Οικία Μητσοτάκη στη Γλυφάδα: Ένα σπίτι, πολλές ιστορίες

Οικία Μητσοτάκη στη Γλυφάδα: Ένα σπίτι, πολλές ιστορίες

Σε ισραηλινό επιχειρηματία πωλήθηκε το οίκημα της οικογενείας Μητσοτάκη

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Θυμάμαι ότι ήμουν τεσσάρων ετών και παρακολουθούσα τον πατέρα μου να περπατάει στον κήπο του σπιτιού μας στη Γλυφάδα μαζί με τον [πολιτικό της ΕΡΕ Παναγή] Παπαληγούρα και να συζητούν για τη Δραχμή», λέει στην «Κ» η Ντόρα Μπακογιάννη. «Ανέφεραν συνέχεια τη Δραχμή. Πηγαίνω λοιπόν στη μητέρα μου και τη ρωτάω: “Ποια είναι αυτή η κυρία Δραχμή για την οποία συζητάει ο μπαμπάς;”». Οπως έγινε χθες γνωστό από την «Κ», το ιστορικό σπίτι του Κωνσταντίνου και της Μαρίκας Μητσοτάκη στη Γλυφάδα πωλήθηκε σε ισραηλινό επιχειρηματία. Η απόφαση ήλθε έπειτα από αρκετές σκέψεις και δισταγμούς των τεσσάρων παιδιών, της Ντόρας Μπακογιάννη, της Κατερίνας, της Αλεξάνδρας και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η πώληση οργανώθηκε από την Κατερίνα Μητσοτάκη, η οποία δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στο πεδίο του real estate. Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα ιδιοκτησία σχεδιάζει την ανέγερση δύο πολυκατοικιών.

Το σπίτι και το οικόπεδο ανήκαν εξ αδιαιρέτου και στα τέσσερα παιδιά. Τα τελευταία χρόνια συντηρούσε την ιδιοκτησία η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία διέμενε στη Γλυφάδα έξι μήνες τον χρόνο. Η ιστορία του σπιτιού ξεκινάει από τον πατέρα της Μαρίκας Μητσοτάκη, τον Αγαμέμνονα Γιαννούκο, στον οποίο ανήκε. Ενα κομμάτι της αρχικής ιδιοκτησίας πωλήθηκε και το υπόλοιπο –το τμήμα που αντιστοιχούσε στο παλιό γκαράζ– μεταβιβάστηκε στη Μαρίκα Μητσοτάκη, η οποία στη διαθήκη της το έγραψε «εξ αδιαιρέτου» στα τέσσερα παιδιά της. Πρόκειται για ένα οικόπεδο 2.200 τετραγωνικών μέτρων, στο οποίο βρίσκεται το αρχικό σπίτι εμβαδού 140 τ.μ. και ένα ακόμα, που χτίστηκε από την κ. Μπακογιάννη, επίσης 140 τ.μ.

Οικία Μητσοτάκη στη Γλυφάδα: Ένα σπίτι, πολλές ιστορίες-1
Ο Κωνσταντίνος και η Μαρίκα Μητσοτάκη με τα παιδιά τους στο σπίτι τους στη Γλυφάδα.

Στο σπίτι αυτό η Μαρίκα Μητσοτάκη μαζί με τις τρεις κόρες της και στη συνέχεια με τον νεογέννητο Κυριάκο έζησαν σε κατ’ οίκον περιορισμό μετά την επιβολή της δικτατορίας του 1967. Στον φιλόξενο κήπο του έχουν πραγματοποιηθεί δεξιώσεις για γάμους και βαφτίσια πολλών από τα παιδιά, τα εγγόνια και τα δισέγγονα της οικογένειας. Αξίζει όμως να παραθέσουμε τρία ενδεικτικά ιστορικά στιγμιότυπα με επίκεντρο το σπίτι της Γλυφάδας, όπως παρουσιάζονται στο έργο του Αλέξη Παπαχελά «Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με τα δικά του λόγια, Τόμος Α΄: 1942-1974 και Τόμος Β΄: 1974-2016» (εκδόσεις Παπαδόπουλος). Πρόκειται για διηγήσεις του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη:

   

Από τον γάμο του Κωνσταντίνου και της Μαρίκας Μητσοτάκη το 1953 έως την απόφαση για την κυβέρνηση Τζαννετάκη το 1989.

1953: «Εγώ παντρεύτηκα τη Μαρίκα τον Ιούνιο του 1953… Μάλιστα στον γάμο μας, τότε στη Γλυφάδα, είχαν έρθει οι πάντες, έτσι συνηθιζόταν εκείνη την εποχή, και ο γερο-Πλαστήρας ακόμα, αν και ήτανε στα τελευταία του, πολιτικοί αρχηγοί, ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Ροδόπουλος, οι πάντες» (Τόμος Α΄, σελ. 58).

1965: «Εκεί που κοιμόμουνα τη νύχτα [της 10ης προς 11η Ιουλίου 1965], κατά τις 2 π.μ. στη Γλυφάδα, τηλεφωνεί ο [εκδότης της εφημερίδας “Ελευθερίας” και φίλος του Μητσοτάκη Πάνος] Κόκκας και μου λέει: “Πρέπει να κατεβώ με κάποιον να σε δω”. Λέω: “Κατέβα”. Και σηκώνομαι και κατεβαίνει ο Κόκκας με τον Αρναούτη, τον υπασπιστή του Κωνσταντίνου. Τον είχε στείλει ο βασιλιάς με το ειδικό του αεροπλάνο. Ηρθε από την Κέρκυρα να με βρει και να με ρωτήσει ποια είναι η γνώμη μου και του είπα ότι τον εξορκίζω [τον βασιλιά] να συγκρατηθεί: “Θα χάσεις τον Θρόνο και θα δημιουργήσεις μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα, μην προχωρήσεις σε ρήξη”. Να αφήσει εμάς να αντιμετωπίσουμε πολιτικά το πρόβλημα. Δεν είναι δική του δουλειά να ανακατευτεί» (Τόμος Α΄, σελ. 194-195). Ωστόσο, ο βασιλιάς «ανακατεύτηκε» και λίγες μέρες αργότερα επέλεξε τη ρήξη με τον Παπανδρέου και ανέθεσε, αιφνιδιαστικά και απροειδοποίητα, όπως υποστηρίζει ο Μητσοτάκης, την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Γεώργιο Αθανασιάδη-Νόβα… Και τότε προκαλείται κύμα οργής κατά του Μητσοτάκη. Οπως είπε ο ίδιος: «Μου λέγαν ότι θα με λυντσάρουν, ότι θα με σκοτώσουν. Οι δικοί μου οι Κρητικοί είχαν έρθει στη Γλυφάδα τότε όπου έμενα, είχαν στρατοπεδεύσει, είχαν πολυβόλα από πάνω, είχαν λάβει μέτρα ασφαλείας κ.λπ. Εγώ δεν τα λογάριαζα όλα αυτά, δεν φοβόμουνα καταρχήν». (Τόμος Α΄, σελ. 220-221).

1989: «[Λίγες μέρες μετά τις εκλογές του Ιουνίου] Εφυγα από τη Γλυφάδα και είπα στη Μαρίκα: “Θα προτείνω να γίνει πρωθυπουργός ο Τζαννετάκης”. Κανείς άλλος δεν το γνώριζε παρά μόνο η Μαρίκα την ώρα που έφευγα από τη Γλυφάδα» (Τόμος Β΄, σελ. 120).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή