Μείωση στις νέες διαγνώσεις του HIV στην Ελλάδα

Μείωση στις νέες διαγνώσεις του HIV στην Ελλάδα

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εικόνα υποχώρησης της επιδημίας του AIDS στην Ελλάδα αποτυπώνει η τελευταία επιδημιολογική επιτήρηση της HIV λοίμωξης από τον ΕΟΔΥ για το 2021. Ειδικότερα, τους πρώτους δέκα μήνες του 2021 διαγνώσθηκαν και δηλώθηκαν στον ΕΟΔΥ 402 νέα περιστατικά της HIV λοίμωξης, εκ των οποίων τα 330 (82,1%) αφορούν άνδρες και τα 72 (17,9%) γυναίκες. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί σε 3,8 νέες διαγνώσεις ανά 100.000 πληθυσμού, που είναι και η χαμηλότερη αναλογία που έχει καταγραφεί στα αντίστοιχα χρονικά διαστήματα της τελευταίας δεκαετίας. Ειδικότερα, πέρυσι δηλώθηκαν το ίδιο διάστημα 5 νέες διαγνώσεις ανά 100.000 πληθυσμού, πρόπερσι 5,1 ανά 100.000 πληθυσμού και το 2018 5,8 νέες διαγνώσεις ανά 100.000 πληθυσμού. Τους πρώτους δέκα μήνες του 2021, ο πιο συχνός τρόπος μόλυνσης ήταν η απροφύλακτη σεξουαλική επαφή μεταξύ των ανδρών (45,3%) των κρουσμάτων και ακολούθησε ως αιτία μόλυνσης η απροφύλακτη ετεροφυλοφιλική σεξουαλική επαφή (18,9%). Η ενέσιμη κοινή χρήση ενδοφλέβιων εξαρτησιογόνων ουσιών δηλώθηκε ως πιθανός τρόπος μόλυνσης στο 16,9% των νέων περιστατικών.

Οπως σχολιάζει ο ΕΟΔΥ σε ανακοίνωσή του με αφορμή τη σημερινή 1η Δεκεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, «η φετινή χρονιά σηματοδοτείται από τη μείωση που παρατηρείται στις νέες διαγνώσεις του HIV κατά τους πρώτους δέκα μήνες του 2021, η οποία θα πρέπει να ερμηνευτεί με προσοχή, καθώς η εξαγωγή ασφαλέστερων συμπερασμάτων θα είναι εφικτή αφού ολοκληρωθεί η αποστολή των δηλώσεων από τους υγειονομικούς φορείς της χώρας μέχρι το τέλος του έτους. Την ίδια στιγμή, παρατηρείται σταδιακή μείωση των νέων διαγνώσεων στους χρήστες ενέσιμων εξαρτησιογόνων ουσιών. Ωστόσο, ο αριθμός των νεοδιαγνωσθέντων λοιμώξεων παραμένει σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με πριν από το 2011 που συνέβη η επιδημική έκρηξη στη συγκεκριμένη ομάδα».

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, σήμερα το 81% των ατόμων που έχουν διαγνωσθεί και ζουν με HIV στη χώρα μας έχει λάβει αντιρετροϊκή αγωγή. Ειδικά για την ομάδα των ανδρών με σεξουαλικές επαφές με άνδρες, το αντίστοιχο ποσοστό εκτιμάται σε 91%. Ο μέσος χρόνος έναρξης αγωγής από τη διάγνωση ήταν το 2020 οι 54 ημέρες.

Σήμερα το 81% των ατόμων που έχουν διαγνωσθεί και ζουν με HIV στη χώρα μας έχει λάβει αντιρετροϊκή αγωγή.

Ο ΕΟΔΥ τονίζει την ανάγκη υποστήριξης των μονάδων λοιμώξεων των νοσοκομείων με υλικοτεχνική υποδομή και προσωπικό, το οποίο σε αυτή την κρίση δημόσιας υγείας που ζούμε κλήθηκε να υποστηρίξει τη διαχείριση της πανδημίας COVID-19, γεγονός που δυσκόλεψε τη φροντίδα των ατόμων που ζουν με HIV και λαμβάνουν αγωγή.

Εκδηλώσεις ενημέρωσης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, ο ΕΟΔΥ πραγματοποιεί εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στο κέντρο της Αθήνας. Συγκεκριμένα, κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ θα βρίσκεται σήμερα από τις 3 μ.μ. έως τις 9 μ.μ. στο Γκάζι – σταθμός μετρό «Κεραμεικός», όπου εξειδικευμένο προσωπικό θα παρέχει υπηρεσίες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον HIV.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή