Μετάλλαξη Όμικρον: Ο δρ. Γ. Πρασσάς εξηγεί γιατί «τίποτα δεν θα μας πάει στο σημείο μηδέν»

Μετάλλαξη Όμικρον: Ο δρ. Γ. Πρασσάς εξηγεί γιατί «τίποτα δεν θα μας πάει στο σημείο μηδέν»

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Καμία μετάλλαξη δεν θα αναιρέσει όλες τις διαφορετικές γραμμές ανοσίας που έχουμε χτίσει», σημειώνει σε ανάρτηση του στα social media ο διδάκτωρ μοριακής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Οντάριο, Γιάννης Πρασσάς.

Ολόκληρη η ανάρτηση του δρ. Γ. Πρασσά

Εξακολουθούμε να μην έχουμε οριστικές απαντήσεις στα 3 ερωτήματα που μας καίνε (υπεκφυγή αντισωμάτων, μεταδοτικότητα, βαρύτητα νοσησης), αλλά τα στοιχεία που συλλέγονται από το πεδίο για την νέα μετάλλαξη (omicron) είναι πράγματι ανησυχητικά.

Οι πλέον έμπειροι και ειδικοί του χώρου φωνάζουν για άμεση ανασύνταξη και επίσπευση διαδικασιών επιδημιολογικής άμυνας, γιατί το πιθανό διακύβευμα του να μας έρθει μια μετάλλαξη αντίστοιχης παθογένειας με την δέλτα αλλά πολύ πιο ικανή να γλιστράει από τα υπάρχοντα αντισώματα μας (και πιθανόν ακόμη πιο υπερμεταδοτική) μπορεί να είναι πολύ μεγάλο και να προκαλέσει ισχυρότατες αναταράξεις στην όλη διαχείριση της πανδημίας.

Ακόμη και χώρες, των οποίων οι ΜΕΘ δεν βρίσκονται υπό καμία πίεση, πηγαίνουν σε έκτακτα μέτρα ώστε να κερδηθούν λίγες εβδομάδες χρόνου και να μεγιστοποιήσουν τις προσπάθειες ανασύνταξης. Η ΕΕ δείχνει μέσω των δηλώσεων εκπροσώπων της να συζητάει ανοιχτά πλέον την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού (ως έκτακτη «αναγκαία» συνθήκη).

Σε αυτή την κρίσιμη καμπή, και μέχρι να καταλάβουμε καλύτερα αν όντως το omicron θα είναι ο σοβαρός μπελάς που δείχνει, χρειάζεται η συμμετοχή όλων των συνειδητοποιημένων πολιτών.

1. Κάνουμε όλοι επαναληπτικές δόσεις= Μεγιστοποιούμε την ασφάλεια μας, αποσυμπιέζουμε τις ΜΕΘ, και βγάζουμε τον εαυτό μας από τις αλυσίδες μετάδοσης του δέλτα (τουλάχιστον για κάποιους μήνες).

2. Αναβαθμίζουμε την μάσκα μας. Πετάμε τις πάνινες και αγοράζουμε ένα κουτί N95. Και την φοράμε ξανά σωστά. Κάνει διαφορά μεγάλη.

3. Προσαρμόζουμε τη συμπεριφορά μας. Αποφεύγουμε αχρείαστες συγκεντρώσεις σε εσωτερικούς χώρους, επιμένουμε στους εξαερισμούς, κάνουμε τεστ. Αν έχουμε έστω και μικρό-συμπτώματα είμαστε πολύ καχύποπτοι.

Για πολύ κόσμο (ειδικά για τους ανθρώπους της αγοράς) ένα πισωγύρισμα τώρα με την όμικρον μπορεί να αποδειχτεί το τελειωτικό χτύπημα. Πρέπει να είναι έτοιμα τα κράτη να στηρίξουν όσο το δυνατόν περισσότερο τους κλάδους αυτούς.

Τίποτα δεν θα μας πάει πίσω στο σημείο μηδέν. Καμία μετάλλαξη δεν θα αναιρέσει όλες τις διαφορετικές γραμμές ανοσίας που έχουμε χτίσει (προσοχή: τα εξουδετερωτικά αντισώματα είναι μόνο ένα από τα εργαλεία προστασίας που έχουμε. Όταν θα ακούσουμε σε λίγες μέρες ότι η μετάλλαξη omicron ξεφεύγει της προσοχής των εξουδετερικών αντισωμάτων μας αυτό ΔΕΝ σημαίνει ότι ξεφεύγει από τις υπόλοιπες σημαντικές γραμμές άμυνας που έχουμε αποκτήσει από τα εμβόλια και οι οποίες θα συνεχίσουν σε κάποιο σημαντικό βαθμό να μας προστατεύουν έναντι στην πιθανότητα βαριάς νόσησης. Ειδικά για όσους έχουν προλάβει να κάνουν και αναμνηστική δόση η σχετική προστασία αναμένεται να παραμείνει ισχυρή παρά τις οποίες απώλειες).

Άμεση προτεραιότητα να σπάσουμε την κυκλοφορία του τρέχοντος ιού στην κοινότητα.

ΥΓ. Ακούω ότι ήδη πάνω 20.000 ανεμβολίαστοι ηλικιωμένοι πήγαν τις τελευταίες 2-3 μέρες να κάνουν το εμβόλιο. Από την επόμενη Κυριακή το ρίσκο των ανθρώπων αυτών θα αρχίσει να μειώνεται καθώς θα αρχίσουν να ενεργοποιούνται οι πρώτες γραμμές ανοσίας. Θα πάρει τουλάχιστον 1,5 μήνα μέχρι να ολοκληρωθεί η άμυνα τους αλλά καθημερινά θα πέφτει ολοένα και περισσότερο το ρίσκο τους να καταλήξουν σε ΜΕΘ. Μακάρι να συνεχιστεί αυτός ο αυξημένος ρυθμός.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή