Καθημερινή – Athens Health Summit: «Οριζόντιοι περιορισμοί δεν θα επιστρέψουν στην παρούσα φάση»

Καθημερινή – Athens Health Summit: «Οριζόντιοι περιορισμοί δεν θα επιστρέψουν στην παρούσα φάση»

«To plan B για την αντιμετώπιση της έξαρσης των κρουσμάτων και των θανάτων ασθενών με COVID-19 είναι το ίδιο με το plan A και λέγεται εμβόλιο». Αυτό τόνισε χθες από το βήμα του Athens Health Summit 2021, που διοργάνωσε η «Καθημερινή», ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος.

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«To plan B για την αντιμετώπιση της έξαρσης των κρουσμάτων και των θανάτων ασθενών με COVID-19 είναι το ίδιο με το plan A και λέγεται εμβόλιο». Αυτό τόνισε χθες από το βήμα του Athens Health Summit 2021, που διοργάνωσε η «Καθημερινή», ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για τον συντονισμό των κυβερνητικών πολιτικών, Ακης Σκέρτσος, ο οποίος επανέλαβε ότι σε αυτή τη φάση «οριζόντιοι περιορισμοί δεν θα επιστρέψουν». Οπως είπε, «εάν όλος ο πληθυσμός άνω των 60 ετών είχε εμβολιαστεί, τότε ο ιός θα είχε τα επίπεδα θνητότητας της κοινής γρίπης και οι διασωληνώσεις στα νοσοκομεία θα ήταν πέντε φορές λιγότερες. Αντί για 600 διασωληνώσεις θα είχαμε σήμερα περίπου 100 με 120 διασωληνώσεις. Ο εμβολιασμός ενός 70χρονου ισοδυναμεί σε όρους νοσηλειών με τον εμβολιασμό 32 νεότερων ατόμων».

«Η πανδημία μάς έμαθε πόσο σημαντική είναι η ομάδα», τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα. Αναφερόμενη στις προτεραιότητες για την ενίσχυση του συστήματος περίθαλψης σημείωσε ότι θα πρέπει να βελτιωθεί η πρόσβαση των ασθενών στις υπηρεσίες υγείας. Ανέφερε μάλιστα ότι σχεδιάζεται αλλαγή στην οργάνωση των ΤΕΠ για τη μείωση των αναμονών για τους ασθενείς. Και πρόσθεσε ότι μαζί με τη βελτίωση της οργάνωσης του συστήματος θα πρέπει να υπάρξει ένα σύστημα συνεχούς εκπαίδευσης όλων των υγειονομικών σε νέες τεχνικές που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των ασθενών.

Για «κρίση στελέχωσης στα δημόσια νοσοκομεία» έκανε λόγο ο πρώην υπουργός Υγείας και τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος σημείωσε ότι το ΕΣΥ δεν είναι πια ελκυστικό σε νέους γιατρούς. «Φοβάμαι ότι έχουμε μη αναστρέψιμη τάση μετανάστευσης γιατρών σε άλλες χώρες και από τον δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό θέλει μια απλόχερη παρέμβαση. Το να δώσουμε 90 εκατ. ευρώ ως ένα επίδομα αναγνώρισης της προσφοράς του προσωπικού του ΕΣΥ παραμονές των εορτών έχει την αξία του, αλλά δεν είναι η λύση».

Ο γενικός γραμματέας της Ενωσης Ασθενών Ελλάδος, Νίκος Δέδες, αναφέρθηκε στην ανάγκη να ενταχθούν με θεσμικό ρόλο οι εκπρόσωποι των ασθενών και οι οργανώσεις ασθενών στο σύστημα υπηρεσιών υγείας.  

«Θεωρώ ότι το πιο σημαντικό επόμενο βήμα μετά την πανδημία θα είναι η εκπαίδευση των υγειονομικών», σημείωσε η καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ Αναστασία Κοτανίδου. Οπως είπε, «αυτή τη στιγμή οι ΜΕΘ πιέζονται αρκετά. Ο λόγος που πιέζονται είναι επειδή έχουν μεγάλη επιδημιολογική επιβάρυνση και επειδή πολλοί από εμάς χρειάζονται εκπαίδευση για το ποιοι άνθρωποι είναι αυτοί που θα ωφεληθούν από μια διασωλήνωση και μια εισαγωγή σε ΜΕΘ».

«Το κληροδότημα της πανδημίας για την επόμενη ημέρα είναι ότι πείσαμε τους πολίτες ότι μπορούμε», τόνισε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ενώ ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος σημείωσε ότι «η πανδημία δείχνει ότι για να λύσουμε σύνθετα ζητήματα θα πρέπει δημόσιος και ιδιωτικός τομέας να συνεργαστούν».

Την αισιοδοξία του, εξάλλου, ότι έως το καλοκαίρι θα έχουμε αφήσει πίσω μας τα χειρότερα στην πανδημία εξέφρασε ο Sir Mene Pangalos, εκτελεστικός αντιπρόεδρος BioPharmaceuticals R&D της AstraZeneca, προσθέτοντας ότι έως το τέλος του έτους η εταιρεία του θα έχει αναπτύξει ένα νέο εμβόλιο, που θα εστιάζει στη μετάλλαξη «Δέλτα» και στις άλλες παραλλαγές του κορωνοϊού που έχουν εμφανιστεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή