Καθημερινή, Athens Health Summit – Αν. Κοτανίδου: Back up στις ΜΕΘ με 7.000 εκπαιδεύσεις – Εξάντληση των υγειονομικών

Καθημερινή, Athens Health Summit – Αν. Κοτανίδου: Back up στις ΜΕΘ με 7.000 εκπαιδεύσεις – Εξάντληση των υγειονομικών

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ανάγκη εκπαίδευσης του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για τη στελέχωση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας αναφέρθηκε η Καθηγήτρια Πνευμονολογίας & Εντατικής Θεραπείας, ΕΚΠΑ, Αναστασία Κοτανίδου, τονίζοντας πως στόχος είναι να εκπαιδεύσουμε 7.000 άτομα στα επόμενα πέντε χρόνια για να έχουμε ένα back up στο έργο που γίνεται στις ΜΕΘ.

Παράλληλα, μιλώντας στο πλαίσιο του Athens Health Summit που διοργανώνει η «Καθημερινή», τόνισε πως είναι πολύ σημαντικό να αποσυμφορήσουμε τις ΜΕΘ, για τα περιστατικά που είναι πιο χρόνια. «Χρειάζεται ανάπτυξη κρεβατιών για τις πιο χρόνιες παθήσεις και σε αυτόν τον τομέα θα είναι χρήσιμη η συνέχιση της συνεργασίας ιδιωτικού και δημόσιου τομέα».

Η καθηγήτρια σημείωσε πως προβλήματα στις ΜΕΘ είχαμε τα τελευταία 25 χρόνια και «κάθε χειμώνα υπήρχε αναμονή στο ΕΚΑΒ μέχρι και 90 άτομα, προκειμένου να μπουν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Την ίδια ώρα, επεσήμανε πως οι ΜΕΘ στην βόρεια Ελλάδα πιέζονται αρκετά, εξαιτίας της μεγάλης επιδημιολογικής επιβάρυνσης.

Αναφερόμενη στις αναμνηστικές δόσεις του εμβολίου, η κ. Κοτανίδου ανέφερε πως ήδη 1,5 εκατ. έχουν κάνει την 3η δόση και πρόσθεσε πως  δεν υπάρχουν άνθρωποι στα νοσοκομεία που να νοσηλεύονται μετά την 3η δόση. «Η αποτελεσματικότητα φτάνει το 98%».

«Η δουλειά στην εντατική είναι επίπονη, δεν είναι εύκολο να πείσεις έναν νέο γιατρό να έρθει. Έχουν γίνει προσλήψεις στις ΜΕΘ, αλλά δεν αφορούν προσωπικό που είναι εκπαιδευμένο, αλλά προσωπικό με την 2ετη εκπαίδευση να γίνεις εντατικολόγος. Το burn out των ανθρώπων που δουλεύουν στα πιο δύσκολα τμήματα των νοσοκομείων είναι έντονο, η αντιμετώπιση είναι δύσκολη, πρέπει να το αντιμετωπίσουμε ώστε να μην φτάσουν οι άνθρωποι σε ακραίες καταστάσεις», υπογράμμισε.

Ειδήσεις σήμερα

⇒ Καθημερινή, Athens Health Summit 2021 – Όλες οι εξελίξεις από τη δεύτερη ημέρα εργασιών

⇒ Καθημερινή – Athens Health Summit: Όλες οι εξελίξεις από την πρώτη ημέρα εργασιών

⇒ Καθημερινή – Athens Health Summit: «Αν δεν είσαι ερημίτης, είτε θα εμβολιαστείς είτε θα νοσήσεις»

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή