Κορωνοϊός: Τάση υποχώρησης, σε υψηλά επίπεδα οι σκληροί δείκτες

Κορωνοϊός: Τάση υποχώρησης, σε υψηλά επίπεδα οι σκληροί δείκτες

Σε φάση αργής υποχώρησης έχει εισέλθει το τέταρτο πανδημικό κύμα στη χώρα μας, με τους σκληρούς δείκτες, ωστόσο, που πιέζουν το σύστημα υγείας, να παραμένουν προς το παρόν σε υψηλά επίπεδα.

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε φάση αργής υποχώρησης έχει εισέλθει το τέταρτο πανδημικό κύμα στη χώρα μας, με τους σκληρούς δείκτες, ωστόσο, που πιέζουν το σύστημα υγείας, να παραμένουν προς το παρόν σε υψηλά επίπεδα. Χθες δηλώθηκαν επιπλέον 99 θάνατοι ασθενών με COVID-19 και σύμφωνα με τους ειδικούς ο αριθμός των θανάτων ακόμα και εάν μειώνονται οι νέες διαγνώσεις, θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα και τις επόμενες ημέρες.

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 7.009 νέα κρούσματα COVID-19 σε σύνολο 591.067 εργαστηριακών τεστ (ποσοστό θετικότητας 1,2%), εκ των οποίων 1.894 εντοπίστηκαν στην Αττική –έντονο είναι το επιδημικό φορτίο στη Δυτική Αττική με 102,5 νέα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους– και 1.084 στη Θεσσαλονίκη. Από την αρχή της πανδημίας έχουν επιβεβαιωθεί εργαστηριακά 978.402 περιστατικά της νόσου και έχουν καταλήξει 18.815 ασθενείς. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 697 ασθενείς. Οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 405. Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου έχει υποχωρήσει στους 436 ασθενείς έναντι 464 που ήταν μία εβδομάδα πριν.

Σύμφωνα με το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ, στις πόλεις που ελέγχονται καταγράφεται την τελευταία εβδομάδα είτε υποχώρηση είτε σταθεροποίηση του ιικού φορτίου. Η πανδημία υποχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα σε Ρέθυμνο, Λάρισα, Ιωάννινα, Πάτρα, Αγιο Νικόλαο, Θεσσαλονίκη, Ξάνθη και Αλεξανδρούπολη. Σταθερό έμεινε το ιικό φορτίο σε Αττική, Κέρκυρα, Ηράκλειο, Βόλο και Χανιά.

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου έχει υποχωρήσει στους 436 ασθενείς έναντι 464 μία εβδομάδα πριν.

Οι θάνατοι θα εξακολουθούν να αυξάνονται ακόμα και αν μειωθούν τα κρούσματα, σημείωσε χθες η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, σε συνέντευξή της (ΣΚΑΪ). Σύμφωνα με την ίδια, ο αριθμός των κρουσμάτων με τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση σταθεροποιείται και ίσως παρουσιάζει μικρή κάμψη. «Ο μέσος χρόνος που περνάει από τη διάγνωση στον θάνατο ξεπερνάει τις δέκα μέρες. Αρα οι θάνατοι που βλέπουμε και αυτοί που διασωληνώνονται είναι αυτοί που νόσησαν πριν από 15 μέρες», δήλωσε η κ. Γκάγκα. Η υπουργός επισήμανε ότι οι θάνατοι αφορούν κυρίως πολίτες πάνω από 70 ετών και γι’ αυτό έγινε ο εμβολιασμός υποχρεωτικός, ωστόσο καταγράφονται και απώλειες σε άλλες ηλικίες και άλλες ομάδες πληθυσμού, όπως είναι οι έγκυες. «Μόνο στην 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας και Θράκης τον προηγούμενο μήνα αρρώστησαν και νοσηλεύθηκαν 27 έγκυες γυναίκες, χρειάστηκε να γίνουν πολλές καισαρικές, διασωληνώθηκαν επτά και είχαμε και θάνατο. Μιλάμε για τεράστια νούμερα για κοπέλες που είναι υγιείς και χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα», συμπλήρωσε.

Εν τω μεταξύ, με έντονους ρυθμούς συνεχίζεται το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Προχθές, από τους εμβολιασμούς που πραγματοποιήθηκαν έναντι του SARS-Cov-2 οι 88.038 αφορούσαν την αναμνηστική δόση, 16.938 την πρώτη δόση και 16.850 τη δεύτερη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή