ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Podcast με την Ιωάννα Παλιοσπύρου: «Το βιτριόλι δεν σου έκαψε την ψυχή παρά μόνο το δέρμα»

Η Ιωάννα Παλιοσπύρου ξεκινά το podcast της «ΙΩΑΝΝΑ», με καλεσμένο στο πρώτο επεισόδιο τον ψυχίατρό της, επίκουρο καθηγητή Ψυχιατρικής Κωνσταντίνο Κοντοάγγελο

Podcast με την Ιωάννα Παλιοσπύρου: «Το βιτριόλι δεν σου έκαψε την ψυχή παρά μόνο το δέρμα»

Η Ιωάννα Παλιοσπύρου ξεκινά το podcast της «ΙΩΑΝΝΑ», με καλεσμένο στο πρώτο επεισόδιο τον ψυχίατρό της, επίκουρο καθηγητή Ψυχιατρικής Κωνσταντίνο Κοντοάγγελο, ο οποίος μιλάει πρώτη φορά για όσα έζησαν μαζί από τη μέρα της επίθεσης εναντίον της με βιτριόλι.

Σαν μια «ανοιχτή» συνεδρία, η Ιωάννα συνομιλεί με τον ψυχίατρό της για τις δύσκολες στιγμές που μοιράστηκαν και για το πώς επουλώνονται τα ψυχικά τραύματα. 

«Εμένα μου έδωσαν ένα γερό, υγιές σπίτι χωρίς στέγη και μου είπαν ξαναφτιάξτην. Και την ξαναέφτιαξα», λέει ο ψυχίατρος κ. Κοντοάγγελος, που θεωρεί ότι το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο της προσωπικότητας της Ιωάννας είναι η καλοσύνη.

Απαντώντας σε ερώτησή της αν φοβήθηκε κάποια στιγμή ότι δεν θα τα καταφέρουν, ο ψυχίατρος αποκαλύπτει: «Την πρώτη φορά που ήρθα σπίτι σου έτρεχα με 60χλμ, τη δεύτερη με 40, την τρίτη με 30. Αναρωτιόμουν αν θα μπορέσω να σε βοηθήσω και φοβόμουν τι θα γίνει αν αποτύχω. Τρεις μήνες μετά την επίθεση ήξερα ότι κατάφερες το βιτριόλι να μην σου κάψει την ψυχή, αλλά μόνο το δέρμα».

Όσον αφορά τα μηνύματα για βοήθεια που παίρνει η Ιωάννα από όλη την Ελλάδα, ο κ. Κοντοάγγελος σημειώνει: «Όταν εσύ ανέβηκες στο Έβερεστ και κάποιος θέλει να ανέβει στο Λυκαβηττό, θα ζητήσει τη βοήθειά σου, για να πάρει λίγη από τη δύναμή σου». Και εξηγεί ότι σε συνεργασία με την Ιωάννα έχουν βοηθήσει πολλούς ανθρώπους να απευθυνθούν σε ειδικούς ψυχικής υγείας.

Στο πρώτο επεισόδιο του podcast ΙΩΑΝΝΑ, συζητούνται ακόμη:

  • ο ρόλος του οικογενειακού και του φιλικού περιβάλλοντος για την ψυχική υγεία
  • Η κοινωνική αλληλεγγύη, αλλά και τα μηνύματα μίσους στο ίντερνετ
  • οι δομές που λειτουργούν δωρεάν και στις οποίες μπορούν να απευθυνθούν άνθρωποι που έχει κλονιστεί η ψυχική τους ηρεμία

Μια εκ βαθέων συζήτηση της Ιωάννας Παλιοσπύρου με τον ψυχίατρό της Κωνσταντίνο Κοντοάγγελο, με δυνατές στιγμές συγκίνησης αλλά και αισιόδοξα μηνύματα από την ιστορία της Ιωάννας που συγκλόνισε το πανελλήνιο και την ανέδειξε σε ένα σύμβολο δύναμης, αγώνα και ελπίδας.

Ακούστε εδώ όλο το podcast της Ιωάννας:

Ειδήσεις σήμερα

⇒ Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr