ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η ΕΛ.ΑΣ μοίρασε φυλλάδια με σύνθημα: «Σπάσε τη σιωπή, είμαστε εδώ»

Ενημερωτικό φυλλάδιο για την ενδοικογενειακή βία μοίρασαν γυναίκες αστυνομικοί στο Σύνταγμα, παρουσία του Τ. Θεοδωρικάκου

Η ΕΛ.ΑΣ μοίρασε φυλλάδια με σύνθημα: «Σπάσε τη σιωπή, είμαστε εδώ»

«Σπάσε τη σιωπή. Έχεις δύναμη. Είμαστε εδώ». Αυτό είναι το μήνυμα που προσπαθεί να περάσει η Ελληνική Αστυνομία στα θύματα ενδοοικογενειακής βίας και ειδικότερα στις γυναίκες, με μια δράση που πραγματοποιήθηκε, από τις 9 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι, στο Σύνταγμα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, που γιορτάζεται σήμερα.

Γυναίκες αστυνομικοί από τις Υπηρεσίες Ενδοοικογενειακής Βίας της ΕΛ.ΑΣ, βρέθηκαν στην πλατεία Συντάγματος και μοίρασαν φυλλάδια με αναλυτικές οδηγίες προς τις γυναίκες, προκειμένου να τις ενημερώσουν που μπορούν να απευθυνθούν και με ποιους τρόπους μπορούν να καταγγείλουν οποιοδήποτε περιστατικό σε βάρος τους.

Η ΕΛ.ΑΣ μοίρασε φυλλάδια με σύνθημα: «Σπάσε τη σιωπή, είμαστε εδώ»-1

Στο Σύνταγμα βρέθηκαν στις 10:30 ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος και ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ αντιστράτηγος Μιχάλης Καραμαλάκης, προκειμένου να στηρίξουν με την παρουσία τους τη συγκεκριμένη δράση και να στείλουν το μήνυμα ότι τα θύματα δεν είναι απροστάτευτα, ενώ στη συνέχεια αναχώρησαν για τον Αλιμο, προκειμένου να πραγματοποιήσουν τα εγκαίνια του Γραφείου Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας στον αστυνομικό τμήμα Αλίμου.

«Δεν υπάρχει πολιτισμένη κοινωνία, η οποία να μην πρέπει να κάνει τα πάντα για να μπει ένα τέλος στη βία ανάμεσα στους ανθρώπους και ιδιαίτερα να μπει τέλος στη βία ενάντια στις γυναίκες», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Θεοδωρικάκος. 

Η ΕΛ.ΑΣ μοίρασε φυλλάδια με σύνθημα: «Σπάσε τη σιωπή, είμαστε εδώ»-2

Το φυλλάδιο που μοίρασαν οι γυναίκες αστυνομικοί έχει τίτλο «Σπάσε τη Σιωπή» και περιλαμβάνει τρεις σελίδες με αναλυτικές οδηγίες για το τι πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες για την ενδοοικογενειακή βία, πως μπορούν τα θύματα να καταγγείλουν στο «100» τα περιστατικά σε βάρος τους (με τηλεφώνημα ή SMS), πως μπορούν να ζητήσουν ιατρική βοήθεια ή οποιαδήποτε άλλη υποστήριξη.

«Προχωρήσαμε σε αυτή τη δράση με σκοπό να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, που στην συντριπτική πλειοψηφία τους είναι γυναίκες, να καταγγέλλουν τα περιστατικά σε βάρος τους και να τις πείσουμε ότι είναι ασφαλείς, δεν είναι μόνες τους, αλλά είμαστε εδώ για να τις βοηθήσουμε», δήλωσε στο η εκπρόσωπος τύπου της ΕΛ.ΑΣ Αννα Ευθυμίου.

Η ΕΛ.ΑΣ μοίρασε φυλλάδια με σύνθημα: «Σπάσε τη σιωπή, είμαστε εδώ»-3

Η κ. Ευθυμίου τόνισε ότι είναι γεγονός ότι το 2021 παρατηρήθηκε μια σημαντική αύξηση στα καταγεγραμμένα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.

Ενδεικτικά ανέφερε ότι τον Αύγουστο του 2021 καταγράφηκαν περίπου 1400 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, ενώ πέρσι τον ίδιο μήνα, δηλαδή τον Αύγουστο του 2020 καταγράφηκαν 500.

Αυτό ενδέχεται να οφείλεται σε έναν βαθμό στην πανδημία, αλλά δείχνει ότι τα θύματα έχουν αρχίσει πλέον να αποκτούν εμπιστοσύνη στις αρχές και να καταγγέλλουν τα περιστατικά σε βάρος τους.

Η ΕΛ.ΑΣ μοίρασε φυλλάδια με σύνθημα: «Σπάσε τη σιωπή, είμαστε εδώ»-4

«Για τον λόγο αυτό υλοποιούμε αυτές τις δράσεις και δίνουμε προτεραιότητα στην αντιμετώπιση των φαινομένων ενδοοικογενειακής βίας. Στο πλαίσιο αυτό η Ελληνική Αστυνομία συνέστησε τα ειδικά γραφεία, προκειμένου να είναι πιο αποτελεσματική η αντιμετώπιση των συμβάντων και η παροχή προστασίας στα θύματα», είπε η Αννα Ευθυμίου και πρόσθεσε: «Είναι σημαντικό τα θύματα να βρίσκουν το θάρρος και να καταγγέλλουν. Το κεντρικό μας μήνυμα είναι: Δεν είσαι μόνη σου, είμαστε εδώ». 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΑΠΕ – ΜΠΕ