Καθημερινή – Athens Health Summit: Επενδύσεις 1,5 δισ. για την υγεία

Καθημερινή – Athens Health Summit: Επενδύσεις 1,5 δισ. για την υγεία

Επενδύσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ προβλέπει το Ταμείο Ανάκαμψης για την υγεία, σύμφωνα με όσα αποκάλυψε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της εφημερίδας «Καθημερινή» – Athens Health Summit.

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επενδύσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ προβλέπει το Ταμείο Ανάκαμψης για την υγεία, σύμφωνα με όσα αποκάλυψε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της εφημερίδας «Καθημερινή» – Athens Health Summit. Επιπλέον οι συνολικές δαπάνες όλων των υπουργείων για την υγεία το 2022 θα διαμορφωθούν στα 11,7 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα. Πρόκειται για ποσό ίσο με το 6,3% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου στα επίπεδα του ευρωπαϊκού μέσου όρου (7%). Παράλληλα, ο υπουργός προανήγγειλε 6.000 νέες προσλήψεις στην υγεία, οι οποίες θα αποτελούν το 29% των συνολικών διορισμών που θα γίνουν από το κράτος το 2022. Μόνο για το υπουργείο Υγείας ο προϋπολογισμός του 2022 περιλαμβάνει δημόσιες δαπάνες ύψους 5,3 δισ. ευρώ, οι οποίες ακολουθούν την άνοδο των δαπανών για την υγεία που σημειώνεται τα τελευταία χρόνια.

Ποια έργα θα γίνουν με Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα – Ο κ. Σταϊκούρας προανήγγειλε 6.000 νέες προσλήψεις.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης θα δοθούν περί τα 1,5 δισ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που αφορούν την υγεία. Ενα μέρος των επενδύσεων αυτών θα είναι δημόσια έργα και ένα άλλο Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Τα έργα αυτά του υπουργείου Υγείας, που έχουν χαρακτηριστεί στρατηγικής σημασίας και ανατέθηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ για ωρίμανση, χειρίζεται ο εντεταλμένος σύμβουλος του Ταμείου, Παναγιώτης Σταμπουλίδης. Οπως εξήγησε, μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης και με τη συμβολή της Μονάδας συμβάσεων στρατηγικής σημασίας (PPF) του ΤΑΙΠΕΔ θα αναβαθμιστούν οι υποδομές υγείας της χώρας μας, πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες, προς όφελος των πολιτών.

Τα έργα του υπουργείου Υγείας που έχουν χαρακτηριστεί στρατηγικής σημασίας και έχουν ανατεθεί ήδη στο PPF, προβλέπουν την ανακαίνιση 80 νοσοκομείων και 150 κτιρίων – κέντρων υγείας που χρίζουν αναβάθμισης. Συνολικά ο προϋπολογισμός για αυτά προσεγγίζεται τα 400 εκατομμύρια ευρώ. «Είμαστε σε στενή συνεργασία με το υπουργείο ώστε τις επόμενες εβδομάδες να καταθέσουμε τα τεχνικά δελτία και να τα εντάξουμε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ώστε να αρχίζουν να ωριμάζουν οι μελέτες τους και η προκήρυξη των διαγωνισμών σε δεύτερο χρόνο», όπως σημείωσε ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ.  Αναφέρθηκε επίσης και στην ανάγκη ενεργοποίησης των ΣΔΙΤ στην υγεία. Ειδικότερα αυτά τα ΣΔΙΤ, σύμφωνα με όσα είπαν οι κ.κ. Σταϊκούρας και Σκυλακάκης, θα αφορούν κυρίως τον βαρύ ιατρικό εξοπλισμό μεγάλης αξίας, οι συντηρήσεις του οποίου είναι κρίσιμης σημασίας, όπως για παράδειγμα οι μαγνητικοί τομογράφοι. Πρόκειται για το έργο Ανακαινίσεις και εκσυγχρονισμός νοσοκομείων σε ολόκληρη την Ελλάδα (RRF 16795), που περιλαμβάνεται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας («Ελλάδα 2.0»). Στόχος του έργου είναι ο εκσυγχρονισμός των υλικοτεχνικών υποδομών των νοσοκομείων σε ολόκληρη τη χώρα με ανακαίνιση κτιρίων και προμήθεια νέου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή