Ταξιδεύοντας με τον Πάπα Φραγκίσκο

Ταξιδεύοντας με τον Πάπα Φραγκίσκο

Η «Κ» ακολούθησε τον Προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας από την Αγία Εδρα σε Κύπρο και Ελλάδα

3' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόλις προσγειώθηκα στο αεροδρόμιο Fiumicino της Ρώμης λίγα λεπτά μετά τις 9.30 π.μ. την Τετάρτη, κατευθύνθηκα αμέσως προς τη Via della Conciliazione, τον δρόμο που καταλήγει στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό, όπου βρίσκεται το γραφείο Τύπου της Αγίας Εδρας. Οσοι δημοσιογράφοι γίναμε δεκτοί στην παπική πτήση προς Λάρνακα, από όπου ο Πάπας Φραγκίσκος ξεκίνησε την Πέμπτη την πενθήμερη επίσκεψή του σε Κύπρο και Ελλάδα, έπρεπε μέχρι τη 1 μ.μ. να έχουμε παραλάβει το εισιτήριο και τα διαπιστευτήριά μας για το ταξίδι – ανάμεσά τους ακόμα και ειδικά καρτελάκια με τον παπικό θυρεό για τις αποσκευές μας. Το ίδιο απόγευμα είχαμε μια συνάντηση στην οποία αποσαφηνίστηκαν οι τελευταίες λεπτομέρειες σχετικά με το πρόγραμμα των επόμενων ημερών, οι ακριβείς ώρες της κάθε μετακίνησης από την Πέμπτη έως τη Δευτέρα, καθώς και το πού θα πάει ποιος – οι θέσεις ήταν περιορισμένες, με αποτέλεσμα ακόμα και οι δημοσιογράφοι που ακολούθησαν την παπική αποστολή να μην μπορούν να παραστούν σε όλες τις εκδηλώσεις.

Η πτήση μας αναχωρούσε στις 11 π.μ. την Πέμπτη, αλλά –παρόλο που ένας ολόκληρος διάδρομος με check-in desks ήταν αφιερωμένος στους επιβάτες της ειδικής πτήσης– μας είχε ζητηθεί να είμαστε στο αεροδρόμιο Fiumicino από τις 8 π.μ. Σύντομα, η πύλη E2 ήταν κατάμεστη από κάμερες, καθώς ορισμένοι από τους 78 συνολικά δημοσιογράφους που ακολουθήσαμε την αποστολή, έκαναν ζωντανές τηλεοπτικές ανταποκρίσεις πριν από την επιβίβαση. Τα διαβατήριά μας τα έλεγξε και τα κράτησε η ασφάλεια – θα μας τα επιστρέψουν νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας στη Ρώμη, όπου υπογράψαμε πως θα επιστρέψουμε, καθώς μετά την ολοκλήρωση της παπικής επίσκεψης θα πραγματοποιηθεί συνέδριο εν πτήσει. Ο Ποντίφικας δεν έχει εμφανιστεί ακόμα, αλλά γνωρίζουμε πως θα μας χαιρετήσει αφού επιβιβαστούμε στο αεροσκάφος της ITA Airways, της νέας κρατικής αεροπορικής εταιρείας της Ιταλίας που νωρίτερα φέτος αντικατέστησε την Alitalia. Μαθαίνω πως η πτήση Ρώμη – Λάρνακα αποτελεί το πρώτο ταξίδι του Πάπα με την ITA. Παρόλο που δεν πετάμε με παπικό αεροσκάφος, η παρουσία του είναι εμφανής – τις δερμάτινες μπλε θέσεις της καμπίνας κοσμούν λευκά μαντίλια με τον παπικό θυρεό και το προσωπικό μότο του Φραγκίσκου, «Miserando atque eligendo», που σημαίνει «τον κοίταξε με έλεος και τον επέλεξε».

Προτού απογειωθούμε, μας δίνουν ένα μικρό χάρτινο booklet, το οποίο επίσης φέρει τον παπικό θυρεό, και περιλαμβάνει πληροφορίες για την πτήση μας στα ιταλικά, ακόμα και το μενού – λαζάνια μπολονέζ, φιλέτο, πατάτες ρόζμαρι. Στις πρώτες σειρές του χώρου που φιλοξενεί δημοσιογράφους έχουν στηθεί οι κάμερες – απέναντί τους οι κλειστές προς το παρόν πορτοκαλιές κουρτίνες, από τις οποίες σύντομα θα εξέλθει ο Πάπας, και θα απευθυνθεί σε κάθε έναν από εμάς ξεχωριστά.

H «Κ» είναι το ένα από τα μόλις δύο ελληνικά μέσα που εκπροσωπούνται στην πτήση, στην οποία βρίσκονται δημοσιογράφοι από την Ιταλία, τη Γερμανία, την Πολωνία, την Κύπρο, και τις ΗΠΑ, μεταξύ άλλων χωρών. Τα καθίσματα όσων δεν βιντεοσκοπούν δεν είναι καθορισμένα, και όλοι σπεύδουμε να πιάσουμε διάδρομο ώστε να εξασφαλίσουμε την καλύτερη δυνατή θέση στην «είσοδο» του Πάπα. Ο Γερμανός δημοσιογράφος που κάθεται δίπλα μου, ο οποίος καλύπτει το Βατικανό εδώ και δεκαετίες και έχει συνοδέψει τρεις Πάπες σε δεκάδες ταξίδια ανά τον κόσμο, μου δίνει μια πληροφορία για να καταλάβω πότε θα εμφανιστεί ο Ποντίφικας. «Λίγα λεπτά αφότου θα έρθει δίπλα μας κάποιος από το Βατικανό για να δοκιμάσει τον ήχο», μου λέει.

Ετσι κι έγινε. Αφού ελέγχθηκε ο ήχος, αρχίσαμε να βλέπουμε κινητικότητα πίσω από τις κουρτίνες. Πριν ανοίξουν, κοίταξα πίσω μου και αντίκρισα προτεταμένα χέρια με κινητά – όλοι ήθελαν να καταγράψουν τη στιγμή. Η πλειονότητα των δημοσιογράφων της αποστολής έχει ξαναζήσει αυτή την εμπειρία· θα φανταζόταν κανείς πως πλέον είναι συνηθισμένοι. Κι όμως, φαίνεται πως, ακόμα κι όσοι ταξιδεύουν μαζί του από την εκλογή του το 2013, αντιμετωπίζουν κάθε νέα συνάντηση με τον ίδιο ενθουσιασμό. Μόλις εμφανίζεται, ορισμένοι του δίνουν δώρα, άλλοι ζητούν να υπογράψει το βιβλίο τους, μία δημοσιογράφος από τη Νέα Υόρκη του δείχνει φωτογραφίες του νεογέννητου γιου της, κι εκείνος ζητάει από την ομάδα του να της φέρει ένα ροζάριο για το παιδί.

Η χειραψία του Πάπα, αν και διακριτική, είναι δυνατή. Λόγω της πανδημίας, φοράει μάσκα που καλύπτει το πρόσωπό του, όμως το χαμόγελό του δεν κρύβεται. Αργότερα αυτόν τον μήνα, ο Πάπας Φραγκίσκος θα κλείσει τα 85. Περπατάει αργά, αλλά τα μάτια του κοιτούν με σπιρτάδα, με ένταση. Μετά, ο Φραγκίσκος χάνεται ξανά πίσω από τις κουρτίνες, το αεροπλάνο προσγειώνεται και η επίσκεψη ξεκινάει.

Ειδήσεις σήμερα

⇒ Το μήνυμα του Πάπα από τη Λέσβο: Ας βρούμε το θάρρος να ντραπούμε μπροστά στα παιδικά πρόσωπα

Πάπας Φραγκίσκος σε Ιερώνυμο: «Συγγνώμη για τα σφάλματα τόσων καθολικών»

Πάπας Φραγκίσκος: Από την Ελλάδα διευρύνθηκαν οι ορίζοντες της ανθρωπότητας

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή