Εμπόδια για εμβολιασμό προσφύγων – μεταναστών

Εμπόδια για εμβολιασμό προσφύγων – μεταναστών

Θέλουν να εμβολιαστούν, αλλά συναντούν ακόμα πολλά εμπόδια, παρά τη δηλωμένη πρόθεση της Πολιτείας να ενθαρρύνει τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού.

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θέλουν να εμβολιαστούν, αλλά συναντούν ακόμα πολλά εμπόδια, παρά τη δηλωμένη πρόθεση της Πολιτείας να ενθαρρύνει τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού. Ο λόγος για εκατοντάδες πρόσφυγες, μετανάστες και αιτούντες άσυλο που κατέφυγαν στο ειδικό γραφείο στήριξης της ΜΕΤΑδρασης για να κλείσουν το ραντεβού τους για εμβολιασμό. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΜΕΤΑδρασης, στο διάστημα τριών μηνών λειτουργίας της νέας υπηρεσίας, που απευθύνεται σε όσους ζουν εκτός καταυλισμών, έχει δεχτεί πάνω από 700 αιτήματα. Στο γραπτό sms και στις τηλεφωνικές τους κλήσεις, οι ενδιαφερόμενοι ζητούν την υποστήριξη της οργάνωσης για τη διεκπεραίωση της διαδικασίας. Οι δυσκολίες που συναντώνται διαφέρουν. Οσοι έχουν νομιμοποιητικά έγγραφα αντιμετωπίζουν αδυναμία στην επικοινωνία, καθυστέρηση ενεργοποίησης του προσωρινού ΑΜΚΑ (τουλάχιστον 20 μέρες, ενώ κάποιες φορές δεν ενεργοποιείται καθόλου) και συχνά άρνηση εξυπηρέτησης από ορισμένα ΚΕΠ και φαρμακεία με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εμβολιαστούν. «Στο σύνολο των αιτημάτων, το 31% με τη βοήθεια της ΜΕΤΑδρασης έχει ήδη ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του ή έστω την πρώτη δόση. Το 10% βρίσκεται σε αναμονή για την ενεργοποίηση του προσωρινού ΑΜΚΑ. Το 24% είτε έχει παραπεμφθεί σε φαρμακείο για το ραντεβού είτε σε ΚΕΠ για την έκδοση του προσωρινού ΑΜΚΑ». Για να επιλυθούν τα παραπάνω, στο 60% άνθρωποι της ΜΕΤΑδρασης συνόδευσαν τους ενδιαφερόμενους στα ΚΕΠ.

«Μεταξύ άλλων, ένα ακόμα σοβαρό ζήτημα που έχουμε εντοπίσει είναι ότι αιτούντες άσυλο και αναγνωρισμένοι πρόσφυγες, οι οποίοι έχουν στην κατοχή τους ενεργό ΑΜΚΑ ή ΠΑΑΥΠΑ, στην προσπάθειά τους να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό σε κάποιο φαρμακείο, εμφανίζονται (για άγνωστους λόγους) στο ηλεκτρονικό σύστημα ως μη επιλέξιμοι για εμβολιασμό την τρέχουσα εμβολιαστική περίοδο». Για τη συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα η νέα ΚΥΑ (με αριθμό 5160/2021) ενδέχεται να δώσει λύσεις, λιγότερες όμως είναι οι ελπίδες που τρέφουν όσοι δεν έχουν νομιμοποιητικά έγγραφα ή αυτά έχουν λήξει. Η πλατφόρμα παρέχει τη δυνατότητα να περιληφθούν και άλλα ταυτοποιητικά έγγραφα, όπως πιστοποιητικό γέννησης κ.ά., όμως απαιτεί ΑΦΜ, οπότε και πάλι δεν έχουν το πολυπόθητο αποτέλεσμα. Το αν τα ΚΕΠ θα αποδεχθούν κάποιο άλλο έγγραφο για την ταυτοποίηση του ατόμου, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια κάθε υπαλλήλου.

Αλλες χώρες της Ε.Ε. εφαρμόζουν καλές πρακτικές, οι οποίες μπορούν να λειτουργήσουν ως πρότυπο: στην Ολλανδία υπάρχει πρόβλεψη για τους αστέγους (με κινητές μονάδες), ενώ οποιοσδήποτε μη δηλωμένος μπορεί να κλείσει ραντεβού για εμβόλιο είτε τηλεφωνικά είτε μέσω ενός παθολόγου. Στην Πορτογαλία του «εμβολιαστικού θαύματος» οι ιθύνοντες δήλωσαν εξαρχής ότι η πρόσβαση στο εμβόλιο είναι παγκόσμια και χάραξαν ειδική στρατηγική για τους μετανάστες χωρίς χαρτιά. Η Ελλάδα, η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Βουλγαρία είναι οι χώρες που ουσιαστικά έχουν εξαιρέσει από την εμβολιαστική εκστρατεία τους μετανάστες χωρίς χαρτιά. «Ισως χάθηκε η ευκαιρία να καταστεί εφικτός ο ταχύτερος εμβολιασμός του συγκεκριμένου πληθυσμού, που χρησιμοποιεί καθημερινά κυρίως τα μέσα μαζικής μεταφοράς, εργάζεται και παρά το γεγονός ότι επιθυμεί να εμβολιαστεί, αυτή τη στιγμή “τιμωρείται” με την επιβολή των μέτρων περιορισμού για τους ανεμβολίαστους», καταλήγει στην ανακοίνωσή της η οργάνωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή