Μέτρα για την κρίση στα σύνορα με Λευκορωσία

Μέτρα για την κρίση στα σύνορα με Λευκορωσία

Προσωρινά έκτακτα μέτρα για τη διαχείριση της κρίσης στα σύνορά τους με τη Λευκορωσία πρότεινε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Πολωνία, τη Λιθουανία και τη Λετονία

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Προσωρινά έκτακτα μέτρα για τη διαχείριση της κρίσης στα σύνορά τους με τη Λευκορωσία πρότεινε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Πολωνία, τη Λιθουανία και τη Λετονία. Μεταξύ άλλων, τα τρία κράτη-μέλη θα έχουν τη δυνατότητα να παρατείνουν την προθεσμία για την καταγραφή αιτημάτων ασύλου από 3-10 ημέρες στις τέσσερις εβδομάδες. Επιπλέον, θα μπορούν να εφαρμόζουν τη διαδικασία ασύλου στα σύνορα για να διεκπεραιώνουν το σύνολο της διαδικασίας, συμπεριλαμβανομένης και της έφεσης, εντός 16 εβδομάδων. Προτεραιότητα θα δίνεται σε παιδιά και άλλες ευάλωτες ομάδες.

Τα μέτρα που περιλαμβάνονται στην πρόταση, όπως σημειώνεται, έχουν έκτακτο και εξαιρετικό χαρακτήρα, ενώ πρέπει να συμμορφώνονται με την ενωσιακή νομοθεσία και τα θεμελιώδη δικαιώματα. Θα ισχύσουν για περίοδο έξι μηνών, εκτός εάν παραταθούν ή καταργηθούν. Θα ισχύουν για τους αιτούντες άσυλο που έχουν εισέλθει παράτυπα στην Ε.Ε. από τη Λευκορωσία και βρίσκονται κοντά στα σύνορα ή για όσους παρουσιάζονται στα σημεία διέλευσης των συνόρων.

Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου για τα έκτακτα μέτρα, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχoινάς μίλησε για «χειροπιαστή αλληλεγγύη» της Ε.Ε. προς την Πολωνία, τη Λιθουανία και τη Λετονία. Προσεχώς, πρόσθεσε, στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του κώδικα Σένγκεν, ο νομικός ορισμός της «εργαλειοποίησης» του μεταναστευτικού θα διευρύνει και για τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης την εργαλειοθήκη για την αντιμετώπιση τέτοιου είδους υβριδικών επιθέσεων.

Η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ιλβα Γιόχανσον ανέφερε ότι 1.872 Ιρακινοί έχουν επιστραφεί στη χώρα τους από τη Λευκορωσία τις τελευταίες δύο εβδομάδες και «έχουν προγραμματιστεί περαιτέρω πτήσεις». Παράλληλα, η εισροή αιτούντων άσυλο στη Λευκορωσία «έχει ουσιαστικά σταματήσει», είπε. Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε, 8.000 άτομα εισήλθαν παράνομα από τη Λευκορωσία και βρίσκονται σήμερα στις τρεις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Εχουν έκτακτο χαρακτήρα και θα ισχύσουν για έξι μήνες – Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για Πολωνία, Λιθουανία και Λετονία.

Ερωτηθείσα για τη νέα πο-λωνική νομοθεσία που νομιμοποιεί τις επαναπροωθήσεις (pushbacks), η επίτροπος απάντησε ότι οι χώρες που συνορεύουν με τη Λευκορωσία ζήτησαν «διασαφηνίσεις» σχετικά με τα μέτρα που μπορούν να λάβουν για τη διαχείριση της κρίσης και η Επιτροπή ανταποκρίθηκε σε αυτό το αίτημα. «Περιμένω από την Πολωνία να συμμορφωθεί» με το νέο πλαίσιο (το οποίο δεν επιτρέπει τις επαναπροωθήσεις), είπε.

Οι New York Times

Ερωτηθείσα για ρεπορτάζ των New York Times, σύμφωνα με το οποίο οι ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας, στο πλαίσιο ευρείας επιχείρησης επαναπροώθησης αιτούντων άσυλο, απέλασαν στην Τουρκία –μεταξύ άλλων– έναν διερμηνέα που είναι υπάλληλος του Frontex, η κ. Γιόχανσον μίλησε για «σοκαριστική ιστορία». «Ενημερώθηκα γι’ αυτήν επειδή αναφέρθηκε σε συνάντηση της διοικητικής επιτροπής του Frontex και θέλησα να μιλήσω απευθείας μαζί του», είπε η Σουηδή επίτροπος.

Ο συγκεκριμένος υπάλληλος, ανέφερε η κ. Γιόχανσον, καταγγέλλει ότι «έπεσε θύμα βίας» από τις ελληνικές αρχές και εκλάπησαν τα υπάρχοντά του πριν απελαθεί. Η επίτροπος είπε ότι έθεσε το θέμα στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο, ο οποίος «συμφώνησε ότι το περιστατικό πρέπει να διερευνηθεί διεξοδικά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή