Στην Κρήτη το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης «Όμικρον»

Στην Κρήτη το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης «Όμικρον»

Πρόκειται για εμβολιασμένο άνδρα, που διαμένει μόνιμα στη Νότια Αφρική και ταξίδεψε στην Ελλάδα την περασμένη Παρασκευή

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Έλληνας με καταγωγή από την Κρήτη, μόνιμος κάτοικος Νότιας Αφρικής, είναι ο πρώτος ασθενής με το στέλεχος «Ομικρον» του SARS-CoV-2 που εντοπίστηκε στη χώρα μας και συγκεκριμένα στα Χανιά. Πρόκειται για εμβολιασμένο άνδρα που έφτασε στην Ελλάδα την περασμένη Παρασκευή, μία ημέρα πριν από την έναρξη ισχύος των μέτρων αυξημένου τέστινγκ και υποχρεωτικής καραντίνας για τους ταξιδιώτες με αφετηρία τις χώρες της Αφρικής που εφαρμόζει η χώρα, και ο οποίος σε rapid test, στο οποίο υπεβλήθη στο αεροδρόμιο, βρέθηκε αρνητικός στον SARS-CoV-2. Την επόμενη ημέρα εμφάνισε ήπια συμπτώματα και επανέλαβε τον έλεγχο με rapid test το οποίο ήταν πάλι αρνητικό. Τη Δευτέρα, σε νέο rapid test βγήκε θετικός στον κορωνοϊό. Ο ασθενής απευθύνθηκε για μοριακό έλεγχο σε εργαστήριο των Χανίων, όπου οι επιστήμονες θεώρησαν το συγκεκριμένο περιστατικό ύποπτο για το στέλεχος «Ομικρον». Απέστειλαν το δείγμα για περαιτέρω έλεγχο στο Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπου χθες το πρωί επιβεβαιώθηκε ότι πρόκειται για το πρώτο κρούσμα της «Ομικρον» στη χώρα μας. Αξίζει να τονισθεί η πολύ καλή συμπεριφορά του ασθενούς, ο οποίος δεν εφησύχασε με το πρώτο αρνητικό rapid test και συνέχισε να ελέγχεται εφόσον είχε συμπτώματα.

Ιχνηλάτηση

Βρίσκεται σε καραντίνα και τα συμπτώματα της νόσου παρέμεναν έως χθες ήπια – Ο ΕΟΔΥ έχει προχωρήσει σε ιχνηλάτηση όλων των επαφών του.

Ο άνδρας βρίσκεται σε καραντίνα και τα συμπτώματα της νόσου παρέμεναν –τουλάχιστον έως χθες– ήπια. Σε καραντίνα έχουν τεθεί και τα άτομα που ήρθαν σε στενή επαφή με τον ασθενή. Ο ΕΟΔΥ και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχουν προχωρήσει σε ιχνηλάτηση όλων των επαφών του, που υποβάλλονται σε τακτικούς ελέγχους για τον SARS-CoV-2. Εως χθες το απόγευμα δεν είχε βρεθεί θετικό στον ιό κανένα από τα άτομα με τα οποία ήρθε σε επαφή ο ασθενής. Οπως ανέφερε χθες ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης, είναι εξαιρετικά απίθανο ο ασθενής να μετέδιδε τη νόσο κατά το διάστημα που τα rapid tests έβγαιναν αρνητικά.

Το πρώτο περιστατικό του στελέχους «Ομικρον» ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, καθηγητής Θεοκλής Ζαούτης. Και οι δύο τόνισαν ότι ήταν θέμα χρόνου να εντοπιστεί και στη χώρα μας το συγκεκριμένο στέλεχος το οποίο ήδη έχει εντοπιστεί σε πολλά κράτη της Ε.Ε. Οπως σημείωσε ο κ. Ζαούτης, προς το παρόν υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να αποσαφηνιστούν σχετικά με το νέο στέλεχος. Αναφορικά με τη μεταδοτικότητά του, ο καθηγητής σημείωσε ότι υπάρχουν δεδομένα από τη Νότια Αφρική που δείχνουν πως πιθανόν αυτή να είναι αυξημένη, ωστόσο ακόμα δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα. «Η δεύτερη ερώτηση αφορά τη νοσηρότητα. Και εκεί ακόμα υπάρχουν πολλά κενά στις γνώσεις μας. Οι αναφορές που έρχονται από γιατρούς στη Νότια Αφρική περιγράφουν ένα σύνδρομο με πολύ πιο ήπια συμπτώματα», επεσήμανε ο κ. Ζαούτης και συνέχισε, «η τελευταία και σημαντικότερη ερώτηση μάλλον είναι εάν καλύπτουν τα φάρμακα και τα εμβόλια αυτή τη μετάλλαξη. Και εκεί αναμένονται περισσότερες πληροφορίες, αλλά γνωρίζοντας προηγούμενα εμβόλια και προηγούμενους ιούς εκτός του κορωνοϊού, θεωρούμε πως το εμβόλιο πολύ πιθανόν να παρέχει ανοσία και σε αυτή τη μετάλλαξη. Το πόση ανοσία θα παρέχει δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα. Γι’ αυτό το εμβόλιο παραμένει το κύριο όπλο που έχουμε και απέναντι σε αυτή την καινούργια μετάλλαξη και προτείνουμε σε όλους να εμβολιαστούν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή