Εκτός Βασιλίσσης Ολγας τα Ι.Χ. – «Πράσινο» στην ανάπλαση

Εκτός Βασιλίσσης Ολγας τα Ι.Χ. – «Πράσινο» στην ανάπλαση

Οριστικά εκτός της λεωφόρου Βασιλίσσης Ολγας μένουν τα Ι.Χ. μετά την έγκριση της μελέτης ανάπλασης από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (ΚΕΣΑ)

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην έγκριση της μελέτης ανάπλασης της λεωφόρου Βασιλίσσης Ολγας προχώρησε το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (ΚΕΣΑ). Βάσει της μελέτης, ο δρόμος θα πεζοδρομηθεί, ενώ η διέλευση του τραμ και των μέσων μαζικής μεταφοράς θα διατηρηθεί. Το ΚΕΣΑ ενέκρινε και την ανάπλαση δύο δρόμων στα Εξάρχεια, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το σχέδιο βιώσιμης αστικής κινητικότητας. Τέλος, εγκρίθηκε μια τροποποίηση στον σχεδιασμό του μητροπολιτικού πάρκου στο Ελληνικό.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος, η ανάπλαση της λεωφόρου Βασιλίσσης Ολγας θα εξυπηρετήσει την ενοποίηση του αρχαιολογικού χώρου του Ολυμπιείου με το Ζάππειο. Η μελέτη καλύπτει χώρο περίπου 23 στρεμμάτων, από τη λεωφόρο βασιλέως Κωνσταντίνου έως τη λεωφόρο Αμαλίας, συμπεριλαμβάνοντας και τον χώρο που περιβάλλει την πύλη του Αδριανού. Ο δρόμος θα κλείσει για τα Ι.Χ., ενώ θα διατηρηθεί η δυνατότητα κίνησης των μέσων μαζικής μεταφοράς και του τραμ, καθώς και οχημάτων τροφοδοσίας και έκτακτης ανάγκης. Για τον λόγο αυτό η αρχιτεκτονική μελέτη περιλαμβάνει μέτρα για την προστασία των πεζών.

Επίσης, το Κεντρικό Αρχιτεκτονικό Συμβούλιο ενέκρινε δύο παρεμβάσεις στις οδούς Τοσίτσα και Ζωσιμάδων. Η Τοσίτσα μετατρέπεται σε οδό ήπιας κυκλοφορίας (μετά το πεζοδρομημένο τμήμα της): μονοδρομείται και περιορίζεται η στάθμευση των οχημάτων, ενώ διαπλατύνεται το πεζοδρόμιο που εμπλουτίζεται με φυτεύσεις. Αντίστοιχα, η οδός Ζωσιμάδων πεζοδρομείται λόγω κλίσεων σε τρεις βαθμίδες, με πλατύσκαλα, όδευση τυφλών και δενδροστοιχίες.

Τέλος, το Συμβούλιο ενέκρινε την τροποποίηση της αρχιτεκτονικής μελέτης για ένα τμήμα του σχεδιαζόμενου μητροπολιτικού πάρκου στο Ελληνικό. Με τη νέα μελέτη καταργούνται τα δύο σχεδιαζόμενα κτίρια-σημεία πληροφόρησης μέσα στο πάρκο και τα τρία παρατηρητήρια, καθώς και ένα στέγαστρο στην πλατεία Νερού. Παραμένουν μόνο το σημείο πληροφόρησης στην υποδοχή και ένα βοηθητικό κτίριο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος, με τις αλλαγές (η πραγματοποιούμενη δόμηση μειώνεται από 4.800 τ.μ. σε 389,40 τ.μ.) διατηρούνται μόνο οι απολύτως απαραίτητες κατασκευές για τη λειτουργία του πάρκου. Οσον αφορά την αιτιολόγηση του νέου σχεδιασμού, το υπουργείο αναφέρει ότι «δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στις φυσικές λύσεις και στον τοπιακό χαρακτήρα του πάρκου, όπως και σε λειτουργικές βελτιώσεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή