Σε λειτουργία τέθηκε το ηλεκτρονικό πινάκιο

Σε λειτουργία τέθηκε το ηλεκτρονικό πινάκιο

Τέλος στην παραδοσιακή πολύωρη αναμονή των διαδίκων και δικηγόρων, κατ’ αρχάς, στα δικαστήρια Ευελπίδων φιλοδοξεί να βάλει η πλατφόρμα dikes.moj.gov.gr που εγκαινίασαν χθες τα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Δικαιοσύνης

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέλος στην παραδοσιακή πολύωρη αναμονή των διαδίκων και δικηγόρων, κατ’ αρχάς, στα δικαστήρια Ευελπίδων φιλοδοξεί να βάλει η πλατφόρμα dikes.moj.gov.gr που εγκαινίασαν χθες τα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Δικαιοσύνης.

Μέσω της συγκεκριμένης υπηρεσίας παρέχεται σε κάθε ενδιαφερόμενο (δικηγόρο, διάδικο, μάρτυρα κ.ο.κ.) ενημέρωση μέσω Διαδικτύου και σε πραγματικό χρόνο για την πορεία των πινακίων/εκθεμάτων στα πολιτικά και ποινικά δικαστήρια. Οποιος δηλαδή επιθυμεί, είναι σε θέση να γνωρίζει ποια υπόθεση εκδικάζεται εκείνη τη στιγμή σε ένα συγκεκριμένο πινάκιο ή σε μια συγκεκριμένη αίθουσα δικαστηρίων, γεγονός που επιτρέπει την αποφυγή συνωστισμού στις αίθουσες των δικαστηρίων, όπως και την ομαλότερη ροή των δικαστηριακών διαδικασιών. Η εφαρμογή, που είναι διαθέσιμη μόνο για το Πρωτοδικείο Αθηνών, πρόκειται να επεκταθεί στα Πρωτοδικεία Θεσσαλονίκης, Πειραιά και Χαλκίδας, ενώ επίσης θα ενεργοποιηθεί και υπηρεσία αποστολής sms, μέσω της οποίας οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να ενημερώνονται για την πορεία των εκθεμάτων.

Διαθέσιμη, κατ’ αρχάς για το Πρωτοδικείο Αθηνών, η πλατφόρμα dikes.moj.gov.gr.

Την υπηρεσία παρουσίασαν χθες το πρωί στο Πρωτοδικείο Αθηνών ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, παρουσία της προέδρου Πρωτοδικών και προέδρου Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης του Πρωτοδικείου Αθηνών Σοφίας Φούρλαρη. Παρόντες ήταν ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς και ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Κώτσηρας.

Πώς λειτουργεί το dikes.moj.gov.gr; Οι πολίτες μπορούν να αναζητήσουν τη δίκη – υπόθεση ενδιαφέροντός τους, μέσω αριθμού κτιρίου, αριθμού αίθουσας ή κωδικού πινακίου. Για τη χρήση της υπηρεσίας δεν απαιτείται εγγραφή ή προσωποποιημένη σύνδεση, με την παρεχόμενη πληροφόρηση να αφορά αποκλειστικά την πορεία των υποθέσεων της ημέρας (όσες έχουν δικαστεί, πρόκειται να δικαστούν ή που δεν θα δικαστούν και ανήκουν στο ίδιο πινάκιο). Για παράδειγμα, ο χρήστης αφότου επιλέξει τη διαδικασία, δηλαδή ποινική ή πολιτική, το είδος (π.χ. Τριμελές Πρωτοδικείο Πλημμελημάτων), το κτίριο (π.χ. ΚΤ. 8) και την αίθουσα (π.χ. 2, 3, 4) ενημερώνεται για την πορεία της υπόθεσης που τον ενδιαφέρει βάσει του χρόνου της τελευταίας ενημέρωσης. Κατά πόσον, δηλαδή, η υπόθεση παραμένει σε εκκρεμότητα, εκδικάζεται εκείνη τη στιγμή ή εκδικάστηκε, αναβλήθηκε κ.ο.κ. Οι πληροφορίες που παρουσιάζονται είναι ανωνυμοποιημένες, κατ’ εφαρμογή του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (GDPR). Ως εκ τούτου, στο εκάστοτε πινάκιο – έκθεμα εμφανίζονται μόνο ο αύξων αριθμός και οι αριθμοί κατάθεσης δικογράφου της υπόθεσης, καθώς και τα αρχικά των διαδίκων (π.χ. Ν**).

Η συγκεκριμένη υπηρεσία, που τέθηκε σε λειτουργία πιλοτικά, πρόκειται να ολοκληρωθεί μέσω του έργου, ύψους 19,2 εκατ. ευρώ, για το οποίο προσωρινός ανάδοχος είναι το σχήμα Wind-Space Hellas. Το εν λόγω έργο έχει διπλό αντικείμενο, δηλαδή την ενημέρωση της πορείας των πινακίων και των εκθεμάτων των δικαστηρίων, όπως και την παροχή υπηρεσιών τηλεδιάσκεψης σε δικαστήρια και σωφρονιστικά καταστήματα. Με τα οφέλη του e-πινακίου να έχουν ήδη εκτεθεί, η παροχή υπηρεσιών τηλεδιάσκεψης σε δικαστήρια και σωφρονιστικά καταστήματα θα επιτρέψει την ελαχιστοποίηση των μετακινήσεων μαρτύρων και κατηγορουμένων και την ποιοτική αναβάθμιση του έργου της Δικαιοσύνης, ειδικά στις περιπτώσεις που απαιτείται κατάθεση ευάλωτων μαρτύρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή