Θ. Ζαούτης στο kathimerini.gr: Νωρίς για συμπεράσματα σχετικά με την «Όμικρον»

Θ. Ζαούτης στο kathimerini.gr: Νωρίς για συμπεράσματα σχετικά με την «Όμικρον»

«Πρόκειται για μία παραλλαγή του κορωνοϊού με πολλές μεταλλάξεις»

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Είναι ακόμη νωρίς για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα για τη μετάλλαξη της Μποτσουάνα», τονίζει ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης, τονίζοντας ότι πρόκειται για μία παραλλαγή του κορωνοϊού με πολλές μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη-ακίδα του.

Μιλώντας στο kathimerini.gr ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας επεσήμανε πως είναι αξιοσημείωτο ότι το νέο στέλεχος ενσωματώνει 32 μεταλλάξεις στην περιοχή της εξωτερικής πρωτεΐνης του.

Όπως είπε, «ο μεγάλος αριθμός μεταλλάξεων καθιστά πιθανή την ύπαρξη διαφορετικών χαρακτηριστικών του ιού, αλλά ασφαλή συμπεράσματα αναφορικά με τα επιμέρους χαρακτηριστικά του στελέχους θα μπορούν να εξαχθούν μόνο αν πραγματοποιηθούν οι σχετικές μελέτες».

Παράλληλα, τόνισε πως η Ελλάδα έλαβε άμεσα σειρά νέων μέτρων που αφορούν εννέα χώρες της Αφρικής, όπως οι απολύτως απαραίτητες μετακινήσεις, ο μοριακός έλεγχος ανεξαρτήτως της εμβολιαστικής κατάστασης των ταξιδιωτών και η επιβολή 10ήμερης καραντίνας.

Με αφορμή τον «παγκόσμιο συναγερμό», ο κ. Ζαούτης αναφέρθηκε και στις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που κάλεσε τις χώρες να μην επιβάλουν εσπευσμένα ταξιδιωτικούς περιορισμούς που συνδέονται με την νέα παραλλαγή του κορωνοϊού, τονίζοντας ότι θα πρέπει να εφαρμοσθεί επιστημονική προσέγγιση.

Τέλος, σημείωσε πως και για άλλες παραλλαγές όπως η Mu που πρωτοεντοπίστηκε στην Κολομβία και η Epsilon που έκανε την εμφάνιση της στην Καλιφόρνια, είχαν γραφτεί πάρα πολλά από τα διεθνή μέσα, ωστόσο η κατάσταση δεν επιδεινώθηκε.

Ειδήσεις σήμερα

• Μετάλλαξη Μποτσουάνα – Κομισιόν: Οδηγία για αναστολή πτήσεων προς νότια Αφρική

• «Μετάλλαξη Μποτσουάνα»: Σαρωτική η εξάπλωσή της στη Νότια Αφρική (γράφημα)

• Ηλίας Μόσιαλος: Τι γνωρίζουμε έως τώρα για τη «μετάλλαξη της Μποτσουάνα»

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή