Νοσηλεία σε ΜΕΘ με επιστημονικά κριτήρια

Νοσηλεία σε ΜΕΘ με επιστημονικά κριτήρια

«Δεν αναγνωρίζουμε προσωπικότητες, βιογραφικά, αλλά ανθρώπινες ζωές»

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Επειτα από πρωτόγνωρη, πολύμηνη, συνεχιζόμενη μάχη με την COVID-19, οι γιατροί, οι νοσηλευτές και το προσωπικό των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας με θλίψη και απογοήτευση παρακολουθούμε τη συζήτηση περί της λειτουργίας των ΜΕΘ, είτε πρόκειται για την αδόκιμη αναφορά την περασμένη εβδομάδα περί ίδιας φροντίδας εντός και εκτός ΜΕΘ είτε για ανυπόστατους ισχυρισμούς για διακρίσεις ασθενών», τόνισε χθες η καθηγήτρια Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας, διευθύντρια ΜΕΘ στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, Αναστασία Κοτανίδου. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η ίδια και τα μέλη του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, Μαρία Θεοδωρακοπούλου, διευθύντρια ΜΕΘ στο Αττικόν και Βασίλειος Μπέκος, διευθυντής ΜΕΘ στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών, ξεκαθάρισαν ότι στις Μονάδες δεν γίνεται επιλογή ασθενών, αλλά διαλογή (triage) με βάση επιστημονικά κριτήρια που έχουν εγκριθεί από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας και στα οποία δεν συμπεριλαμβάνεται η ηλικία του ασθενούς. «Δεν υπάρχει τίποτα πιο προσβλητικό για έναν γιατρό και έναν νοσηλευτή της Εντατικής να τον κατηγορούν ότι κάνει επιλογή περιστατικών. Επιλογή είναι τελείως διαφορετικό από τη διαλογή που λέγεται triage», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μπέκος, προσθέτοντας ότι «δίνουμε αγώνα για τον κάθε ασθενή, προσπαθώντας να δώσουμε ποιότητα ζωής. Είμαστε διαρκώς σε μια ηθική μάχη. Γιατί θα θέλαμε όλους να τους βοηθήσουμε και όλους να τους σώσουμε».

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εισαχθεί σε ΜΕΘ 10.906 ασθενείς, εκ των οποίων 639 νοσηλεύονται.

Η κ. Θεοδωρακοπούλου έκανε λόγο και για παρερμηνεία των αριθμών που αναφέρονται στο ηλεκτρονικό σύστημα για την παρακολούθηση των ΜΕΘ, από προσωπικό που ναι μεν έχει πρόσβαση στα στοιχεία, αλλά δεν γνωρίζει τη λειτουργία της πλατφόρμας. Οπως ανέφερε, συχνά εμφανίζεται μεγάλος αριθμός διασωληνωμένων σε λίστα αναμονής, που ωστόσο δεν ανταποκρίνεται στην εικόνα της συγκεκριμένης στιγμής, αφού συχνά υπάρχει χρονοκαθυστέρηση στην καταγραφή των εισαγωγών στη Μονάδα. Περιγράφοντας τη διαδικασία για την αναζήτηση κλίνης ΜΕΘ, οι ειδικοί ανέφεραν: «Από τη στιγμή της διασωλήνωσης, τα στοιχεία κάθε ασθενούς εισάγονται στην πλατφόρμα του ΕΚΕΠΥ και αναζητούνται διαθέσιμες κλίνες σε ΜΕΘ, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ασθενούς και σε συνεννόηση με τους υπεύθυνους εντατικολόγους που εφημερεύουν. Οι ελεύθερες κλίνες που μπορεί να καταγράφονται οφείλονται σε αδυναμία κάποιου νοσοκομείου να καλύψει συγκεκριμένες ανάγκες περιστατικών. Π.χ., ένας ασθενής που χρειάζεται νευροχειρουργική αντιμετώπιση δεν μπορεί να νοσηλευθεί σε ΜΕΘ νοσοκομείου το οποίο δεν διαθέτει νευροχειρουργική κλινική. Σε κάθε περίπτωση, στην κλίνη δεν αναγνωρίζουμε προσωπικότητες, βιογραφικά, οικονομικές δυνατότητες, αλλά ισότιμες ανθρώπινες ζωές».

Από την αρχή της πανδημίας έως και προχθές, στις ΜΕΘ της χώρας έχουν εισαχθεί 10.906 ασθενείς, εκ των οποίων 639 νοσηλεύονται. Εχουν εξέλθει των ΜΕΘ 3.588 ασθενείς. Σύμφωνα με την κ. Κοτανίδου, ο μέσος όρος θνησιμότητας στις ελληνικές ΜΕΘ σε όλη τη χώρα και σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας κυμαίνεται μεταξύ 50%-60%. Η ίδια σημείωσε ότι συνολική αποτίμηση για τη θνησιμότητα της COVID-19 στην Ελλάδα και τους παράγοντες που την επηρέασαν θα γίνει στο τέλος της πανδημίας. Εν τω μεταξύ, χθες δηλώθηκαν επιπλέον 103 θάνατοι ασθενών με COVID-19 και 5.087 νέα κρούσματα της νόσου. Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών ήταν χθες το μεσημέρι 702.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή