ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανάλυση: Ένας διαφορετικός Πάπας στην Ελλάδα

Προσηνής και φιλικός ο Πάπας Φραγκίσκος εντυπωσίασε τόσο με το ύφος και τη συμπεριφορά του, όσο και με την ουσία των όσων είπε, για την Ελλάδα και τους Ελληνες, για την πίστη, αλλά και για τους πρόσφυγες

Ανάλυση: Ένας διαφορετικός Πάπας στην Ελλάδα

Ενας διαφορετικός Πάπας, ένας πνευματικός ηγέτης που διδάσκει με τη στάση ζωής, που εκπέμπει ασυνήθιστη ειλικρίνεια και συμπόνοια, έφερε τις προηγούμενες ημέρες στην Ελλάδα και στην Κύπρο το μήνυμα της αγάπης και της ειρηνικής συνύπαρξης ανθρώπων, εθνών και θρησκειών.

Προσηνής και φιλικός ο Πάπας Φραγκίσκος εντυπωσίασε τόσο με το ύφος και τη συμπεριφορά του, όσο και με την ουσία των όσων είπε, για την Ελλάδα και τους Ελληνες, για την πίστη, αλλά και για τους πρόσφυγες.

Στη συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο επέδειξε μεγαλείο ψυχής ζητώντας συγγνώμη για τα λάθη που έχουν διαπράξει οι καθολικοί με ενέργειες οι οποίες, όπως ο ίδιος αναγνώρισε, ήταν απόρροια «της δίψας για κέρδος και ισχύ».

Απλός, ευγενής, σεμνός εκπέμπει εδώ και χρόνια μια πολύ διαφορετική εικόνα από τους περισσότερους προκατόχους του και για αυτό το αποτύπωμά του έχει γίνει τόσο ευρέως αποδεκτό.

Εχει κερδίσει τον σεβασμό όχι μόνο των Καθολικών, αλλά και πιστών άλλων δογμάτων, ακόμη και άθεων. Στο πρόσωπό του βλέπουν έναν σημαντικό άνθρωπο που δεν προσποιείται, ούτε λέει αυτά που πρέπει να ειπωθούν, αλλά αυτά που ειλικρινά πιστεύει. Που αγωνιά, και δεν περιορίζεται στον ρόλο του πανίσχυρου, αλλά απόμακρου θρησκευτικού ηγέτη ενάμισι δισεκατομμυρίου πιστών.

Ο Φραγκίσκος είναι ένας Πάπας που αναζητά προσεγγίσεις και οικοδομεί γέφυρες. Μόλις μετά την αναχώρησή του από την Αθήνα, στην πτήση της επιστροφής για το Βατικανό, εξέφρασε την πρόθεσή του να επισκεφθεί και τον Πατριάχη Ρωσίας Κύριλλο, με τον οποίο συναντήθηκαν για πρώτη φορά μετά το σχίσμα του 1054, στην Κούβα το 2016. «Είμαι διατεθειμένος να πάω στη Μόσχα για να κάνω διάλογο με έναν αδελφό», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Ποντίφικας κυκλοφορούσε στην Κύπρο και την Ελλάδα με μοναδική απλότητα. Παρά την προχωρημένη ηλικία και τη δυσκολία στις κινήσεις του, έβγαλε ακόμη και σέλφι με νεαρούς που του το ζήτησαν.

Και, φυσικά (ξανα)πήγε στη Λέσβο για να βρεθεί δίπλα στους πρόσφυγες όπως το είχε κάνει και κατά την προηγούμενη επίσκεψή του στο νησί, το 2016.

Υπογράμμισε την αναγκαιότητα αντιμετώπισης της διαχρονικής αυτής μάστιγας που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο βρίσκεται τα τελευταία χρόνια στο επίκεντρο – και με την απόπειρα εργαλειοποίησης προσφύγων και μεταναστών από ηγέτες όπως ο Ερντογάν και ο Λουκασένκο – λέγοντας ότι οι μετανάστες «δεν μπορούν να αφεθούν στην αδιαφορία και να θεωρηθούν μόνον ως βάρος για να σηκώσουμε ή, ακόμη χειρότερα, να το μεταβιβάσουμε σε κάποιον άλλο».

Εστειλε έτσι και πάλι το δικό του ηχηρό μήνυμα υπέρ των κυνηγημένων αυτού του κόσμου. Ταυτίσθηκε με τους απλούς ανθρώπους, τους αδύναμους, γιατι και αυτός υπήρξε ένας από αυτούς. Και το έκανε όχι μόνο με την επίσκεψη και τις δηλώσεις του, αλλά και με τη συμβολική κίνηση να πάρει μαζί του 50 πρόσφυγες από την Κύπρο. Κάτι ανάλογο είχε πράξει και στη Λέσβο πριν πέντε χρόνια όταν αναχώρησε συνοδευόμενος από 12 πρόσφυγες.

Δείχνει αληθινός όταν μιλά για τις κακουχίες των φτωχών, αλλά και για τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας όπως την κλιματική κρίση και, πρόσφατα, την πανδημία.

Τις τελευταίες ημέρες οι Ελληνες εισπράξαμε την πνευματικότητα, τη συμπόνοια και την ταπεινότητα του Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο που μας υπενθύμισε ότι «ο Κύριος προτιμά τη μικρότητα και την ταπεινοφροσύνη. Η λύτρωση δεν αρχίζει στην Ιερουσαλήμ, στην Αθήνα ή στη Ρώμη, αλλά στην έρημο».

Ειδήσεις σήμερα

⇒ Το μήνυμα του Πάπα από τη Λέσβο: Ας βρούμε το θάρρος να ντραπούμε μπροστά στα παιδικά πρόσωπα

Πάπας Φραγκίσκος σε Ιερώνυμο: «Συγγνώμη για τα σφάλματα τόσων καθολικών»

Πάπας Φραγκίσκος: Από την Ελλάδα διευρύνθηκαν οι ορίζοντες της ανθρωπότητας

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr