Έλληνας, εμβολιασμένος με δύο δόσεις το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον – Ιχνηλατούνται οι επαφές του

Έλληνας, εμβολιασμένος με δύο δόσεις το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον – Ιχνηλατούνται οι επαφές του

Σε καραντίνα στο σπίτι του, παρουσιάζοντας ήπια συμπτώματα, βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα, το οποίο εντοπίστηκε στα Χανιά Κρήτης

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε καραντίνα στο σπίτι του, παρουσιάζοντας ήπια συμπτώματα, βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα, το οποίο εντοπίστηκε στα Χανιά Κρήτης.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, κατά την ενημέρωση για την εξειδίκευση των νέων μέτρων, πρόκειται για Έλληνα από τη Νότια Αφρική, ο οποίος βρίσκεται στην Κρήτη και -όπως διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας- έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες και η ιχνηλάτηση από τον ΕΟΔΥ.

Βάσει πληροφοριών της δημόσιας τηλεόρασης, το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον ήταν εμβολιασμένο κατά του κορωνοϊού και εντοπίστηκε στα Χανιά, ενώ σύμφωνα με το cretalive.gr, πρόκειται για άνδρα που δραστηριοποιείται και διαμένει στο Γιοχάνεσμπουργκ και ο οποίος μετέβη στα Χανιά -μέσω Αθήνας- προκειμένου να επισκεφθεί τους γονείς του, ενόψει των γιορτών. Ο άνδρας βρίσκεται σε απομόνωση στο σπίτι του και παρουσιάζει καλή κλινική εικόνα.

Μετάλλαξη Όμικρον: Ο εντοπισμός του κρούσματος στα Χανιά Κρήτης

Αναφερόμενος στο πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, δήλωσε ότι ο πολίτης που εντοπίστηκε θετικός έφτασε στην Ελλάδα στις 26 Νοεμβρίου. Έγινε rapid test στο αεροδρόμιο, το οποίο βγήκε αρνητικό. Σύμφωνα με τον κ. Ζαούτη, την επόμενη ημέρα ο πολίτης εμφάνισε ήπια συμπτώματα και ακολούθως έκανε rapid test κάθε μέρα, με αρνητικό αποτέλεσμα.

Στις 29 Νοεμβρίου, το αποτέλεσμα νέου rapid test ήταν θετικό, ενώ ακολούθησε PCR το οποίο κρίθηκε ύποπτο για μετάλλαξη Όμικρον. Σήμερα το πρωί, επιβεβαιώθηκε ότι πρόκειται για το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα. Ο κ. Ζαούτης ανέφερε ότι οι επαφές που είχε το κρούσμα είναι αρνητικές στον κορωνοϊό και βρίσκονται επίσης σε απομόνωση. Βάσει πληροφοριών του neakriti.gr, έχουν ιχνηλατηθεί 16 άτομα, μεταξύ των οποίων οι δύο στο οικογενειακό περιβάλλον και όλοι διαγνώστηκαν αρνητικοί στον κορωνοϊό.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ ανέφερε ότι ήταν θέμα χρόνου ο εντοπισμός του πρώτου κρούσματος, καθώς η μετάλλαξη εξαπλώθηκε γρήγορα σε πολλές χώρες του κόσμου. Ως προς τη μεταδοτικότητα, επεσήμανε ότι επί του παρόντος δεν γνωρίζουμε λεπτομέρειες και είναι νωρίς για συμπεράσματα, αν και δεδομένα δείχνουν πως ενδέχεται να είναι αυξημένη.

Σε ό,τι αφορά τη νοσηρότητα, μέχρι στιγμής, τα κρούσματα εμφανίζουν ήπια συμπτώματα, ενώ για την αποτελεσματικότητα εμβολίων και φαρμάκων, αναμένονται περισσότερες πληροφορίες. Ο κ. Ζαούτης κατέληξε, λέγοντας για μια ακόμη φορά, ότι ο εμβολιασμός είναι η μόνη λύση.

«Δεν χάθηκε χρόνος»

Η διοικήτρια της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας μετέβη στα Χανιά, ενώ τόνισε -μιλώντας στο ΚΡΗΤΗ TV- ότι δεν χάθηκε χρόνος, καθώς υπήρχαν υποψίες δεδομένου ότι ο άνδρας ταξίδεψε από τη Νότια Αφρική. Η ίδια ζήτησε να μην δημιουργείται πανικός.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο επίκουρος καθηγητής Κλινικής Ιολογίας και εξωκυττάριου χώρου του Πανεπιστημίου της Κρήτης Αλ. Ζαφειρόπουλος είπε ότι στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα γίνει γνωστό αν κάποια από τις επαφές του ασθενούς εμφανίσει την μετάλλαξη του ιού. Όπως σημείωσε, συνεργεία του ΕΟΔΥ θα πραγματοποιήσουν κι άλλους ελέγχους στις επαφές του άνδρα.

Ο ίδιος τόνισε ότι «εχει γίνει πολύ καλή δουλειά, τη Δευτέρα εντοπίστηκε για πρώτη φορά το θετικό δείγμα, μπήκε αμέσως για γονιδιωματική ανάλυση και τα ξημερώματα της Πέμπτης είχαμε το αποτέλεσμα. Είναι εκπληκτικά γρήγορο για τα δεδομένα της Ελλάδας και πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι που λειτουργεί αυτό το σύστημα στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης».

Με πληροφορίες από neakriti.gr, cretalive.gr, ertnews.gr

Ειδήσεις σήμερα

⇒ Η «Όμικρον» έφτασε στην Ελλάδα – Στα Χανιά το πρώτο κρούσμα

⇒ Τι ισχύει για υποχρεωτικό εμβολιασμό – 6 με 11 Δεκεμβρίου το πρώτο δωρεάν self test

⇒ Εμβολιασμός: «Πράσινο φως» και για τις ηλικίες 5-11 ετών

Εμβολιασμός: Υποχρεωτικότητα και επιβολή προστίμου αυξάνουν τα ραντεβού

⇒ Ράδιο «Κ»: «Και οι μισοί αν κάνουν το εμβόλιο, θα είναι επιτυχία»

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή