Μουσείο Ακρόπολης: Τμήματα του Παρθενώνα επιστρέφουν σπίτι τους

Μουσείο Ακρόπολης: Τμήματα του Παρθενώνα επιστρέφουν σπίτι τους

Δέκα σπαράγματα του γλυπτού διακόσμου του Παρθενώνα θα μεταφερθούν από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στο Μουσείο της Ακρόπολης

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τμήματα ανθρώπινων μορφών από την ανατολική και νότια ζωφόρο του Παρθενώνα, τμήματα κεφαλής από τη βόρεια ζωφόρο, ανθρώπινες μορφές από τις βόρειες μετόπες, ένα μεγάλο τμήμα του ανατολικού αετώματος που υπήρχε στο άγαλμα της θεάς Αθηνάς και τμήματα από το ανατολικό και δυτικό αέτωμα θα μεταφερθούν από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έδωσε την περασμένη Τρίτη το πράσινο φως για την παραχώρηση δέκα σπαραγμάτων του γλυπτού διακόσμου του Παρθενώνα, που σήμερα βρίσκονται στις αποθήκες του ΕΑΜ, στο Μουσείο της Ακρόπολης. Τα σπαράγματα που παραχωρούνται είχαν τεκμηριωθεί από τον κορυφαίο αρχαιολόγο και ερευνητή της αρχαιοελληνικής γλυπτικής και αρχιτεκτονικής Γιώργο Δεσπίνη. Σύντομα θα βρουν τη θέση τους ανάμεσα στα εκθέματα του μουσείου και θα παρουσιαστούν στο κοινό.

Γιατί είναι σημαντικό

Γιατί όμως είναι είδηση η παραχώρηση δέκα κομματιών του Παρθενώνα, που μάλιστα ήταν μέσα στις αποθήκες του Αρχαιολογικού Μουσείου; Η απάντηση βρίσκεται στη φύση τους. Πρόκειται για σπαράγματα, για μικρά κομμάτια δηλαδή που συμπληρώνουν κάτι μεγαλύτερο, τον γλυπτό διάκοσμο του Παρθενώνα.

Το Μουσείο Ακρόπολης φαίνεται πως έχει αρχίσει σταδιακά και χωρίς θόρυβο να «μαζεύει» μικρά και μεγαλύτερα τμήματα του μνημείου που βρίσκονται διάσπαρτα σε μουσεία της Ελλάδας και όχι μόνο, με το σκεπτικό ότι όλα πρέπει να γυρίσουν στο «σπίτι» τους και στον φυσικό τους χώρο. Ετσι, το μουσείο εκτιμά ότι στο τέρμα αυτής της διαδρομής το μόνο που θα λείπει από το παζλ του Παρθενώνα θα είναι μόνο ένα κομμάτι ή τέλος πάντων μια ενότητα γλυπτών που, όπως όλοι γνωρίζουμε, βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή