Κορωνοϊός: 6.565 νέα κρούσματα, 78 θάνατοι, 621 διασωληνωμένοι

Κορωνοϊός: 6.565 νέα κρούσματα, 78 θάνατοι, 621 διασωληνωμένοι

Διεξήχθησαν 342.707 τεστ και η θετικότητα ανήλθε 1,91%

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε 6.565 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ. Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 78 θάνατοι.

Παράλληλα, σε 621 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Διεξήχθησαν 342.707 τεστ και η θετικότητα ανήλθε 1,91%.

Από τα συνολικά κρούσματα, εντοπίζονται 1.750 στην Αττική (1.815 χθες) και 1.148 στη Θεσσαλονίκη (1.200 χθες).

Κορωνοϊός: 6.565 νέα κρούσματα, 78 θάνατοι, 621 διασωληνωμένοι-1
Alexandros Michailidis / SOOC

Αναλυτικά η ανακοίνωση

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 6.565, εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 908.222 (ημερήσια μεταβολή +0.7%), εκ των οποίων 50.6% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 96 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.412 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Κορωνοϊός: 6.565 νέα κρούσματα, 78 θάνατοι, 621 διασωληνωμένοι-2

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 78, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 17.693 θάνατοι. Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Κορωνοϊός: 6.565 νέα κρούσματα, 78 θάνατοι, 621 διασωληνωμένοι-3

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 621 (58.8% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 80.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 503 (81%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 118 (19%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.474 ασθενείς.

Οι εισαγωγές3 νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 511 (ημερήσια μεταβολή +4.29%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 447 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Κατανομή ανακοινωθέντων εγχώριων κρουσμάτων: Από το σύνολο των 6.565 νέων κρουσμάτων του νέου ιού στη χώρα 17 είναι εισαγόμενα εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρα.

Κορωνοϊός: 6.565 νέα κρούσματα, 78 θάνατοι, 621 διασωληνωμένοι-4

Κομισιόν: Στους εννέα μήνες η διάρκεια των πιστοποιητικών εμβολιασμού

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τα πιστοποιητικά εμβολιασμού κατά της Covid-19 να έχουν ισχύ για εννέα μήνες μετά τον πλήρη εμβολιασμό, σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις εντός της ΕΕ, σύμφωνα με τον Επίτροπο αρμόδιο για θέματα Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή προτείνει μεγαλύτερη εστίαση σε μια προσέγγιση «βασισμένη σε άτομα» για τα ταξιδιωτικά μέτρα και μια τυπική περίοδο αποδοχής για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού 9 μηνών από την αρχική σειρά εμβολιασμού. Η περίοδος των 9 μηνών λαμβάνει υπόψη τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) σχετικά με τη χορήγηση αναμνηστικών δόσεων από 6 μήνες.

Η Επιτροπή προβλέπει μια επιπλέον περίοδο 3 μηνών για να διασφαλιστεί ότι οι εθνικές εκστρατείες εμβολιασμού μπορούν να προσαρμοστούν και οι πολίτες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ενισχυτικές δόσεις. Αυτό σημαίνει ότι, στο πλαίσιο του ταξιδιού, τα κράτη μέλη δεν θα πρέπει να αρνούνται πιστοποιητικό εμβολιασμού που έχει εκδοθεί λιγότερο από 9 μήνες από τη χορήγηση της τελευταίας δόσης του αρχικού εμβολιασμού. Επίσης, η Επιτροπή συστήνει στα κράτη-μέλη να λάβουν αμέσως όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσουν την πρόσβαση στον εμβολιασμό για εκείνες τις πληθυσμιακές ομάδες των οποίων τα πιστοποιητικά εμβολιασμού που εκδόθηκαν πλησιάζουν το όριο των 9 μηνών.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΠΕ – ΜΠΕ, σύμφωνα με την Επιτροπή, «ένα άτομο που διαθέτει έγκυρο ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ δεν πρέπει κατ’ αρχήν να υπόκειται σε πρόσθετους περιορισμούς, όπως τεστ ή καραντίνα, ανεξάρτητα από τον τόπο αναχώρησής του στην ΕΕ», ωστόσο τα άτομα χωρίς Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID της ΕΕ μπορεί να υποχρεωθούν να υποβληθούν σε τεστ που πραγματοποιείται πριν ή μετά την άφιξη.

Ο Επίτροπος Δικαιοσύνης δήλωσε ότι υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων και των επιστημονικών στοιχείων, η Επιτροπή προτείνει μια νέα σύσταση που θα εγκριθεί από το Συμβούλιο. «Με βάση το κοινό μας εργαλείο, το Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID της ΕΕ, το οποίο έχει γίνει πραγματικό πρότυπο, κινούμαστε σε μια προσέγγιση βασισμένη σε άτομα. Ο κύριος στόχος μας είναι να αποφύγουμε τα αποκλίνοντα μέτρα σε ολόκληρη την ΕΕ. Αυτό ισχύει και για το ζήτημα των ενισχυτικών δόσεων, οι οποίες θα είναι απαραίτητες για την καταπολέμηση του ιού».

Ο Ρέιντερς σημείωσε επίσης ότι όσοι Ευρωπαίοι πολίτες δεν έχουν εμβολιαστεί και δεν έχουν το πιστοποιητικό νόσησης δεν θα πρέπει να στερηθούν το θεμελιώδες δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης εντός της ΕΕ, γι’ αυτό και θα συνεχίσουν να υποβάλονται σε τεστ για να ταξιδέψουν. Σημείωσε, ωστόσο, ότι σε κάθε κράτος-μέλος το πιστοποιητικό χρησιμοποιείται με διαφορετικό τρόπο και εκεί οι μη εμβολιασμένοι ταξιδιώτες ενδεχομένως να μην μπορούν να μετακινηθούν παντού.

Ειδήσεις σήμερα

Εμβόλιο Pfizer: «Πράσινο φως» ΕΜΑ για χορήγηση σε παιδιά 5-11 ετών

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή