Μετάλλαξη «Όμικρον»: Δεν θα πυροδοτήσει μια νέα πανδημία, εκτιμά ο επικεφαλής ερευνών του εμβολίου της Οξφόρδης

Μετάλλαξη «Όμικρον»: Δεν θα πυροδοτήσει μια νέα πανδημία, εκτιμά ο επικεφαλής ερευνών του εμβολίου της Οξφόρδης

Ο Άντριου Πόλαρντ, διευθυντής του Oxford Vaccine Group, το οποίο ανέπτυξε το εμβόλιο της AstraZeneca, τόνισε αναφερόμενος στη μετάλλαξη «Όμικρον» πως τα υπάρχοντα εμβόλια μπορούν να προστατεύσουν από σοβάρη νόσηση και εκτίμησε πως αυτή δεν πρόκειται να οδηγήσει σε «επανεκκίνηση της πανδημίας».

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συγκρατημένα αισιόδοξος αναφορικά με τη μετάλλαξη Όμικρον εμφανίστηκε ο Άντριου Πόλαρντ, ο Βρετανός επιστήμονας που ήταν επικεφαλής των ερευνών για την παρασκευή του εμβολίου της Οξφόρδης/AstraZeneca κατά του κορωνοϊού.

Όπως σημειώνει, τα υπάρχοντα εμβόλια μπορούν να προστατεύσουν από σοβαρή νόσηση εξαιτίας της νέας παραλλαγής, ενώ τονίζει πως αυτή δεν πρόκειται να οδηγήσει σε «επανεκκίνηση της πανδημίας».

Σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του BBC, ο Άντριου Πόλαρντ, ο διευθυντής του Oxford Vaccine Group, τόνισε: «Αν κοιτάξετε πού βρίσκονται οι περισσότερες μεταλλάξεις, είναι σε περιοχές της πρωτεΐνης ακίδας παρόμοιες με εκείνες που έχουν παρατηρηθεί σε άλλες παραλλαγές μέχρι τώρα. Αυτό δείχνει ότι παρά τις μεταλλάξεις που υπήρξαν και σε άλλες παραλλαγές του ιού, τα εμβόλια συνέχισαν να αποτρέπουν την πολύ σοβαρή νόσηση καθώς κινούμασταν από την Άλφα, στη Bήτα, στη Γάμα και τη Δέλτα».

«Eξαιρετικά απίθανο να πυροδοτήσει μια επανεκκίνηση πανδημίας»

«Εχουμε κάποια αισιοδοξία ότι το εμβόλιο θα πρέπει να λειτουργεί και ενάντια σε αυτήν την παραλλαγή, αναφορικά με τη σοβαρή νόησηση, αλλά πρέπει να περιμένουμε αρκετές εβδομάδες προκειμένου να το επιβεβαιώσουμε. Αλλά είναι εξαιρετικά απίθανο να συμβεί μια επανεκκίνηση πανδημίας σε έναν εμβολιασμένο πληθυσμό όπως είδαμε πέρυσι» σημείωσε ο σερ Πόλαρντ και πρόσθεσε ότι είναι πολύ νωρίς για να εξάγουμε συμπεράσματα σχετικά με τον αντίκτυπο που θα έχει η μετάλλαξη Όμικρον. 

Ο καθηγητής δήλωσε επίσης αισιόδοξος, ότι ένα νέο εμβόλιο, εάν χρειαζόταν, θα μπορούσε να αναπτυχθεί γρήγορα.

Με πληροφορίες από Guardian

Ειδήσεις σήμερα

• AstraZeneca: Εξετάζει αν η Όμικρον είναι ανθεκτική στο εμβόλιο και το κοκτέιλ αντισωμάτων της

• Ο ΠΟΥ ονόμασε «Όμικρον» τη νέα μετάλλαξη: Υψηλότερος ο κίνδυνος επαναμόλυνσης

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή