Αθ. Τσακρής: Να δοθεί νωρίτερα η δυνατότητα για τρίτη δόση εμβολίου

Αθ. Τσακρής: Να δοθεί νωρίτερα η δυνατότητα για τρίτη δόση εμβολίου

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρειαστεί και 4η δόση εμβολίου στον γενικό πληθυσμό για να προστατευτεί από την παραλλαγή Όμικρον, εξέφρασε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αθανάσιος Τσακρής.

Το ενδεχόμενο αυτό το επεξεργάζονται, όπως ανέφερε, και οι φαρμακευτικές εταιρείες, ωστόσο υπογράμμισε ότι χρειζόμαστε πολύ περισσότερα πειραματικά δεδομένα για να ξέρουμε πώς θα συμπεριφερθεί η παραλλαγή. «Το ειδικά διαμορφωμένο εμβόλιο, αν χρειαστεί, θα μπορεί να ετοιμαστεί σε μικρό χρονικό διάστημα. Χρειάζονται όμως τα κλινικά δεδομένα ώστε να ανάψει έγκαιρα το πράσινο φως για την χορήγηση του, οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι όλη αυτή η διαδικασία θα διαρκέσει 2-3 μήνες», είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα δεν απέκλεισε το γεγονός η μετάλλαξη Όμικρον να έχει ήδη επισκεφτεί την χώρα μας, καθώς όπως εξήγησε οι παραλλαγές αυτές παράγονται de novo (εκ νέου) σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές, δηλαδή δεν μεταφέρονται απλώς από χώρα σε χώρα αλλά γεννιούνται κιόλας.

Ιδιαίτερα κρίσιμο όπως είπε, θα είναι το κατά πόσο πιο παθογόνο θα είναι το μεταλλαγμένο στέλεχος, με βάση τα κλινικά δεδομένα που θα προκύψουν στη συνέχεια.

Αναφερόμενος στη χορήγηση της 3ης δόσης τάχθηκε υπέρ της επίσπευσής της, επισημαίνοντας ότι θα ήταν καλύτερο να γίνει στο 5μηνο καθώς μετά από αυτό το διάστημα η ανοσιακή απάντηση αρχίζει και μειώνεται.

«Έχουμε αποτελέσματα πολύ χειροπιαστά από το Ισραήλ που δείχνουν ότι η τρίτη δόση μέσα σε λίγες μέρες εκτινάσσει τα αντισώματα σε πολύ υψηλά επίπεδα και βλέπουμε και στην πράξη ότι φρέναρε την επιδημία στο Ισραήλ. Οι πιθανότητες νόσησης μειώνονται δέκα φορές με την τρίτη δόση. Στο Ισραήλ ετοιμάζονται ήδη για την 4η δόση», είπε χαρακτηριστικά. 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή