Η ηλεκτρονική αυτοαπογραφή απέδωσε καρπούς

Η ηλεκτρονική αυτοαπογραφή απέδωσε καρπούς

«Πολύ επιτυχημένη» χαρακτηρίζει τη διαδικασία της ηλεκτρονικής αυτοαπογραφής ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ (Ελληνική Στατιστική Αρχή) κ. Αθανάσιος Θανόπουλος, δύο ημέρες πριν από τη λήξη της συγκεκριμένης διαδικασίας.

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πολύ επιτυχημένη» χαρακτηρίζει τη διαδικασία της ηλεκτρονικής αυτοαπογραφής ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ (Ελληνική Στατιστική Αρχή) κ. Αθανάσιος Θανόπουλος, δύο ημέρες πριν από τη λήξη της συγκεκριμένης διαδικασίας. Οπως εξηγεί, η μόνη περιοχή που δεν συμμετείχε στην ηλεκτρονική απογραφή ήταν η Μύκονος, καθώς δεν βρέθηκε απογραφέας για να μεταβεί στο νησί και να μοιράσει τους 12ψήφιους κωδικούς. Φυσικά θα υπάρξει μέριμνα ώστε να απογραφούν οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού, ειδικά εφόσον πρόκειται για περιοχή που έχει μεγάλες πληθυσμιακές διαφορές μεταξύ του χειμώνα και του καλοκαιριού.

«Καλύψαμε όλη την επικράτεια με δελτία και οι πολίτες ανταποκρίθηκαν σε μεγάλο βαθμό. Η συμμετοχή ξεπέρασε τις προσδοκίες μας και έτσι έχουμε για πρώτη φορά πολλά και ποιοτικά στοιχεία, καθώς στην ηλεκτρονική απογραφή συμπληρώνονταν όλα τα στοιχεία, ενώ στην κανονική διαδικασία πολλά στοιχεία έμεναν ασυμπλήρωτα», τονίζει ο κ. Θανόπουλος.  

Στις 13 Δεκεμβρίου το βράδυ λήγει η προθεσμία της ηλεκτρονικής απογραφής, οπότε και έως το τέλος του χρόνου θα συνεχιστεί η διαδικασία «κανονικά». Για την ακρίβεια, οι απογραφείς της κάθε περιοχής τις επόμενες ημέρες θα επισκεφθούν τα οικήματα που δεν απογράφηκαν και θα αφήσουν το τηλέφωνό τους, έτσι ώστε οι πολίτες να μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί τους και να απογραφούν τηλεφωνικά. Η λύση αυτή επιλέχθηκε λόγω της εξέλιξης της πανδημίας, προκειμένου να αποφευχθεί η επίσκεψη του απογραφέα από σπίτι σε σπίτι. Ωστόσο υπάρχει και η δυνατότητα απογραφής πρόσωπο με πρόσωπο για όσους το επιθυμούν, με την τήρηση, φυσικά, όλων των προβλεπόμενων υγειονομικών μέτρων.

Η ανταπόκριση ήταν πολύ μεγάλη και τα στοιχεία που συλλέχθηκαν ήταν πολλά και ποιοτικά.

Ακόμα και μετά την 1η Ιανουαρίου θα υπάρχει η δυνατότητα της απογραφής και για όσους για κάποιους λόγους δεν κατάφεραν να συμμετάσχουν νωρίτερα στη διαδικασία. Αυτήν τη φορά, όμως, θα πρέπει οι ίδιοι οι πολίτες να μεταβούν σε ένα από τα 97 στρατηγεία (εποπτείες) απογραφής, τα οποία έχουν στηθεί σε όλη τη χώρα και θα συνεχίσουν να λειτουργούν και μετά το τέλος του έτους.

Ο κ. Θανόπουλος διευκρινίζει ότι παρόλο που η απογραφή είναι υποχρεωτική, δεν προβλέπονται ποινές για τους πολίτες που για δικούς τους λόγους αποφασίσουν να μη συμμετάσχουν στη διαδικασία. «Αλλωστε πρόκειται για στατιστική και μπορούμε να βγάλουμε τα αναγκαία συμπεράσματα από τα στοιχεία που θα έχουμε συλλέξει. Ας μην ξεχνάμε ότι έως το 1981 ο πληθυσμός της χώρας προέκυπτε από τη μέτρηση δείγματος της τάξης του 10%», συμπληρώνει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή