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης ο αριθμός των παράνομων διελεύσεων φέτος εκτοξεύτηκε σε σχέση με το 2020, καθώς περίπου 8.000 άτομα –κυρίως από το Ιράκ, το Αφγανιστάν και τη Συρία– προσπάθησαν να περάσουν από τα σύνορα της Ευρώπης με τη Λευκορωσία. Οσο οι τριβές της Λευκορωσίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση συνεχίζονται, τα κράτη της Ευρώπης που βρίσκονται σε αυτά τα σύνορα, αυστηροποίησαν κατά πολύ τους ελέγχους. Εως τώρα (τα στοιχεία αφορούν μέχρι και τον Οκτώβριο 2021) από την οδό των δυτικών Βαλκανίων έχουν καταγραφεί 48.500 παράνομες διελεύσεις. Μόνο τον Οκτώβριο περισσότερες από 9.000 παράνομες διελεύσεις εντοπίστηκαν, μια αύξηση της τάξης του 140% σε σύγκριση με τον προηγούμενο Οκτώβριο και 810% σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2019. Οι περισσότεροι μετανάστες που προσπαθούν να περάσουν από αυτή την οδό στην Ευρώπη είναι από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Μαρόκο.

Η μεγαλύτερη άνοδος καταγράφεται στα χερσαία ανατολικά σύνορα, στην οδό των δυτικών Βαλκανίων, στην κεντρική Μεσόγειο και στην Κύπρο.

Ανάμεσα στον Ιανουάριο και τον Οκτώβριο του 2021 οι ευρωπαϊκές αρχές ανέφεραν 55.000 παράνομες διελεύσεις μέσω της κεντρικής οδού της Μεσογείου. Μόνο τον Οκτώβριο 6.240 παράνομες διελεύσεις αναφέρθηκαν, αύξηση 85% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο και 186% σε σχέση με το 2019. Ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός μεταναστών καταγράφεται στην Ιταλία, που έχουν έρθει απευθείας από την Τουρκία. Από αυτή την οδό προσπαθούν να εισέλθουν στην Ευρώπη κυρίως Τυνήσιοι, Μπαγκλαντεσιανοί και Αιγύπτιοι.

Στο ίδιο χρονικό διάστημα εντοπίστηκαν 16.390 παράνομες διελεύσεις μέσω της οδού της δυτικής Μεσογείου, κυρίως Αλγερινοί και Μαροκινοί.

Από τον μεταναστευτικό διάδρομο της δυτικής Αφρικής εντοπίστηκαν 16.710 παράνομες διελεύσεις, αύξηση της τάξης του 46% σε σχέση με πέρυσι και 1.020% σε σχέση με το 2019.  

Στο ανατολικό Αιγαίο καταγράφηκαν μέσα στους δέκα μήνες του 2021 15.770 παράνομες διελεύσεις, ποσοστό 11% χαμηλότερο από ό,τι το 2020 και 76% μικρότερο από το αντίστοιχο χρονικό διάστημα το 2019. Παράλληλα  αυξήθηκαν οι μεταναστευτικές αφίξεις στην Κύπρο. Πρόκειται για μετανάστες κυρίως από τη Συρία, την Τουρκία και το Κονγκό.  

Πάντως το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου στην Ελλάδα, παρά τη μείωση των μεταναστευτικών ροών, εγκαινιάζει αυτό το Σαββατοκύριακο τη λειτουργία αναβαθμισμένων δομών φιλοξενίας μεταναστών σε Λέρο και Κω και όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Νότης Μηταράκης στη Βουλή, προχωράει στη δημιουργία τριών ακόμα σε Λέσβο, Χίο και Εβρο, συνολικού κόστους 176.576.000 ευρώ. Ηδη έχει τεθεί σε λειτουργία νέα δομή στη Σάμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή