Στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πάπας Φραγκίσκος

Στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πάπας Φραγκίσκος

4' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο Προεδρικό Μέγαρο βρίσκεται, ο Πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα, προσκεκλημένος της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Τον προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας υποδέχθηκε στο κεφαλόσκαλο του Μεγάρου, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και στη συνέχεια, στο εσωτερικό του Μεγάρου, έγινε ανάκρουση των εθνικών ύμνων Βατικανού και Ελλάδος.

Μετά την τελετή υποδοχής του Ποντίφικα θα ακολουθήσει εθιμοτυπική επίσκεψη στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο προσωπικό της γραφείο, και στη συνέχεια συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στον πρώτο όροφο του Μεγάρου.

Η επίσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο θα ολοκληρωθεί με ομιλίες της Προέδρου της Δημοκρατίας και του Ποντίφικα, στη μεγάλη αίθουσα των δείπνων.

Η άφιξη

Το αεροπλάνο του Πάπα Φραγκίσκου, στο οποίο πέραν της ομάδας του επιβαίνουν και 76 δημοσιογράφοι, συμπεριλαμβανομένης της ανταποκρίτριας της «Κ» προσγειώθηκε στην Αθήνα στις 11:00

Είναι η πρώτη φορά που ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας επισκέπτεται την ελληνική πρωτεύουσα, και η πρώτη επίσκεψη Πάπα στην Αθήνα μετά από το ιστορικό ταξίδι του Ιωάννη Παύλου Β’ τον Μάιο του 2001.

Ο Ποντίφικας φτάνει στην Ελλάδα αφού έχει περάσει δύο μέρες στην Κύπρο, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, με τον Αρχιεπίσκοπο της Ορθόδοξης Εκκλησίας Κύπρου, Χρυσόστομο Β’ και άλλους εκπροσώπους κράτους και εκκλησίας, και όπου προσευχήθηκε με πρόσφυγες, 50 εκ των οποίων θα πάρει μαζί του στην Ρώμη.

Στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πάπας Φραγκίσκος-1
Reuters

 

Αργότερα σήμερα, θα συναντήσει τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδας, Ιερώνυμο Β’, καθώς και άλλους εκκλησιαστικούς εκπροσώπους, ενώ αύριο θα μεταβεί στη Λέσβο, πριν την τέλεση της Θείας Λειτουργίας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Όλες οι πτήσεις του Πάπα θα πραγματοποιηθούν από την AEGEAN με ένα από τα νέα αεροσκάφη A321neo, περισσότερο φιλικά στο περιβάλλον, καθώς παράγουν σημαντικά λιγότερους ρύπους από ότι τα αντίστοιχα αεροσκάφη προηγούμενης γενιάς. 

«Μια γιορτή γύρω από την πίστη»

Οταν ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄ έφτασε στο αεροδρόμιο της Αθήνας τον Μάιο του 2001, ένα κοριτσάκι με παραδοσιακή φορεσιά και γλυκό χαμόγελο του έδωσε ένα μπουκέτο λευκά και κίτρινα τριαντάφυλλα. Είκοσι χρόνια μετά, η Λουίζα Κορνάρου, το καθολικό κοριτσάκι που τότε υποδέχθηκε τον πρώτο Πάπα που επισκέφθηκε την Ελλάδα έπειτα από αιώνες, λέει στην «Κ» ότι είναι «ιδιαίτερη τιμή» η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στη χώρα.

Στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πάπας Φραγκίσκος-2
Reuters

Στην Ελλάδα, οι γηγενείς Ελληνες καθολικοί αποτελούν 0,5% του πληθυσμού, λέει η Ελένη Κάραμποττ, υπεύθυνη επικοινωνίας της Ιεράς Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδος, για την επίσκεψη του Ποντίφικα. Παρ’ όλα αυτά, εδώ και δεκαετίες πολλοί καθολικοί μετανάστες ζουν εδώ, κυρίως από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, ενώ από το 2015 και μετά, πιστοί από τη Συρία και το Ιράκ, μεταξύ άλλων χωρών, έχουν εγκατασταθεί στην Ελλάδα, ανεβάζοντας σημαντικά τον συνολικό αριθμό των καθολικών πιστών στη χώρα, με την κ. Κάραμποττ να σημειώνει ότι αυτός ξεπερνά τις 250.000.

«Αισθανόμαστε ότι κατά κάποιον τρόπο ιδιαίτερο συνδεόμαστε με όλη την Καθολική Εκκλησία», δηλώνει στην «Κ» ο Θεόδωρος Κοντίδης, νέος Αρχιεπίσκοπος Καθολικών Αθηνών.

Παρόλο που κάθε επίσκεψη Πάπα, ο οποίος πέρα από προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας είναι και αρχηγός του κράτους του Βατικανού, αποτελεί πολύ σημαντικό γεγονός για μια χώρα, για τους, ομολογουμένως λίγους συγκριτικά με τους ορθόδοξους, καθολικούς πιστούς της Ελλάδας, η επίσκεψη του Ποντίφικα έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία. «Θεωρείται γεγονός γιορτής και ενότητας για όλη την καθολική κοινότητα», αναφέρει στην «Κ» η κ. Κάραμποτ. «Καθώς εκπροσωπεί όλη την Εκκλησία, οι Ελληνες καθολικοί ενώνονται με έναν ιδιαίτερο τρόπο με την παγκόσμια Εκκλησία», τονίζει, κάτι με το οποίο συμφωνεί και ο Θεόδωρος Κοντίδης, ο νέος Αρχιεπίσκοπος Καθολικών Αθηνών. «Αισθανόμαστε ότι κατά κάποιον τρόπο ιδιαίτερο συνδεόμαστε με όλη την Καθολική Εκκλησία», δηλώνει στην «Κ», «είναι μια γιορτή γύρω από αυτό που μας ενώνει, και αυτό είναι η πίστη». Τόσο εκείνος όσο και ο Μάρσιν Μπαράν, ένας Πολωνός καθολικός ιερέας στην Αθήνα, ανήκουν στο Τάγμα των Ιησουιτών, από το οποίο προέρχεται και ο Πάπας Φραγκίσκος.

Στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πάπας Φραγκίσκος-3
Reuters

«Νιώθω πολύ προνομιούχος που είμαι εδώ, στην Ελλάδα, σε αυτή την ιστορική στιγμή», δηλώνει στην «Κ» ο πατέρας Μπαράν. Πολλοί πιστοί, υπογραμμίζει, θέλησαν να παρευρεθούν στη Θεία Λειτουργία που θα τελεστεί την Κυριακή στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αλλά λόγω πανδημίας τα άτομα θα είναι περιορισμένα και μόνο λίγοι θα το καταφέρουν. Ο ίδιος τονίζει πως με την επίσκεψη του Φραγκίσκου αναγνωρίζεται η παρουσία των καθολικών σε μια χώρα όπου η πλειοψηφία είναι ορθόδοξοι – «οι πιστοί θέλουν να δουν και να γνωρίσουν τον Πάπα, να έχουν την εμπειρία του φαινομένου που είναι ο Φραγκίσκος», επισημαίνει.

«Είμαι τόσο χαρούμενος»

Ο 42χρονος Ολιβιέ ήρθε στην Ελλάδα από το Καμερούν το 2018. Μετά ένα χρόνο στη Σάμο, το 2019 μετακόμισε στην Αθήνα. Στην καθολική εκκλησία πηγαίνει κάθε Κυριακή, ενώ τραγουδάει και στη χορωδία. Για τον ίδιο, η καθολική του πίστη έχει υπάρξει το βασικό στήριγμα στη ζωή του ως μετανάστη. «Η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Ελλάδα είναι ένα τόσο μεγάλο γεγονός για εμένα, είμαι τόσο χαρούμενος γιατί είναι η πρώτη φορά που θα δω έναν Πάπα μπροστά μου», λέει στην «Κ» συγκινημένος. Ο Ολιβιέ, ο οποίος ήρθε στην Ελλάδα ως πρόσφυγας, τονίζει πόσο σημαντική είναι η ανησυχία του Πάπα για το προσφυγικό, κάτι για τον οποίο τον ευχαριστεί. «Το χρειαζόμαστε», αναφέρει, «πρέπει να μας ακούσει η Εκκλησία».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή