«Θεματοφύλακες του Συντάγματος»: Η δομή, οι επιδρομές και η «στρατολόγηση»

«Θεματοφύλακες του Συντάγματος»: Η δομή, οι επιδρομές και η «στρατολόγηση»

Από την Ιερή Δήλωση μέχρι τις επιδρομές «ελέγχου». Δύο μέλη της αυτοαποκαλούμενης ομάδας «Θεματοφύλακες του Συντάγματος» αποκαλύπτουν στο kathimerini.gr στοιχεία για τη λειτουργία της οργάνωσης.

5' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο μικροσκόπιο των αρχών έχει μπει η δράση της αυτοαποκαλούμενης ομάδας «Θεματοφύλακες του Συντάγματος», έντεκα μέλη της οποίας κατηγορούνται για την αρπαγή του διευθυντή Γυμνασίου του Αιγινίου Πιερίας.

Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Αθηνών έχει παραγγείλει να ερευνηθούν ενδεχόμενες ενέργειες της εν λόγω ομάδας και εντός των ορίων του Νομού Αττικής. Η εισαγγελική λειτουργός ζητά να ερευνηθεί αν οποιαδήποτε δράση των ομάδων αυτών έχει εκδηλωθεί σε περιοχές της Αθήνας με ερευνώμενα αδικήματα αυτά της διέγερσης σε ανυπακοή, παράνομης οπλοφορίας και οπλοχρησίας αλλά ακόμα και αυτού που αφορά σε εγκληματική οργάνωση.

Η ομάδα, που έχει απασχολήσει το τελευταίο διάστημα την επικαιρότητα, έχει ξεκινήσει τη δράση της πολλούς μήνες πριν. Δύο μέλη των αυτοαποκαλούμενων «Θεματοφυλάκων του Συντάγματος» αποκαλύπτουν στο kathimerini.gr στοιχεία για τη λειτουργία της ομάδας.

Συναντήσεις των Θεματοφυλάκων από τον Μάιο

«Θέλω να είσαι Ελληνίδα πατριώτισσα. Εγώ αυτή τη στιγμή έχω αφήσει την υπηρεσία μου για να επιπλήξω εσάς. Εγώ αυτή τη στιγμή ήρθα να σας πάρω αυτόφωρο». Με αυτά τα λόγια, μέλος της αυτοαποκαλούμενης ομάδας «Θεματοφύλακες του Συντάγματος»  απείλησε εξετάστρια οδήγησης που φέρεται να είχε ζητήσει την επίδειξη self test για τη διεξαγωγή των εξετάσεων. Το περιστατικό σημειώθηκε τον Μάιο στη Θεσσαλονίκη, όταν ελάχιστοι ακόμα γνώριζαν την ύπαρξη της ομάδας «Θεματοφύλακες του Συντάγματος». Η αρχή του επεισοδίου είχε σημειωθεί νωρίτερα, σε μια ανοιχτή συνέλευση της ομάδας στη Θεσσαλονίκη. «Είχα πάει σε μια ανοιχτή συνέλευση της ομάδας των Θεματοφυλάκων, που είχα μάθει ότι θα γινόταν. Κυκλοφορούν αυτά από στόμα σε στόμα. Εκεί είχα αναφέρει το πρόβλημα που υπήρχε με τις εξετάσεις οδήγησης, ότι μας ζητούσαν δηλαδή self test. Τότε προθυμοποιήθηκαν κάποια παιδιά να βρεθούν εκείνη την ημέρα (σ.σ. των εξετάσεων) εκεί», περιγράφει μέλος της ομάδας των Θεματοφυλάκων, που μιλάει στο kathimerini.gr, υπό τον όρο της ανωνυμίας καθώς εμπλέκεται σε δικαστικές διαμάχες. Τότε, ο ίδιος δεν ήταν ακόμα επίσημα μέλος του δικτύου αυτού. Μετά το περιστατικό, γνωρίζοντας τα μέλη της ομάδας και τις δράσεις του, αποφάσισε να γίνει και ο ίδιος Θεματοφύλακας. 

Οι αυτοαποκαλούμενοι Θεματοφύλακες του Συντάγματος αποτελούν ομάδα ανθρώπων, οι οποίοι σύμφωνα με την ιστοσελίδα τους, εξαιρούνται «από μάσκες, πρόστιμα, τεστ, εμβόλια, και οτιδήποτε είναι Αντισυνταγματικό» ενώ έχουν δικαίωμα και υποχρέωση βάσει της Ιερής Δήλωσης που υπέγραψαν, να καταγγείλουν οτιδήποτε παράνομο δουν να γίνεται στη χώρα. 

«Αν σας έλεγαν ότι δεν θα μπορείτε από αύριο να κάνετε τη δουλειά σας, αν δεν προβείτε σε συγκεκριμένες ιατρικές πράξεις, εσείς τι θα κάνατε;», αναφέρει ο ίδιος άνδρας σημειώνοντας πως αυτός ήταν ο βασικός λόγος που μπήκε στην ομάδα και αφιέρωσε μέρες για να μάθει το Σύνταγμα. Όντας μέλος, συμμετέχει στις συναντήσεις που γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα με σκοπό να συζητούνται θέματα της επικαιρότητας και επικοινωνεί με τα υπόλοιπα μέλη μέσω social media και τηλεφωνικών συνομιλιών. Όπως ισχυρίζεται, την ημέρα του Μαΐου, που παρενέβησαν οι θεματοφύλακες, η εξέταση έγινε κανονικά χωρίς να επιδείξει κάποιο τεστ ο ίδιος. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις που ήταν μόνος και του ζητήθηκαν τα τεστ, αντέδρασε κινούμενος νομικά: έχει ασκήσει μηνύσεις και ασφαλιστικά μέτρα κατά εξετάστριας αλλά και άλλων, που όπως αναφέρει έχουν προχωρήσει σε παράνομες πράξεις. Όπως επισημαίνει, η ομάδα δεν έχει τη στήριξη νομικών ωστόσο ανάμεσα στα μέλη υπάρχουν πρώην αστυνομικοί. Ο ίδιος προσθέτει ότι με τον χρόνο η ομάδα διασπάστηκε σε υπο-ομάδες που πλέον δεν τις γνωρίζει. «Όταν έγινα και εγώ Θεματοφύλακας, ήμασταν μια γροθιά. Κάποια στιγμή, αποσχιστήκαμε».

Είχε συζητηθεί το ενδεχόμενο «επίταξης» του σχολείου

Παρότι ξεκίνησε πριν το καλοκαίρι, η δράση της ομάδας άρχισε να γίνεται αντιληπτή το τελευταίο διάστημα με παρεμβάσεις κυρίως σε σχολεία, με αποκορύφωμα την «επίταξη» του σχολείου και την αρπαγή γυμνασιάρχη από σχολείο της Πιερίας, στον οποίο τοποθέτησαν χειροπέδες οδηγώντας τον στο αστυνομικό τμήμα. Στις συναντήσεις μας είχε αναφερθεί η ιδέα της επίταξης ενώ για ένα διάστημα, οι καταγγελίες της ομάδας στόχευαν συχνά διευθυντές σχολείων καθώς τα μέτρα που πάρθηκαν για την πανδημία δεν ήταν ιατρικά, αλλά πολιτικά, σχολιάζει απόστρατος αξιωματικός, μέλος των Θεματοφυλάκων, που εμπλέκεται στο επεισόδιο της 1ης Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη όπου ομάδα τεσσάρων ατόμων συστηνόμενοι ως στελέχη της «Συνταγματικής Αστυνομίας», πήγαν σε διαγνωστικό κέντρο και ζήτησαν από τον υπεύθυνο της επιχείρησης έγγραφα νόμιμης λειτουργίας και στοιχεία των εργαζόμενων.«Μπορεί οι συμπολίτες μου να έχουν δίκιο […] Περιμένω με αγωνία να δω τη νομιμότητα», λέει σχολιάζοντας το επεισόδιο στην Κατερίνη.

«Υπήρξαν μέλη Χρυσής Αυγής και οπαδοί Σώρρα»

Ο ίδιος ανακάλυψε το δίκτυο των Θεματοφυλάκων του Συντάγματος, μέσω social media και live videos πριν από έναν χρόνο και από τον Απρίλιο συμμετέχει επίσημα σε συναντήσεις της ομάδας. Στις συναντήσεις αυτές, αντιλήφθηκε ότι υπήρχαν κάποια μέλη της Χρυσής Αυγής και οπαδοί του Σώρρα, τους οποίους όμως, όπως υποστηρίζει, κατηγόρησαν και απομόνωσαν οι υπόλοιποι Θεματοφύλακες.

Μπαίνοντας στην ομάδα, υπέγραψε μαζί με άλλους την «Ιερή Δήλωση», την οποία τα μέλη είτε την κατέθεταν στην Εισαγγελία είτε σε αστυνομικά τμήματα της γειτονιάς τους. Μάλιστα, λέει ότι στη σύνταξη της Δήλωσης η ομάδα πήρε βοήθεια από γνωστό Έλληνα συνταγματολόγο, ο οποίος έχει κατά καιρούς αμφισβητήσει με δημόσιες δηλώσεις του την πανδημία του κορωνοϊού. 
Ο απόστρατος, στο πλαίσιο δράσης του, έχει προχωρήσει σε καταγγελίες στα Δικαστήρια για πράξεις που ο ίδιος αναγνωρίζει ως αντισυνταγματικές. Ερωτηθείς για τα καρτελάκια και τα σήματα που έχει η αυτοαποκαλούμενη συνταγματική αστυνομία, απάντησε πως η απόλυτη μειονότητα προχώρησε σε κινήσεις να εκδώσει καρτελάκια με τα ονόματά τους και σήματα της ομάδας. Ο ίδιος πάντως σύμφωνα με τη δικογραφία του περιστατικού στο οποίο εμπλέκεται, έφερε καρτελάκι με το όνομά του.

«Συνταγματική Αστυνομία»

Μιλώντας για εκείνη την ημέρα στο διαγνωστικό κέντρο, περιέγραψε πως μια γυναίκα που ερχόταν στη συνάντηση, είπε πως η κατάσταση έξω απο το διαγνωστικό κέντρο ήταν «χύμα». Πηγαίνοντας εκεί, ο απόστρατος είπε πως είδε τα ράπιντ τεστ, θετικά και αρνητικά, να είναι έξω στο τραπεζάκι και το υγειονομικό υλικό που είχε απορρηφθεί στον κάδο αφύλακτο, με αποτέλεσμα η ομάδα να ρωτήσει τον υπεύθυνο του κέντρου να του δείξει τα έγγραφα για τη νόμιμη λειτουργία του καταστήματος. «Αυτό ζητήσαμε! Αν έδειχνε σε εμάς τα χαρτιά, θα λεγαμε σε ευχαριστούμε πολύ που μας έδειξες. Είσαι νόμιμος αλλά βάλε κάποιον να το (υγειονομικό υλικό) φυλάει ή βαλ’τα μέσα». Σε ερώτηση με ποιο δικαίωμα ένας πολίτης μπορεί να ζητήσει από έναν άλλο πολίτη να του επιδείξει χαρτιά λειτουργίας, απάντησε πως ως πολίτης αν δεις πράγματα επικίνδυνα, οφείλεις έστω να κάνεις μια ερώτηση. Σύμφωνα με τη δικογραφία, ο ιδιοκτήτης του διαγνωστικού ανέφερε πως οι τέσσερις με την αυτοαποκαλούμενη ιδιότητα της Συνταγματικής Αστυνομίας, του είπαν ότι έχουν αρμοδιότητα βάσει Συντάγματος να ελέγχουν τα πάντα και επέδειξαν προκλητική συμπεριφορά ενώ ο αστυνομικός που ήταν παρών σημείωσε πως η γυναίκα της ομάδας έπιασε με γυμνά χέρια θετικό τεστ κορωνοϊού θέτοντας την ίδια και τους υπόλοιπους σε κίνδυνο.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή