Μιχαηλίδου: Η Πολιτεία αποκαθιστά μια αδικία απέναντι στους ανθρώπους με HIV ή ηπατίτιδα Β

Μιχαηλίδου: Η Πολιτεία αποκαθιστά μια αδικία απέναντι στους ανθρώπους με HIV ή ηπατίτιδα Β

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η Πολιτεία αποκαθιστά μια αδικία απέναντι στους ανθρώπους που ζουν με HIV ή ηπατίτιδα Β και αδικαιολόγητα στερήθηκαν μέχρι σήμερα το δικαίωμα να γίνονται ανάδοχοι ή θετοί γονείς», δήλωσε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αναφερόμενη στην τροπολογία που δίνει το δικαίωμα υιοθεσίας και αναδοχής σε οροθετικούς πολίτες και φορείς ηπατίτιδα Β. 

«Η Πολιτεία, έστω και αργά, αποκαθιστά μια αδικία απέναντι στους ανθρώπους που ζουν με HIV ή ηπατίτιδα Β και αδικαιολόγητα στερήθηκαν μέχρι σήμερα το δικαίωμα να γίνονται ανάδοχοι ή θετοί γονείς. Ταυτόχρονα, στοχεύει στη διεύρυνση των υποψήφιων ανάδοχων και θετών γονιών ώστε περισσότερα παιδιά να βγουν από τα ιδρύματα και να βρουν την κατάλληλη για αυτά οικογένεια», ανέφερε η υφυπουργός και πρόσθεσε πως «οι περιορισμοί που βάζει ο νόμος πρέπει να προστατεύουν από πραγματικούς κινδύνους έτσι όπως τους ορίζει η ιατρική επιστήμη. Ο νομοθέτης σε καμία περίπτωση δεν δικαιούται να σχετικοποιεί την επιστημονική γνώση. Πόσο μάλλον όταν το διακύβευμα είναι δικαιώματα πολιτών που εδώ και δεκαετίες αντιμετωπίζουν τον κοινωνικό ρατσισμό και διακρίσεις που οφείλονται σε άγνοια, παραπληροφόρηση και βαθιά ριζωμένες προκαταλήψεις». 

«Σήμερα η επιστήμη είναι ξεκάθαρη! Ο HIV και η ηπατίτιδα Β, δεν μεταδίδονται με την κοινωνική συναναστροφή ή με την κοινή χρήση αντικειμένων», είπε η κ. Μιχαηλίδου και πρόσθεσε: «Οι σύγχρονες αντιρετροϊκές θεραπείες μειώνουν το ιικό φορτίο σε τέτοιο βαθμό που ο ιός είναι μη ανιχνεύσιμος και δεν μεταδίδεται ούτε μεταξύ ερωτικών συντρόφων ούτε από την μητέρα στο έμβρυο. Ρωτώντας σήμερα ένα άτομο με HIV τι είναι αυτό που φοβάται περισσότερο, δεν μιλά για την ίδια τη νόσο. Μιλά για την περιθωριοποίηση και το στίγμα. Αυτό θέλουμε σήμερα να το αλλάξουμε! Όταν η επιστήμη είναι ξεκάθαρη, η Πολιτεία δεν έχει το δικαίωμα να επιμείνει σε έναν άδικο αποκλεισμό. Αντίθετα, έχει συνταγματική και ηθική υποχρέωση να αναγνωρίσει το δικαίωμα στην αναδοχή και στην τεκνοθεσία για τους συμπολίτες μας με HIV ή ηπατίτιδα Β, θέτοντας πάντα τις αναγκαίες δικλίδες».  

Αναφερόμενη στην θεσμοθέτηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης για τα οροθετικά άτομα, η υφυπουργός υπογράμμισε πως οι οροθετικοί μέχρι σήμερα βίωναν μια αχρείαστη ταλαιπωρία για να λαμβάνουν την θεραπεία τους.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή