Προσφυγικό: Εγκαινιάστηκαν οι νέες κλειστές δομές σε Λέρο και Κω

Προσφυγικό: Εγκαινιάστηκαν οι νέες κλειστές δομές σε Λέρο και Κω

Συνεχίζεται η εκτέλεση του προγράμματος κατασκευής δομών υποδοχής και ταυτοποίησης στα νησιά, παρά το γεγονός της μείωσης των μεταναστευτικών ροών τον τελευταίο χρόνο. Ηδη λειτουργούν οι δομές σε Σάμο, Κω και Λέρο.

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζεται η εκτέλεση του προγράμματος κατασκευής δομών υποδοχής και ταυτοποίησης στα νησιά, παρά το γεγονός της μείωσης των μεταναστευτικών ροών τον τελευταίο χρόνο. Ηδη λειτουργούν οι δομές σε Σάμο, Κω και Λέρο. Εως το τέλος του χρόνου αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες σε Λέσβο και Χίο και η προβλεπόμενη αναβάθμιση και επέκταση της δομής του φυλακίου Εβρου. Τα έργα στις τρεις αυτές περιοχές, που αποτελούν ενιαία εργολαβία, έχουν μπλοκαριστεί μετά την προσφυγή του Δήμου Χίου στο ΣτΕ, όσον αφορά την έκταση στην οποία έχει προβλεφθεί να δημιουργηθεί η δομή στο νησί. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση του ΣτΕ αναμένεται να δημοσιευθεί σύντομα.

Στο τέλος Οκτωβρίου παρέμεναν στα νησιά, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, συνολικά 4.532 αιτούντες άσυλο, ενώ πέρυσι τον Οκτώβριο βρίσκονταν 18.872 άτομα. Συνολικά τον τελευταίο χρόνο έφτασαν στα ελληνικά νησιά 3.625 αιτούντες άσυλο με βάρκες από την Τουρκία. Οι νέες ελεγχόμενες δομές υποδοχής και ταυτοποίησης σε Σάμο, Λέρο, και Κω εγκαινιάστηκαν τις προηγούμενες ημέρες από τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη, ενώ μέσα στο 2022 αναμένεται να κατασκευαστούν και οι νέες δομές υποδοχής σε Λέσβο, Χίο καθώς και η επέκταση του φυλακίου Εβρου. Η κατασκευή των νέων δομών αναμένεται να αγγίξει τα 300 εκατομμύρια ευρώ (προϋπολογισμός 297,66 εκατομμύρια ευρώ με τον ΦΠΑ) και τα έξοδα καλύπτονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ για τα έργα κατασκευής σε Χίο, Λέσβο και την επέκταση του ΚΥΤ στον Εβρο.

Πριν από δύο εβδομάδες πραγματοποιήθηκαν τα επίσημα εγκαίνια της νέας δομής στη Σάμο, προϋπολογισμού 47 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας 3.500 ατόμων συνολικά. Ωστόσο, στα μέσα Νοεμβρίου στη νέα δομή που βρίσκεται στη θέση Ζερβού διέμεναν 354 άτομα. Στη Λέρο η νέα ελεγχόμενη δομή έχει δυναμικότητα 1.780 φιλοξενουμένων, ανάμεσα στους οποίους και 100 ασυνόδευτα παιδιά, ενώ εντός της δομής λειτουργεί και ΠΡΟΚΕΚΑ. Οι χώροι διαμονής είναι 8.900 τετραγωνικά μέτρα και ο προϋπολογισμός κατασκευής του έργου είναι 35,30 εκατομμύρια ευρώ. Στην Κω, η νέα δομή, η οποία εγκαινιάστηκε πριν από τρεις ημέρες, έχει προϋπολογισμό κατασκευής 39,30 εκατομμύρια ευρώ και είναι δυναμικότητας 1.540 ατόμων. Στο τέλος Οκτωβρίου στη δομή παρέμεναν 627 άτομα.

Πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης εμφανίζονται αισιόδοξες ότι σύντομα θα δημοσιοποιηθεί η απόφαση του ΣτΕ, η οποία θα είναι απορριπτική για τον Δήμο Χίου. Αλλωστε η επιτυχία της λειτουργίας των δομών σε Σάμο, Κω και Λέρο –εκτιμούν οι ίδιες πηγές– θα κάμψει τις αντιδράσεις των πολιτών της Χίου. Στο τέλος Οκτωβρίου στο ΚΥΤ της Χίου βρίσκονταν 282 αιτούντες άσυλο.

Συνολικά η εργολαβία για την κατασκευή των νέων ΚΥΤ σε Χίο, Λέσβο και την επέκταση του ΚΥΤ στον Εβρο φτάνει τα 176 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία τα 94 εκατομμύρια αφορούν την κατασκευή στη Λέσβο, τα 59 στη Χίο και τα 23 στην αναβάθμιση και επέκταση του φυλακίου στον Εβρο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, τον τελευταίο χρόνο (Οκτώβριος 2020 – Οκτώβριος 2021) στο φυλάκιο του Εβρου καταγράφηκαν 6.176 νέες αφίξεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή