Επιφυλάξεις ΣτΕ για το νομοσχέδιο της Εθνικής Σχολής Δικαστών

Επιφυλάξεις ΣτΕ για το νομοσχέδιο της Εθνικής Σχολής Δικαστών

Σε ποιες διατάξεις του το ανώτατο δικαστήριο κράτησε επιφύλαξη

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιφυλάξεις εξέφρασε η Ολομέλεια του Συμβουλίου για δύο διατάξεις του νομοσχεδίου της κυβέρνησης με το οποίο αλλάζουν τα δεδομένα εκπαίδευσης και επιμόρφωσης των δικαστικών λειτουργών, καθώς καθορίζονται με νέες ρυθμίσεις το πλαίσιο λειτουργίας της Εθνικής Σχολής Δικαστών (είναι η Σχολή από την οποία αποφοιτούν οι νέοι δικαστές).

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου συνεδρίασε ως διοικητικό όργανο και όχι ως δικαστικό, κρίνοντας με γνωμοδοτικό χαρακτήρα δύο διατάξεις του νομοσχεδίου για την Εθνική Σχολή Δικαστών, εκ των οποίων η μία έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, η οποία πραγματοποίησε και ηλεκτρονικό δημοψήφισμα μεταξύ των μελών της με αποτέλεσμα 1.075 δικαστές να μετάσχουν και το 971 από αυτούς να ψηφίσουν «όχι».

Σύμφωνα με την απόφαση της Διοικητικής Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, σε ό,τι αφορά τη διάταξη που αφορά την πρακτική άσκηση των νέων δικαστικών και την αξιολόγηση της απόδοσης τους κατά το στάδιο αυτό, κρίθηκε ότι οι υποψήφιοι δικαστές στους οκτώ μήνες που θα κάνουν πρακτική στα δικαστήρια, θα αξιολογούνται, θα βαθμολογούνται και η απόδοση τους θα μετρά για την τελική τους αξιολόγηση, όπως προβλέπεται να μετρά και η παρακολούθηση των θεωρητικών μαθημάτων.

Όμως, κατά το ΣτΕ, οι επόπτες της πρακτικής άσκησης των δικαστών θα έχουν ελεύθερη επιλογή για τον τρόπο της τελικής βαθμολόγησης των υποψηφίων δικαστικών.

Σε ό,τι αφορά τη διάταξη που είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, σχετικά με την υποχρέωση των εν ενεργεία δικαστικών να παρακολουθούν κάθε χρόνο σεμινάρια για δύο ημέρες και να βαθμολογούνται μετά την παρακολούθηση τους, το ΣτΕ έκρινε ότι τα σεμινάρια πρέπει να είναι υποχρεωτικά, αλλά οι δικαστές δεν πρέπει να εξετάζονται στη συνέχεια για το τι κατάλαβαν από την παρακολούθηση τους.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή