Οι οινοπαραγωγοί ανησυχούν για τα κονδύλια Ε.Ε.

Οι οινοπαραγωγοί ανησυχούν για τα κονδύλια Ε.Ε.

Φοβούνται μείωση ενόψει των μέτρων περιορισμού του αλκοόλ στην Ενωση.

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν θα μειωθούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια στήριξης για τον αμπελοοινικό τομέα, εξαιτίας της αντιαλκοολικής εκστρατείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αναρωτιούνται οι οινοπαραγωγοί, καθώς η Ε.Ε. προχωράει σε μέτρα περιορισμού του αλκοόλ, χωρίς να κάνει διάκριση ανάμεσα στα ποτά με μεγάλη περιεκτικότητα σε αλκοόλ και στο κρασί. Η ΚΕΟΣΟΕ (Κεντρικός Εθνικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Αμπελοοινικών Προϊόντων) παρακολουθώντας τα τεκταινόμενα στις Βρυξέλλες, επισημαίνει ότι «η ανησυχία μεταξύ των εκπροσώπων του κρασιού εντείνεται, ενόψει της ψήφισης ευρωπαϊκής έκθεσης για την καταπολέμηση του καρκίνου, η οποία θεωρεί ότι κάθε κατανάλωση αλκοολούχων ποτών είναι επιβλαβής και θα μπορούσε να θέσει μια νέα πολιτική κατεύθυνση στην Ευρώπη».

Στις 6 Δεκεμβρίου, η ειδική επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου για την καταπολέμηση του καρκίνου πρόκειται να ψηφίσει έκθεση που αναφέρει ότι «όσον αφορά την πρόληψη του καρκίνου, δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ» και τονίζει «την ανάγκη να ληφθεί αυτό υπόψη κατά τη χάραξη και την εφαρμογή μιας πολιτικής πρόληψης του καρκίνου». Η διατύπωση αυτή δείχνει ότι η Ε.Ε. αντιμετωπίζει με τον ίδιο τρόπο τα λεγόμενα σκληρά ποτά και το κρασί.

Υπενθυμίζεται ότι ο Iγνάτιο Σάντσεθ, γενικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Οίνου, είχε τονίσει ότι είναι πολύ πιθανό να γίνει με το αλκοόλ ό,τι έγινε με τον καπνό.

To κείμενο της έκθεσης εφόσον ψηφιστεί από την επιτροπή –που είναι και το πιθανότερο– στις αρχές του 2022 θα πρέπει να εγκριθεί και από την Ολομέλεια, προκειμένου να ληφθεί υπ’ όψιν ως πολιτική κατεύθυνση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία στη συνέχεια θα προχωρήσει σε σχετικές νομοθετικές προτάσεις. Ηδη, πάντως, η Επιτροπή έχει προτείνει στα τέλη του 2022 να γίνει η εισαγωγή υποχρεωτικών ενδείξεων στα κρασιά όπως και στα υπόλοιπα αλκοολούχα ποτά, όπου θα αναφέρονται τα συστατικά καθώς και οι θερμίδες.

Ευρωπαϊκές πηγές ωστόσο τονίζουν, όπως αναφέρει η ΚΕΟΣΟΕ, ότι στην πρόσφατη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) η Ευρωπαϊκή Eνωση διατήρησε την υφιστάμενη στήριξη για τον αμπελοοινικό τομέα, οπότε υπάρχει ακόμα χρόνος για δράση και ενημέρωση των εμπλεκομένων αλλά και των καταναλωτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή