Πάπας Φραγκίσκος: «Χωρίς την Ελλάδα ο κόσμος δεν θα ήταν αυτό που είναι σήμερα»

Πάπας Φραγκίσκος: «Χωρίς την Ελλάδα ο κόσμος δεν θα ήταν αυτό που είναι σήμερα»

«Χωρίς την Αθήνα και χωρίς την Ελλάδα, η Ευρώπη και ο κόσμος δεν θα ήταν αυτό που είναι σήμερα». Το θερμό αυτό μήνυμα έστειλε ο Πάπας Φραγκίσκος στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου τον υποδέχθηκε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

6' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Χωρίς την Αθήνα και χωρίς την Ελλάδα, η Ευρώπη και ο κόσμος δεν θα ήταν αυτό που είναι σήμερα». Το θερμό αυτό μήνυμα έστειλε ο Πάπας Φραγκίσκος κατά την ομιλία του στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου τον υποδέχθηκε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Από αυτή την πόλη, το λίκνο του πολιτισμού προέτρεψε να υψώνεται πάντα ένα μήνυμα προς την κορυφή που θα απαντά στις αποπλανήσεις του αυταρχισμού και στην ατομιστική αδιαφορία και θα αντιπαραθέτει τη φροντίδα για τον άλλο για τη δημιουργία ενός ακρογωνιαίου ανθρωπισμό που χρειάζεται η εποχή και η Ευρώπη μας, τόνισε ο Ποντίφικας.

Ο Ποντίφικας, όπως η ομιλία του μεταδόθηκε μεταφρασμένη από την ΕΡΤ, μετέφερε με ανησυχία την διαπίστωση ότι υπάρχει υποχώρηση της Δημοκρατίας και σκεπτικισμός, σημειώνοντας ότι για την αντιμετώπιση απαιτείται προσπάθεια και υπομονή και επισημαίνοντας ότι «η θεραπεία βρίσκεται στην καλή πολιτική» ενώ ζήτησε ένα δοθεί προτεραιότητα στη στήριξη των ασθενέστερων τάξεων και στην κοινωνική δικαιοσύνη.

Ο Ποντίφικας συνέχισε λέγοντας ότι η διεθνής κοινότητα το χρειάζεται για να διανοίξει δρόμους ειρήνης μέσω μιας πολυμέρειας που δεν θα ασφυκτιά από υπερβολικές εθνικιστικές΄ διεκδικήσεις, η πολιτική το χρειάζεται για να θέσει τις κοινές ανάγκες πάνω από τα ιδιωτικά συμφέροντα μπορεί να φαίνεται μια ουτοπία ένα ταξίδι δίχως ελπίδα σε μια ταραγμένη θάλασσα μια μακρά και άπιαστη Οδύσειας ωστόσο τούτο ταξίδι σε μια θαλασσοταραχή όπως διδάσκει το μεγάλο ομηρικό ΄έπος συχνά είναι ο μόνος τρόπος και η μόνη οδός και φτάνει κανείς στον στόχο να εμφορείται από την επιθυμία και την επάνοδο στην πατρική εστία, η αναζήτηση να προχωρήσουμε μαζί από κοινού. Από αυτή την άποψη, από το άλγος θα ήθελα να ανανεώσω την εκτίμηση μου για τη δύσκολη διαδρομή που οδήγησε στη συμφωνία των Πρεσπών που υπεγράφη μεταξύ της ελληνικής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας.

Πάπας Φραγκίσκος: «Χωρίς την Ελλάδα ο κόσμος δεν θα ήταν αυτό που είναι σήμερα»-1
Reuters

Για το μεταναστευτικό είπε ότι έχει ανοίξει χάσματα μεταξύ Νότου και Βορρά. Έκανε λόγο για ευρωπαϊκή αναβλητικότητα και πρόσθεσε ότι η η Ευρωπαϊκή Κοινότητα επιμένει να εμφανίζεται μπλοκαρισμένη κα ασυντόνιστη, αντί να είναι κινητήρια δύναμη αλληλεγγύης

Προέτρεψε για ένα συνολικό κοινοτικό όραμα ενθαρρύνοντας να δοθεί προσοχή στους πιο άπορους, ώστε σύμφωνα με τις δυνατότητες της κάθε χώρας να είναι ευπρόσδεκτοι να προστατεύονται, να προωθούνται και αν ενσωματώνονται, με πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας καθώς όπως είπε αυτό συνιστά εγγύηση για το μέλλον.

Τα βάσανα μας ενώνουν και η αναγνώριση ότι ανήκουμε στην ίδια εύθραυστη ανθρωπότητα θα βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός πιο ολοκληρωμένου και ειρηνικού μέλλοντος, πρόσθεσε καλώντας να μετατρέψουμε αυτό που μοιάζει με ατυχή αντιξοότητα σε ευκαιρία.

Με ιδιαίτερη τιμή και συγκίνηση σας υποδέχομαι, είπε στην αρχη της ομιλίας της η Κατερίνα Σακελλαροπούλου τονίζοντας ότι η επίσκεψη έχει μεγάλη συμβολική αξία. Αναφέρθηκε στο έργο του Πάπα Φραγκίσκου και στην προσφορά στον πλησίον αλλά και τη βαθιά κοινωνική ευαισθησία που χαρακτηρίζει το πολύτιμο έργο του. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε για την πανδημία, σημειώνοντας πως η προοπτική του εμβολιασμού σε όλο τον πλανήτη ανάγεται στο πιο μεγάλο ζήτημα δικαιοσύνης. Αναφέρθηκε ακόμη και στην Αγία Σοφία και ευχαρίστησε τον Πάπα για τη θέση που εξέφρασε.

Πάπας Φραγκίσκος: «Χωρίς την Ελλάδα ο κόσμος δεν θα ήταν αυτό που είναι σήμερα»-2
Reuters

Τον προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας υποδέχθηκε στο κεφαλόσκαλο του Μεγάρου, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και στη συνέχεια, στο εσωτερικό του Μεγάρου, έγινε ανάκρουση των εθνικών ύμνων Βατικανού και Ελλάδος.

Πάπας Φραγκίσκος: «Χωρίς την Ελλάδα ο κόσμος δεν θα ήταν αυτό που είναι σήμερα»-3
ΑΠΕ / ΜΠΕ

Πάπας Φραγκίσκος: «Χωρίς την Ελλάδα ο κόσμος δεν θα ήταν αυτό που είναι σήμερα»-4
ΑΠΕ / ΜΠΕ

Η άφιξη

Το αεροπλάνο του Πάπα Φραγκίσκου, στο οποίο πέραν της ομάδας του επιβαίνουν και 76 δημοσιογράφοι, συμπεριλαμβανομένης της ανταποκρίτριας της «Κ» προσγειώθηκε στην Αθήνα στις 11:00

Είναι η πρώτη φορά που ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας επισκέπτεται την ελληνική πρωτεύουσα, και η πρώτη επίσκεψη Πάπα στην Αθήνα μετά από το ιστορικό ταξίδι του Ιωάννη Παύλου Β’ τον Μάιο του 2001.

Ο Ποντίφικας φτάνει στην Ελλάδα αφού έχει περάσει δύο μέρες στην Κύπρο, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, με τον Αρχιεπίσκοπο της Ορθόδοξης Εκκλησίας Κύπρου, Χρυσόστομο Β’ και άλλους εκπροσώπους κράτους και εκκλησίας, και όπου προσευχήθηκε με πρόσφυγες, 50 εκ των οποίων θα πάρει μαζί του στην Ρώμη.

Πάπας Φραγκίσκος: «Χωρίς την Ελλάδα ο κόσμος δεν θα ήταν αυτό που είναι σήμερα»-5
Reuters

 

Αργότερα σήμερα, θα συναντήσει τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδας, Ιερώνυμο Β’, καθώς και άλλους εκκλησιαστικούς εκπροσώπους, ενώ αύριο θα μεταβεί στη Λέσβο, πριν την τέλεση της Θείας Λειτουργίας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Όλες οι πτήσεις του Πάπα θα πραγματοποιηθούν από την AEGEAN με ένα από τα νέα αεροσκάφη A321neo, περισσότερο φιλικά στο περιβάλλον, καθώς παράγουν σημαντικά λιγότερους ρύπους από ότι τα αντίστοιχα αεροσκάφη προηγούμενης γενιάς. 

«Μια γιορτή γύρω από την πίστη»

Οταν ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄ έφτασε στο αεροδρόμιο της Αθήνας τον Μάιο του 2001, ένα κοριτσάκι με παραδοσιακή φορεσιά και γλυκό χαμόγελο του έδωσε ένα μπουκέτο λευκά και κίτρινα τριαντάφυλλα. Είκοσι χρόνια μετά, η Λουίζα Κορνάρου, το καθολικό κοριτσάκι που τότε υποδέχθηκε τον πρώτο Πάπα που επισκέφθηκε την Ελλάδα έπειτα από αιώνες, λέει στην «Κ» ότι είναι «ιδιαίτερη τιμή» η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στη χώρα.

Πάπας Φραγκίσκος: «Χωρίς την Ελλάδα ο κόσμος δεν θα ήταν αυτό που είναι σήμερα»-6
Reuters

Στην Ελλάδα, οι γηγενείς Ελληνες καθολικοί αποτελούν 0,5% του πληθυσμού, λέει η Ελένη Κάραμποττ, υπεύθυνη επικοινωνίας της Ιεράς Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδος, για την επίσκεψη του Ποντίφικα. Παρ’ όλα αυτά, εδώ και δεκαετίες πολλοί καθολικοί μετανάστες ζουν εδώ, κυρίως από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, ενώ από το 2015 και μετά, πιστοί από τη Συρία και το Ιράκ, μεταξύ άλλων χωρών, έχουν εγκατασταθεί στην Ελλάδα, ανεβάζοντας σημαντικά τον συνολικό αριθμό των καθολικών πιστών στη χώρα, με την κ. Κάραμποττ να σημειώνει ότι αυτός ξεπερνά τις 250.000.

«Αισθανόμαστε ότι κατά κάποιον τρόπο ιδιαίτερο συνδεόμαστε με όλη την Καθολική Εκκλησία», δηλώνει στην «Κ» ο Θεόδωρος Κοντίδης, νέος Αρχιεπίσκοπος Καθολικών Αθηνών.

Παρόλο που κάθε επίσκεψη Πάπα, ο οποίος πέρα από προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας είναι και αρχηγός του κράτους του Βατικανού, αποτελεί πολύ σημαντικό γεγονός για μια χώρα, για τους, ομολογουμένως λίγους συγκριτικά με τους ορθόδοξους, καθολικούς πιστούς της Ελλάδας, η επίσκεψη του Ποντίφικα έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία. «Θεωρείται γεγονός γιορτής και ενότητας για όλη την καθολική κοινότητα», αναφέρει στην «Κ» η κ. Κάραμποτ. «Καθώς εκπροσωπεί όλη την Εκκλησία, οι Ελληνες καθολικοί ενώνονται με έναν ιδιαίτερο τρόπο με την παγκόσμια Εκκλησία», τονίζει, κάτι με το οποίο συμφωνεί και ο Θεόδωρος Κοντίδης, ο νέος Αρχιεπίσκοπος Καθολικών Αθηνών. «Αισθανόμαστε ότι κατά κάποιον τρόπο ιδιαίτερο συνδεόμαστε με όλη την Καθολική Εκκλησία», δηλώνει στην «Κ», «είναι μια γιορτή γύρω από αυτό που μας ενώνει, και αυτό είναι η πίστη». Τόσο εκείνος όσο και ο Μάρσιν Μπαράν, ένας Πολωνός καθολικός ιερέας στην Αθήνα, ανήκουν στο Τάγμα των Ιησουιτών, από το οποίο προέρχεται και ο Πάπας Φραγκίσκος.

Πάπας Φραγκίσκος: «Χωρίς την Ελλάδα ο κόσμος δεν θα ήταν αυτό που είναι σήμερα»-7
Reuters

«Νιώθω πολύ προνομιούχος που είμαι εδώ, στην Ελλάδα, σε αυτή την ιστορική στιγμή», δηλώνει στην «Κ» ο πατέρας Μπαράν. Πολλοί πιστοί, υπογραμμίζει, θέλησαν να παρευρεθούν στη Θεία Λειτουργία που θα τελεστεί την Κυριακή στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αλλά λόγω πανδημίας τα άτομα θα είναι περιορισμένα και μόνο λίγοι θα το καταφέρουν. Ο ίδιος τονίζει πως με την επίσκεψη του Φραγκίσκου αναγνωρίζεται η παρουσία των καθολικών σε μια χώρα όπου η πλειοψηφία είναι ορθόδοξοι – «οι πιστοί θέλουν να δουν και να γνωρίσουν τον Πάπα, να έχουν την εμπειρία του φαινομένου που είναι ο Φραγκίσκος», επισημαίνει.

«Είμαι τόσο χαρούμενος»

Ο 42χρονος Ολιβιέ ήρθε στην Ελλάδα από το Καμερούν το 2018. Μετά ένα χρόνο στη Σάμο, το 2019 μετακόμισε στην Αθήνα. Στην καθολική εκκλησία πηγαίνει κάθε Κυριακή, ενώ τραγουδάει και στη χορωδία. Για τον ίδιο, η καθολική του πίστη έχει υπάρξει το βασικό στήριγμα στη ζωή του ως μετανάστη. «Η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Ελλάδα είναι ένα τόσο μεγάλο γεγονός για εμένα, είμαι τόσο χαρούμενος γιατί είναι η πρώτη φορά που θα δω έναν Πάπα μπροστά μου», λέει στην «Κ» συγκινημένος. Ο Ολιβιέ, ο οποίος ήρθε στην Ελλάδα ως πρόσφυγας, τονίζει πόσο σημαντική είναι η ανησυχία του Πάπα για το προσφυγικό, κάτι για τον οποίο τον ευχαριστεί. «Το χρειαζόμαστε», αναφέρει, «πρέπει να μας ακούσει η Εκκλησία».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή