Κορωνοϊός: 3.823 νέα κρούσματα σήμερα στην Ελλάδα – 96 θάνατοι και 647 διασωληνωμένοι

Κορωνοϊός: 3.823 νέα κρούσματα σήμερα στην Ελλάδα – 96 θάνατοι και 647 διασωληνωμένοι

Η ενημέρωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για τα νέα κρούσματα, τους θανάτους και τους διασωληνωμένους, σήμερα Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021

4' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε 3.823 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού, τα οποία κατεγράφησαν στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Σήμερα, Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021, ανακοινώθηκαν 96 θάνατοι (82 χθες). Διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) νοσηλεύονται 647 ασθενείς (641 χθες).

⇒ Κορωνοϊός: Πού εντοπίζονται τα 3.823 νέα κρούσματα – Ο χάρτης της διασποράς

Τεστ και θετικότητα

Το τελευταίο 24ωρο διενεργήθηκαν 247.350 εργαστηριακά τεστ, με τη θετικότητα να ανέρχεται σε 1,55%. Σημειώνεται ότι ο μέσος όρος του επταημέρου είναι 370.521 δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Σάββατο 27 Νοεμβρίου, ανακοινώθηκαν 5.870 κρούσματα και 82 θάνατοι, ενώ διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν 641 ασθενείς. Την περασμένη Κυριακή, 21 Νοεμβρίου, είχαν ανακοινωθεί 4.108 κρούσματα και 76 θάνατοι, ενώ διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν 590 ασθενείς.

Από την έναρξη της πανδημίας, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Ελλάδα ανέρχεται σε 924.506, ενώ έχουν καταγραφεί 17.959 θάνατοι. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).

Η κατάσταση στα νοσοκομεία

Ως προς τους 647 ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, το 59,8% άνδρες, η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη και το 80,7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Σημειώνεται ότι ο αριθμός των διασωληνωμένων βρισκόταν σε αντίστοιχα επίπεδα περί τα μέσα Μαΐου΄, δηλαδή προ 6,5 μηνών.

Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 522 (80,68%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 125 (19,32%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.499 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας ήταν χθες 502 (ημερήσια μεταβολή +11,31%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 462 ασθενείς.

Ανησυχία ειδικών για την «Όμικρον» – Αισιοδοξία για τα εμβόλια

Ανησυχία προκαλεί η μετάλλαξη «Όμικρον» στους επιστήμονες, οι οποίοι σημειώνουν ότι απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από τους πολίτες, καθώς είναι πιο μεταδοτική ή ίσως πιο επικίνδυνη από τη «Δέλτα», ωστόσο εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι τα εμβόλια κατά της Covid-19 είναι ικανά να παρέχουν την απαιτούμενη προστασία.

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη τόνισε ότι η μετάλλαξη Όμικρον «θα αντιμετωπιστεί και θα φανεί τις επόμενες μέρες αν καλύπτεται από τα εμβόλια», ενώ σημείωσε πως «αν δεν την καλύψουν, τρεις εταιρείες κάνουν έρευνα» με άμεσα αποτελέσματα. Πρόσθεσε επίσης πως σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία «η μετάλλαξη αυτή έχει τα ίδια περίπου συμπτώματα. Θέλει προσοχή όμως, επειδή είναι στέλεχος με 32 μεταλλάξεις κι αυτό που πρέπει να φανεί είναι αν είναι πιο επιθετική».

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, δήλωσε πως είναι πιθανό να επαναληφθεί το σενάριο της «Δέλτα», καθώς όπως ανέφερε, η «Όμικρον» θα είναι πιο μεταδοτική καθώς και θα υπάρξουν πολύ περισσότερα κρούσματα και πιθανότατα και βαριές νοσήσεις.

Επιπλέον, εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι απίθανο η «Όμικρον» να μην καλύπτεται από το εμβόλιο, έστω και με μικρότερη αποτελεσματικότητα. «Αυτό που έχει προκαλέσει ανησυχία είναι κατά πόσο αντιστέκεται στο εμβόλιο. Θεωρώ εξαιρετικά απίθανο να εμφανιστεί ένας ιός που δεν το πιάνει το εμβόλιο. Το κακό σενάριο είναι να έχει μικρή αποτελεσματικότητα, πράγμα που σημαίνει ότι ξαφνικά θα αυξηθεί ο αριθμός των ανθρώπων που μπορεί να νοσήσει βαριά», υπογράμμισε. 

Σαρηγιάννης: Τείχος ανοσίας 80% μέχρι το τέλος του έτους

Την εκτίμηση ότι μέχρι το τέλος του έτους το τείχος ανοσίας θα αγγίξει το 80% εξέφρασε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Όπως τόνισε, «στο τέλος του χρόνου θα έχουμε φτάσει στο 65% του συνολικού πληθυσμού να είναι πλήρως εμβολιασμένοι και μαζί με ένα 15% που υπολογίζουμε ότι θα έχουν αποκτήσει φυσική ανοσία μέσω νόσησης, θα έχουμε πετύχει ένα συνολικό 80% και θα πλησιάζουμε στο τείχος ανοσίας».  

Παράλληλα, ο κ. Σαρηγιάννης σημείωσε ότι πριν από δύο μέρες καταγράφηκε το peak αυτού του κύματος της πανδημίας και τώρα έχει αρχίσει η πτώση. «Τις τελευταίες δύο ημέρες είμαστε σε πτώση και ο αριθμός αναπαραγωγής είναι κάτω από τη μονάδα», δήλωσε στον ΣΚΑΪ και πρόσθεσε ότι «τα μοντέλα δείχνουν ότι θα συνεχίσουμε να έχουμε πτώση. Το πρόβλημα είναι η διαχείριση της αποκλιμάκωσης», σημείωσε.

Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ότι πρέπει η χρήση της μάσκας να εφαρμοστεί σε εξωτερικούς χώρους, να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο για τις αποστάσεις στην εκπαίδευση και να αυξηθεί η τηλεργασία ώστε να υπάρξει και λιγότερη κινητικότητα στα μέσα μεταφοράς.

Νέα μέτρα στη Βρετανία

Χώρες ανακοινώνουν τη λήψη μέτρων προστασίας με στόχο την ανάσχεση της πανδημίας. Η χρήση μάσκας θα γίνει ξανά υποχρεωτική στα καταστήματα και τα μέσα μαζικής μεταφοράς στην Αγγλία από την επόμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο των νέων μέτρων κατά της μετάλλαξης Όμικρον, δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Επιπλέον, θα διεξάγονται τεστ PCR σε όλους όσους μπαίνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και όσοι έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα της Όμικρον θα πρέπει να τίθενται σε αυτοαπομόνωση, ακόμη και αν είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Ο Τζόνσον ανακοίνωσε τους νέους περιορισμούς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Downing Street, αφότου επιβεβαιώθηκε ότι δύο κρούσματα της Όμικρον εντοπίστηκαν στο Έσεξ και το Νότιγχαμ.

Το Ισραήλ κλείνει τα σύνορα

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Ναφτάλι Μπένετ, ανακοίνωσε πως η κυβέρνησή του θα απαγορεύσει για 14 ημέρες την είσοδο στην επικράτεια σε όλους τους αλλοδαπούς ανεξαιρέτως, για να αποτραπεί η εξάπλωση της Όμικρον στη χώρα.

Το Ισραήλ έγινε έτσι η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα κλείσει εντελώς τα σύνορά της εξαιτίας της Όμικρον, η οποία ταυτοποιήθηκε στη Νότια Αφρική και χαρακτηρίστηκε «ανησυχητική παραλλαγή» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αυτή την εβδομάδα.

Ειδήσεις σήμερα

⇒ Μετάλλαξη Όμικρον: Πότε θα υπάρξουν σαφή δεδομένα

⇒ Κορωνοϊός: Ανησυχία ειδικών για την «Όμικρον» – Αισιοδοξία για τα εμβόλια

⇒ Μετάλλαξη «Όμικρον»: Τι γνωρίζουμε για τo νέο στέλεχος του κορωνοϊού – Τέσσερα ερωτήματα

⇒ Μόσιαλος για «Όμικρον»: Από τα έως τώρα στοιχεία φαίνεται να προκαλεί ήπια ασθένεια

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή