Κορωνοϊός: 5.870 νέα κρούσματα σήμερα στην Ελλάδα – 82 θάνατοι και 641 διασωληνωμένοι

Κορωνοϊός: 5.870 νέα κρούσματα σήμερα στην Ελλάδα – 82 θάνατοι και 641 διασωληνωμένοι

Η ενημέρωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για τα νέα κρούσματα, τους θανάτους και τους διασωληνωμένους, σήμερα Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2021

4' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε 5.870 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού, τα οποία κατεγράφησαν στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Σήμερα, Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2021, ανακοινώθηκαν 82 θάνατοι.

Κορωνοϊός: Πού εντοπίζονται τα 5.870 νέα κρούσματα – Ο χάρτης της διασποράς

Η κατάσταση στις ΜΕΘ

Διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) νοσηλεύονται 641 ασθενείς, 11 περισσότεροι σε σύγκριση με χθες (630). Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό διασωληνωμένων από τον Μάιο. Το 59,8% είναι άνδρες, η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη και το 81,1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 518 (80,81%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 123 (19,19%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.493 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας ήταν χθες 451 (ημερήσια μεταβολή -6.63%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 446 ασθενείς.

Τεστ και θετικότητα

Το τελευταίο 24ωρο διενεργήθηκαν 387.243 εργαστηριακά τεστ, με τη θετικότητα να ανέρχεται σε 1,52%. O μέσος όρος του επταημέρου είναι 372.150 δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Παρασκευή 26 Νοεμβρίου, ανακοινώθηκαν 6.602 κρούσματα και 86 θάνατοι, ενώ διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν 630 ασθενείς. Το περασμένο Σάββατο, 20 Νοεμβρίου, είχαν ανακοινωθεί 5.991 κρούσματα και 69 θάνατοι, ενώ διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν 594 ασθενείς.

Από την έναρξη της πανδημίας, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Ελλάδα ανέρχεται σε 920.683, ενώ έχουν καταγραφεί 17.861 θάνατοι. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).

Μετάλλαξη «Όμικρον»: Πρώτα κρούσματα στη Βρετανία

Δύο κρούσματα της νέας μετάλλαξης «Όμικρον» του κορωνοϊού εντοπίστηκαν στη Βρετανία, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου Σατζίντ Τζάβιντ.

Σύμφωνα με τον Βρετανό υπουργό Υγείας, τα δύο κρούσματα συνδέονται με ταξίδια σε χώρες της νότιας Αφρικής. «Τα άτομα βρίσκονται σε απομόνωση, ενώ ο εντοπισμός επαφών βρίσκεται σε εξέλιξη», πρόσθεσε.

«Αργά χθες το βράδυ επικοινώνησε μαζί μου η Υπηρεσία Ασφάλειας της Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου. Ενημερώθηκα ότι εντοπίστηκαν δύο κρούσματα της νέας παραλλαγής Όμικρον στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το ένα στο Τσέλμσφορντ και το άλλο στο Νότινγχαμ», είπε ο υπουργός.

Ύποπτα κρούσματα σε Γερμανία και Τσεχία

Ύποπτα κρούσματα της νέας μετάλλαξης «Όμικρον» εντοπίστηκαν νωρίτερα στη Γερμανία αλλά και στην Τσεχία. Ειδικότερα, υπουργός στο γερμανικό κρατίδιο της Έσσης δήλωσε το Σάββατο ότι το νέο στέλεχος «Όμικρον» του κορωνοϊού που ανακαλύφθηκε πρόσφατα έχει φτάσει πιθανότατα στη Γερμανία.

«Χθες το βράδυ εντοπίστηκαν αρκετές τυπικές μεταλλάξεις της “Όμικρον” σε έναν ταξιδιώτη που επέστρεψε από τη Νότια Αφρική», έγραψε στο Twitter ο Κάι Κλόζε, υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων στο κρατίδιο της δυτικής Γερμανίας που βρίσκεται το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης.

Αλλά και στην Τσεχία εξετάζεται ύποπτο κρούσμα. Πρόκειται για άτομο που είχε περάσει χρόνο στη Ναμίμπια, όπως ανακοίνωσε το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας.

«Ένα εργαστήριο ελέγχει πιθανό εύρημα της παραλλαγής Όμικρον. Περιμένουμε είτε επιβεβαίωση ή διάψευση», είπε σε ανακοίνωσή της που εστάλη με email η εκπρόσωπος Στεπάνκα Τσεκόβα.

Συναγερμός στην Ολλανδία

Στο μεταξύ, οι ολλανδικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι 61 άνθρωποι που έφτασαν στο Άμστερνταμ με δύο πτήσεις από τη Νότια Αφρική βρέθηκαν θετικοί στην covid-19 και διενεργούνται περαιτέρω εξετάσεις προκειμένου να εξακριβωθεί αν έχουν μολυνθεί από το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον.

Περίπου 600 επιβάτες έφτασαν στο αεροδρόμιο Σίπχολ του Άμστερνταμ με δύο πτήσεις της KLM από το Κέιπ Τάουν και το Γιοχάνεσμπουργκ χθες Παρασκευή και χρειάστηκε να περιμένουν επί ώρες προκειμένου να τους γίνουν διαγνωστικά τεστ για κορονοϊό λόγω της ανησυχίας που έχει προκαλέσει σε όλο τον κόσμο το νέο παραλλαγμένο στέλεχος. Το ολλανδικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε νωρίς σήμερα ότι 61 τεστ ήταν θετικά.

Λήψη μέτρων

Το Ηνωμένο Βασίλειο χθες απαγόρευσε την είσοδο ταξιδιωτών από έξι νοτιοαφρικανικές χώρες (Νότια Αφρική, Ναμίμπια, Ζιμπάμπουε, Λεσότο, Μποτσουάνα, Εσουατίνι). Η Ιταλία έλαβε το ίδιο μέτρο έναντι επτά χωρών (προσθέτοντας τη Μοζαμβίκη) και η Τσεχία έναντι οκτώ χωρών (προσθέτοντας και τη Ζάμπια). Μέτρα αναστολής πτήσεων από την περιοχή έλαβαν επίσης η Γαλλία και η Ισπανία. 

Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα κηρύξει τη Νότια Αφρική περιοχή παραλλαγής του ιού. Η απόφαση, η οποία τέθηκε σε ισχύ χθες το βράδυ, σημαίνει ότι οι αεροπορικές εταιρείες θα επιτρέπεται να μεταφέρουν μόνο Γερμανούς από τη Νότια Αφρική στη Γερμανία και επιστρέφοντας –ακόμη και οι εμβολιασμένοι– θα μένουν 14 ημέρες σε καραντίνα.

Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός: Πού εντοπίζονται τα 5.870 νέα κρούσματα – Ο χάρτης της διασποράς

ΑΠΘ: Νέα υψηλότερη τιμή ιικού φορτίου από την αρχή της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη

Μόσιαλος για «Όμικρον»: Από τα έως τώρα στοιχεία φαίνεται να προκαλεί ήπια ασθένεια

«H μετάλλαξη Όμικρον δεν θα πυροδοτήσει μια νέα πανδημία»

Ο τριπλός γρίφος της μετάλλαξης «Όμικρον»

AstraZeneca: Εξετάζει αν η Όμικρον είναι ανθεκτική στο εμβόλιο και το κοκτέιλ αντισωμάτων της

Ο ΠΟΥ ονόμασε «Όμικρον» τη νέα μετάλλαξη: Υψηλότερος ο κίνδυνος επαναμόλυνσης

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή