Κορωνοϊός: Η μετάλλαξη «Ομικρον» θα επικρατήσει της «Δέλτα»

Κορωνοϊός: Η μετάλλαξη «Ομικρον» θα επικρατήσει της «Δέλτα»

Η ενημέρωση για τον εμβολιασμό και την 3η δόση

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η παραλλαγή Όμικρον θα επικρατήσει της Δέλτα και σε λίγους μήνες περισσότερο από το μισό των κρουσμάτων θα οφείλονται στην παραλλαγή Όμικρον», τόνισε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης για την πορεία του εμβολιασμού στην Ελλάδα.

Πρόσθεσε ότι η Όμικρον εμφανίζει «τρεις ως έξι φορές περισσότερες λοιμώξεις από ό,τι η Δέλτα στο ίδιο χρονικό διάστημα».

Τα τρία σημαντικά θέματα που θα διαμορφώσουν την τελική επίδραση του στελέχους Όμικρον είναι:  

  • Πόσο μεταδοτικός είναι ο ιός
  • Πόσο ικανός είναι να παρακάμπτει τα αντισώματα
  • Πόσο επιβαρυντικός ενδεχόμενα είναι στην κλινική έκφραση της νόσου

«Είναι εξαιρετικά απίθανο οι μεταλλάξεις να ακυρώσουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων», τόνισε, επικαλούμενη δήλωση του δρ Άντονι Φάουτσι.

Τρίτη δόση

Αναφερόμενη στην 3η δόση, υπογράμμισε δε ότι «αυξάνει 20 φορές το επίπεδο των εξουδετερικών αντισωμάτων».

Σχετικά με την απόφαση της Επιτροπής για βράχυνση του χρόνου ανάμεσα στις δόσεις -όσον αφορά στην αναμνηστική δόση-, τόνισε ότι «στοχεύει στην βέλτιστη προστασία του πληθυσμού λόγω της μετάλλαξης», ενώ χαρακτήρισε «αβάσιμη» τη σκέψη ότι η ανοσία διαρκεί τρεις μήνες.

«Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα όπλα που έχουμε», είπε η κ. Θεοδωρίδου και αυτά είναι τα εμβόλια και τα μέτρα ατομικής προστασίας.

Ερωτηθείσα σχετικά με την απόφαση να μειωθεί ο χρόνος αναμονής μέχρι την 3η δόση από τους έξι στους τρεις μήνες, είπε ότι «με το ποσοστό του εμβολιασμού στην χώρα μας, σε έναν μήνα μπορούν να σημειωθούν πολλές λοιμώξεις. Τα επιδημιολογικά δεδομένα διαφοροποιούν την στρατηγική για τον εμβολιασμό».

«Μπαίνουμε σε εποχή που βοηθάει την διάδοση των λοιμώξεων, περιμένετε λίγο, νομίζω ότι θα την ακολουθήσουν και άλλοι», πρόσθεσε.

Μ. Θεμιστοκλέους: Ανοίγει η πλατφόρμα για τους 5-11 ετών

Ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ανέφερε ότι για τις ηλικίες 5-11 ετών στην χώρα μας θα φτάσουν τα εμβόλια στις 13 Δεκεμβρίου και στις 15 Δεκεμβρίου θα γίνουν οι πρώτοι εμβολιασμοί. Η σχετική πλατφόρμα για τα ραντεβού θα ανοίξει την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου.

ανέφερε ότι το ποσοστό των εμβολιασμένων με μια δόση στον ενήλικο πληθυσμό ανέρχεται σε 77%, ενώ όσο αφορά στους πλήρως εμβολιασμένους, το ποσοστό στο σύνολο του πληθυσμού ανέρχεται σε 73%.

Ο ίδιος γνωστοποίησε ότι σε 10 μέρες κλείστηκαν 1 εκατ. ραντεβού για την τρίτη δόση, ενώ από την στιγμή της ανακοίνωσης της υποχρεωτικότητας για τους άνω των 60 ετών, κλείστηκαν έως σήμερα περισσότερα από 70.000 ραντεβού 1ης δόσης – μια εβδομάδα νωρίτερα και πριν την κυβερνητική ανακοίνωση, ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 24.000.

Δείτε το βίντεο της συνέντευξης

Τα κρούσματα

Σε 4.943 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ. Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 116 θάνατοι, με τον αριθμό των νεκρών από την εμφάνιση της πανδημίας να φτάνει τους 18.716.

Παράλληλα, σε 714 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Το τελευταίο 24ωρο διενεργήθηκαν 103.253 τεστ (PCR και rapid), με τη θετικότητα να ανέρχεται σε 4,78% (1,43% χθες). Διαβάστε αναλυτικά

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή