Εμβολιασμός: Το 88% θα κάνει την τρίτη δόση

Εμβολιασμός: Το 88% θα κάνει την τρίτη δόση

Η πανδημία επηρέασε την απόφαση πολιτών και για τα άλλα εμβόλια

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποφασισμένο να κάνει την αναμνηστική δόση του εμβολίου δηλώνει το 88% των πολιτών που έχουν ήδη εμβολιαστεί. Αντίθετα, ένα 8% δηλώνει ότι δεν σκοπεύει να λάβει την τρίτη δόση του εμβολίου, είτε γιατί δεν θεωρεί ότι είναι απαραίτητο είτε επειδή φοβάται για ενδεχόμενες παρενέργειες. Την ίδια στιγμή, δύο στους τρεις Ελληνες γονείς δεν έχουν εμβολιάσει τα παιδιά τους έναντι της COVID-19. Εξ αυτών, μόνο το 33% δηλώνει ότι σκοπεύει να εμβολιάσει το παιδί του.

Αυτά είναι ορισμένα από τα βασικά συμπεράσματα της Πανελλήνιας Ερευνας Υγείας – Hellas Health VIII, του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (υπό την αιγίδα και χορηγία του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος), που διενεργήθηκε το διάστημα από 5 έως 22 Νοεμβρίου σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.001 ενηλίκων της χώρας μας και την οποία παρουσίασε χθες ο ομότιμος καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής και διευθυντής του Ινστιτούτου, Γιάννης Τούντας.

Όπως κατέδειξε η έρευνα, το 74% του ενήλικου πληθυσμού έχει εμβολιαστεί για την COVID-19, το 43% για τη γρίπη, το 25% για τον πνευμονιόκοκκο, το 14% για την ηπατίτιδα Β, το 11% για τον έρπητα ζωστήρα, το 10% έχει κάνει το τρίδυμο εμβόλιο διφθερίτιδας, τετάνου, κοκκύτη, και το 6% το τετραδύναμο διφθερίτιδας, τετάνου, κοκκύτη, πολιομυελίτιδας. Από όσους δεν έχουν εμβολιαστεί για πνευμονιόκοκκο ή γρίπη, το 56% δεν το θεωρεί απαραίτητο, το 24% είναι επιφυλακτικό με τα εμβόλια και το 20% δηλώνει αμέλεια. Το 18% των συμμετεχόντων ανέφερε ότι έχει επηρεαστεί από την πανδημία του κορωνοϊού στην απόφασή του να κάνει τα άλλα εμβόλια ενηλίκων. Για το 28% αυτών η επιρροή ήταν αρνητική και δεν θέλει να εμβολιαστεί.

Δύο στους τρεις γονείς δεν έχουν εμβολιάσει τα παιδιά τους έναντι της COVID-19 – Εξ αυτών, μόνο το 33% δηλώνει ότι σκοπεύει να εμβολιάσει το παιδί του.

Όπως σχολίασε ο κ. Τούντας, «πέρα από την COVID-19 και εφόσον καταφέρουμε να τιθασεύσουμε την πανδημία, θα πρέπει η πολιτεία να ασχοληθεί σοβαρά με το πώς θα προωθήσει και τους άλλους εμβολιασμούς των ενηλίκων». Αντίστοιχα, ο καθηγητής τόνισε την ανάγκη μεγαλύτερης ευαισθητοποίησης των γονιών για τον εμβολιασμό των παιδιών έναντι του κορωνοϊού. Το 36% των γονιών δήλωσε ότι έχουν εμβολιαστεί τα παιδιά του και μόλις ένας στους τρεις από τους υπολοίπους δηλώνει ότι θα το κάνει.

Υπηρεσίες υγείας

Η έρευνα εστίασε και στην πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας: το 11% των συμμετεχόντων αναφέρει ότι τον τελευταίο χρόνο δεν έλαβε τις αναγκαίες θεραπευτικές ή/και διαγνωστικές υπηρεσίες που χρειαζόταν, με τους κύριους λόγους να είναι το κόστος (49%), η απόσταση (24%) και η πανδημία (23%). Το 3% αναγκάστηκε να διακόψει τη θεραπεία για κάποιο χρόνιο νόσημα λόγω πανδημίας, το 8% να την παρατείνει και το 5% να την αναβάλει. Τέλος, η έρευνα καταγράφει αύξηση του αριθμού των καπνιστών (40% έναντι 36% που ήταν στην αντίστοιχη έρευνα του 2017) και του αριθμού των πολιτών που δεν καταναλώνουν λαχανικά ή φρούτα. Ειδικότερα, το 12% δεν καταναλώνει λαχανικά και αντίστοιχο ποσοστό δηλώνει ότι δεν τρώει φρούτα (6% και 8% αντίστοιχα ήταν τα ποσοστά το 2017).

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή