ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορωνοϊός: Η πίεση στο ΕΣΥ φέρνει αναστολή χειρουργείων – Οι οδηγίες για την τρίτη δόση

Τι ισχύει για όλα τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού και για όσους έχουν νοσήσει

Κορωνοϊός: Η πίεση στο ΕΣΥ φέρνει αναστολή χειρουργείων – Οι οδηγίες για την τρίτη δόση

Eξι μήνες μετά τη νόσηση από COVID-19 θα μπορούν οι εμβολιασμένοι να κάνουν την αναμνηστική δόση του εμβολίου έναντι του κορωνοϊού. Με τη διασπορά του στελέχους «Δέλτα» αλλά και τη σταδιακή πτώση της προστασίας ως προς την πρόληψη της νόσου με την πάροδο των μηνών να έχει αυξήσει τις περιπτώσεις λοίμωξης και στους εμβολιασμένους, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εξέδωσε συγκεκριμένες οδηγίες για τη χορήγηση της αναμνηστικής δόσης, περιλαμβάνοντας και τις περιπτώσεις εμβολιασμένων που έχουν νοσήσει. Ειδικότερα, οι σχετικές οδηγίες που αναρτήθηκαν χθες στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr έχουν ως εξής:

• Για όσους νόσησαν πριν εμβολιασθούν και έπειτα έλαβαν μία δόση Johnson & Johnson συνιστάται αναμνηστική δόση τουλάχιστον έξι μήνες μετά με μία δόση Pfizer ή J&J ή μισή δόση Moderna.

• Για όσους νόσησαν πριν εμβολιασθούν και έπειτα έλαβαν Pfizer, Moderna ή AstraZeneca συνιστάται αναμνηστική δόση τουλάχιστον έξι μήνες μετά με μία δόση Pfizer ή μισή δόση Moderna.

• Για όσους νόσησαν αφού είχαν λάβει μία δόση εμβολίου Pfizer, Moderna ή AstraZeneca συνιστάται εμβολιασμός 3 έως 6 μήνες μετά τη νόσηση με μία δόση εμβολίου Pfizer ή Moderna για την ολοκλήρωση του εμβολιασμού και αναμνηστική δόση έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση (μία δόση Pfizer ή μισή δόση Moderna).

• Για όσους νόσησαν μετά τον εμβολιασμό τους με Johnson & Johnson συνιστάται εμβολιασμός έξι μήνες μετά τη νόσηση με μία δόση Pfizer ή J&J ή μισή δόση Moderna.

Χθες ανακοινώθηκαν 8.100 νέα κρούσματα, ενώ δηλώθηκαν και 91 θάνατοι – Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 597 ασθενείς και οι νέες εισαγωγές ασθενών σε νοσοκομεία ήταν 409.

• Για όσους νόσησαν μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους με Pfizer, Moderna ή AstraZeneca συνιστάται εμβολιασμός έξι μήνες μετά τη νόσηση με μία δόση Pfizer ή μισή δόση Moderna.

Υπενθυμίζεται ότι για τα άτομα που δεν έχουν νοσήσει η αναμνηστική δόση συνιστάται τουλάχιστον έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους με τα διδοσικά εμβόλια και δύο μήνες μετά το Johnson & Johnson, ενώ στις περιπτώσεις που η πρώτη δόση έγινε με Pfizer, Moderna ή AstraZeneca και η δεύτερη με Johnson & Johnson η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού δεν συνιστά δεύτερη δόση.  

Εν τω μεταξύ, σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα εξελίσσεται το 4ο κύμα της πανδημίας στη χώρα μας. Χθες ήταν άλλη μια ημέρα με αριθμό κρουσμάτων που ξεπέρασαν τις 8.000 (8.100, εκ των οποίων 2.114 στην Αττική, 1.472 στη Θεσσαλονίκη), ενώ δηλώθηκαν και 91 θάνατοι ασθενών με COVID-19. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 597 ασθενείς και οι νέες εισαγωγές ασθενών σε νοσοκομεία που δηλώθηκαν χθες ήταν 409.

Περιορισμός χειρουργείων

Για τη διαχείριση της αυξημένης πίεσης του ΕΣΥ από τα περιστατικά COVID-19, το υπουργείο Υγείας προχωράει σε περιορισμό των προγραμματισμένων τακτικών χειρουργείων σε ποσοστό έως και 80%, ανάλογα με τις συνθήκες σε δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία. Οπως αναφέρεται σε σχετικό έγγραφο που απέστειλε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα προς τους διοικητές των υγειονομικών περιφερειών, από τον περιορισμό εξαιρούνται οι αυστηρώς έκτακτες και επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις και τα ειδικά νοσοκομεία, ενώ τονίζεται ότι θα υλοποιούνται κανονικά οι απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις και θεραπευτικές παρεμβάσεις (χημειοθεραπείες, ακτινοθεραπείες, εγχύσεις φαρμάκων, συνεδρίες σε μονάδα τεχνητού νεφρού κ.ά.) σε ασθενείς με χρόνια νοσήματα.

Την άμεση απόσυρση του εγγράφου ζητεί η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς, που τονίζει ότι «τα νοσοκομεία δεν πρέπει και δεν μπορούν να μετατραπούν σε νοσοκομεία μιας νόσου». Σύμφωνα με την ΕΙΝΑΠ, «η πλήρης λειτουργία των χειρουργείων είναι απαραίτητη ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα οι ιατρικές ανάγκες των ασθενών που έχουν επανειλημμένα αναβληθεί, προκαλώντας μεγάλες αναμονές».