Ελένη Γιώκου: «Απόδραση» από τη Ν. Αφρική

Ελένη Γιώκου: «Απόδραση» από τη Ν. Αφρική

Η Οδύσσεια, λόγω «Ομικρον», της ανταποκρίτριας του CNN

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oταν ανακοινώθηκαν τα νέα της μετάλλαξης «Oμικρον», η Ελένη Γιώκου, γεννημένη στη Λήμνο αλλά μεγαλωμένη στη Νότια Αφρική ανταποκρίτρια του CNN, παρουσίαζε δημοσιογραφικά βραβεία στο Γιοχάνεσμπουργκ, όπου βρισκόταν μαζί με τον σύζυγό της και την τετράχρονη κόρη τους. Hταν Πέμπτη 25 Νοεμβρίου – η προγραμματισμένη επιστροφή τους στο Ντουμπάι, τη βάση τους από τον Ιούνιο, ήταν τη Δευτέρα. Μετά την ανακοίνωση της νέας μετάλλαξης, όμως, ξεκίνησε μια Οδύσσεια που τελείωσε με τον ερχομό τους στην Ελλάδα, μία εβδομάδα μετά την προγραμματισμένη αποχώρησή τους από τη Νότια Αφρική και πέντε ακυρώσεις πτήσεων αργότερα. «Το μόνο που μας έσωσε ήταν τα ελληνικά μας διαβατήρια», λέει στην «Κ» η κ. Γιώκου, καθώς η Air France, με την οποία πέταξαν στο Παρίσι και από εκεί στην Αθήνα, ζητούσε αρνητικό PCR τεστ 48 ώρες πριν από την πτήση και απόδειξη πως είναι πολίτες ή κάτοικοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να μπορέσουν να φύγουν.

Tο τέλος γράφτηκε μία εβδομάδα μετά την προγραμματισμένη αποχώρηση της Ελένης Γιώκου από τη Ν. Αφρική και πέντε ακυρώσεις πτήσεων στη συνέχεια.

Μόλις συμπλήρωσαν το PLF τους, αλλά και μόλις προσγειώθηκαν στην Αθήνα, τους τηλεφώνησε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Στο αεροδρόμιο του Γιοχάνεσμπουργκ, η ατμόσφαιρα ήταν δυσάρεστη. «Aνθρωποι έκλαιγαν, πολλοί ήταν πολύ αναστατωμένοι μέχρι να μάθουν αν μπορούσαν να φύγουν ή όχι», αναφέρει. «Είστε πολύ τυχερή που έχετε ευρωπαϊκό διαβατήριο, αυτό το διαβατήριο είναι σαν χρυσός», της είπε μια εργαζομένη στο αεροδρόμιο.

Μόλις έφτασαν στην Αθήνα, τους πήγαν κατευθείαν για PCR και μετά ένα βαν –με πλαστικό διαχωριστικό μεταξύ των ιδίων και του οδηγού– τους οδήγησε σε ξενοδοχείο καραντίνας στο κέντρο, όπου θα μείνουν για 10 μέρες, και μετά θα υποβληθούν ξανά σε PCR. Το δωμάτιο είναι μικρό, για αυτό η κ. Γιώκου νοίκιασε και το δίπλα για να κάνει τη δουλειά της. Οταν δεν δουλεύει, παίζουν, ζωγραφίζουν, χορεύουν. Οι υπάλληλοι του ξενοδοχείου δεν επιτρέπεται να μπουν στο δωμάτιο, αλλά τους φέρνουν ό,τι χρειάζονται. «Είμαι χορτοφάγος», δηλώνει η κ. Γιώκου τηλεφωνικά στην «Κ», «οπότε μου έχουν φέρει ιμάμ μπαϊλντί, μελιτζάνες στο φούρνο – σήμερα έφαγα γεμιστά».

Στη Νότια Αφρική, μετά την ανακοίνωση της νέας μετάλλαξης, το κυρίαρχο συναίσθημα ήταν θυμός και απογοήτευση. «Γιατί να αποκλείονται μόνο οι αφρικανικές χώρες», λέει η κ. Γιώκου, «είναι άδικο, αποκλειόμαστε εξαιτίας της προηγμένης μας γενετικής ανάλυσης δειγμάτων», τονίζει, δηλώνοντας επίσης πως η Αφρική ήταν η τελευταία ήπειρος που πήρε εμβόλια, και πως αν δεν εμβολιαστεί ο κόσμος σε μια ήπειρο όπου ζουν περισσότεροι από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι, θα συνεχίσει να υπάρχει πρόβλημα. Προς το παρόν, ελπίζει τόσο οι ίδιοι όσο και η 4χρονη, ανεμβολίαστη Κλειώ, να είναι εντάξει. «Μαμά. τι είναι αυτό που κοιτάς συνέχεια;» τη ρώτησε η Κλειώ, καθώς αγνάντευαν την Ακρόπολη από το μπαλκόνι του δωματίου. «Μπορούμε να πάμε;» αναρωτήθηκε, «δεν είναι μακριά». «”Σου υπόσχομαι θα πάμε, μόλις βγούμε”, της είπα», αναφέρει η κ. Γιώκου. «Μια υπόσχεση», συμπληρώνει, «που σκοπεύω να κρατήσω».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή