Εμβολιασμός: Σπριντ για την τρίτη δόση, στο ρελαντί για την πρώτη

Εμβολιασμός: Σπριντ για την τρίτη δόση, στο ρελαντί για την πρώτη

Ημέρες Μαΐου θυμίζει η εικόνα στα εμβολιαστικά κέντρα, καθώς αυξάνεται ο αριθμός των ραντεβού

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξάνεται σταδιακά ο αριθμός των πολιτών άνω των 60 ετών που επιλέγουν να εμβολιαστούν έναντι της COVID-19, μετά τη θέσπιση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους, από την περασμένη Τρίτη έως χθες το απόγευμα προγραμματίστηκαν περισσότερα από 70.000 ραντεβού για εμβολιασμό πρώτης δόσης σε άτομα άνω των 60 ετών, έναντι 24.000 που είχαν προγραμματιστεί το αντίστοιχο εξαήμερο που προηγήθηκε. Αν και ο αριθμός των ραντεβού που έχουν προγραμματιστεί δεν είναι μεγάλος συγκριτικά με τους πάνω από 500.000 πολίτες άνω των 60 ετών που ήταν ανεμβολίαστοι πριν από την ανακοίνωση της υποχρεωτικότητας, ο κ. Θεμιστοκλέους χαρακτήρισε ικανοποιητικό τον ρυθμό με τον οποίο προγραμματίζονται τα σχετικά ραντεβού.

Παράλληλα, ξεκινάει την ερχόμενη εβδομάδα και ο εμβολιασμός των παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών. Τα παιδικά εμβόλια έναντι της COVID-19 θα παραληφθούν από τις αρμόδιες αρχές της χώρας μας τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου και οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου. Η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό των ραντεβού από τους γονείς θα ενεργοποιηθεί την προσεχή Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου. Οι εμβολιασμοί θα διενεργούνται σε πρώτη φάση σε 75 εμβολιαστικά κέντρα σε δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και νοσοκομεία. Είναι ενδεικτικό ότι στην Αττική, οι εμβολιασμοί παιδιών 5 έως 11 ετών θα γίνονται σε πέντε εμβολιαστικά κέντρα: Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», Παίδων Πεντέλης, Ασκληπιείο Βούλας, Κέντρο Υγείας Αγία Σοφία Πειραιά και Κέντρο Υγείας Περιστερίου.   

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 116 νέους θανάτους ασθενών με COVID-19, που είναι ο υψηλότερος αριθμός απωλειών σε μία ημέρα για φέτος.

Το εμβολιαστικό πρόγραμμα θυμίζει πλέον τις ημέρες του προηγούμενου Μαΐου. Χθες διενεργήθηκαν 92.404 εμβολιασμοί εκ των οποίων 35.895 ήταν πρώτης δόσης και 52.534 αναμνηστικής. Μετά την επίσπευση της αναμνηστικής δόσης στους 3 μήνες μετά τη δεύτερη, οι δικαιούχοι ανέρχονται σε 5.730.960 εκ των οποίων το 52,4% είτε έχει ήδη εμβολιαστεί είτε έχει προγραμματίσει το σχετικό ραντεβού. Το σχετικό ποσοστό ανέρχεται στο 73,5% για τους δικαιούχους 60 ετών και άνω και στο 37,3% για τους κάτω των 60 ετών. Οπως τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, η επίσπευση της τρίτης δόσης στοχεύει στη βέλτιστη προστασία του πληθυσμού έναντι της πολύ μεταδοτικής παραλλαγής «Ομικρον». Διευκρίνισε ωστόσο ότι πιθανή σκέψη ότι η ανοσοπροστασία διαρκεί μόνο τρεις μήνες είναι αβάσιμη.  

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 116 νέους θανάτους ασθενών με COVID-19, που είναι ο υψηλότερος αριθμός απωλειών σε μια ημέρα που έχει καταγραφεί φέτος. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 714 ασθενείς. Τα νέα περιστατικά COVID-19 που εντοπίστηκαν ήταν 4.943, εκ των οποίων 1.386 στην Αττική και 708 στη Θεσσαλονίκη. Χθες το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι επιβεβαιώθηκαν δύο ακόμα περιστατικά λοίμωξης λόγω του στελέχους «Ομικρον» στη χώρα μας. Πρόκειται για ένα ζευγάρι που βρίσκεται στην Αθήνα και είχε φτάσει από τη Νότια Αφρική στη χώρα μας πριν από τις 27 Νοεμβρίου, όταν ξεκίνησε η εφαρμογή των νέων μέτρων στις πύλες εισόδου για ταξιδιώτες από χώρες του νοτίου άκρου της Αφρικής.

Εν τω μεταξύ, ξεκίνησε χθες η δωρεάν διάθεση αυτοδιαγνωστικού τεστ από τα φαρμακεία στο σύνολο του ενήλικου πληθυσμού της χώρας και το οποίο καλούνται οι πολίτες να χρησιμοποιήσουν έως το τέλος της εβδομάδας, με στόχο να περιοριστεί το ιικό φορτίο και η κυκλοφορία του ιού ενόψει της εορταστικής περιόδου. Η ίδια διαδικασία θα επαναληφθεί το διάστημα 3 έως 7 Ιανουαρίου 2022.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή