Ο φιλόλογος που απήχθη από τους «Θεματοφύλακες» στην «Κ»: «Οι απειλές δεν βρίσκουν έδαφος»

Ο φιλόλογος που απήχθη από τους «Θεματοφύλακες» στην «Κ»: «Οι απειλές δεν βρίσκουν έδαφος»

Ο φιλόλογος Διον. Χατζής, που απήχθη από τους «Θεματοφύλακες», μιλάει στην «Κ»

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Είμαι πάνω από όλα δάσκαλος, λειτουργός. Οι εκπαιδευτικοί είμαστε λειτουργοί. Οφείλουμε να διδάσκουμε τους μαθητές μας, εκτός από γράμματα, και ήθος. Δεν φοβήθηκα εκείνες τις στιγμές που με “συνέλαβαν”, ήμουν αγχωμένος φυσικά. Η στάση των γονιών αυτών είναι αντιπαιδαγωγική», λέει στην «Κ» με παρρησία ο 61χρονος φιλόλογος Διονύσης Χατζής. Είναι ο διευθυντής του Γυμνασίου του Αιγινίου Πιερίας, ο οποίος την Παρασκευή το πρωί «συνελήφθη» από 11 άτομα που αντιδρούν στην εφαρμογή στο σχολείο των υγειονομικών πρωτοκόλλων κατά του κορωνοϊού. Και δεν είναι λίγοι οι εκπαιδευτικοί που έχουν βρει μπροστά τους γονείς, οι οποίοι τους επιτίθενται λεκτικά στο σχολείο ή άλλους που τους εξυβρίζουν στο Διαδίκτυο.

Ηδη, εδώ και καιρό, ο κ. Χατζής και ο διευθυντής του Λυκείου Αιγινίου είχαν δεχθεί σχετικές απειλές. Ετσι, όταν την Παρασκευή το πρωί ο κ. Χατζής έφθασε στο σχολείο και είδε άγνωστα αυτοκίνητα, υποψιάστηκε πως κάτι συμβαίνει και ειδοποίησε την αστυνομία. Πηγαίνοντας προς το γραφείο του, κάποια άτομα τον πλησίασαν και τον περικύκλωσαν. Του έπιασαν τα χέρια και του είπαν ότι τον «συλλαμβάνουν» γιατί «βασανίζει» τα παιδιά όταν εφαρμόζει τις οδηγίες των γιατρών κατά της διασποράς του κορωνοϊού. Τον επιβίβασαν σε Ι.Χ. και τον οδήγησαν σε κοντινό Αστυνομικό Τμήμα. Τις στιγμές αμέσως μετά τη «σύλληψή» του ήταν πολύ στρεσαρισμένος. «Αυτό το στρες με έκανε να μην αισθάνομαι πως υπάρχει κάποιος κίνδυνος όταν βρισκόμουν στο αυτοκίνητό τους. Αφού ηρέμησα, επιστρέφοντας στο σπίτι, κατάλαβα τον κίνδυνο που διέτρεξα», ανέφερε χθες στην «Κ».

«Πρέπει να διδάσκουμε στους μαθητές μας να εμπιστεύονται τον επιστημονικό λόγο. Θα συνεχίσω να το κάνω, οι απειλές δεν βρίσκουν έδαφος. Είναι πέρα από τις αρχές και τις αξίες μου να φοβάμαι για τη γνώμη μου και τη στάση μου ως εκπαιδευτικός. Δεν αφήνω κανέναν να με απειλήσει, να με φιμώσει, να με ακυρώσει στο λειτούργημά μου», τονίζει ο φιλόλογος, ο οποίος έχει κλείσει περισσότερα από 30 χρόνια στη δημόσια εκπαίδευση.

«Είναι πέρα από τις αρχές και τις αξίες μου να φοβάμαι για τη γνώμη μου και τη στάση μου ως εκπαιδευτικός».

«Ερχεται ο καθένας και κάνει τη μαγκιά του στο σχολείο στους εκπαιδευτικούς. Σε πολλές περιπτώσεις ξεσπούν πάνω τους γονείς», παρατηρεί στην «Κ» ο κ. Θανάσης Κατσίμπελης, διευθυντής στο Δημοτικό Σχολείο Σκουροχωρίου Ηλείας, ο οποίος αντιμετώπισε επίθεση γονιού μαθητή. «Με στοχοποίησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διάβασα αρνητικά σχόλια για μένα και δέχθηκα απειλές», προσθέτει ο ίδιος, δηλώνοντας πως το υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να συνδράμει νομικά τους εκπαιδευτικούς στην περίπτωση που καλούνται να διερευνήσουν τις απειλές και να κινηθούν δικαστικά.

«Η απαράδεκτη τραμπουκική και φασιστική ενέργεια προσβάλλει την αξιοπρέπεια και τον παιδαγωγικό ρόλο των εκπαιδευτικών που σε τέτοιες περιόδους κρίσης έχουμε αναλάβει, χωρίς καμία ουσιαστική στήριξη από την πολιτεία, το βαρύ κοινωνικό φορτίο προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των μαθητών μας. Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά και, κρίνοντας από τη στάση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ έναντι των εκπαιδευτικών αλλά και την έλλειψη βούλησης πραγματικής θωράκισής τους, δεν πρόκειται να είναι η τελευταία. Αυτό, δυστυχώς, ενισχύεται και από την άρνηση πολιτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης να ψηφίσουν την τροπολογία για δυνατότητα επιβολής ποινής σε όσους γονείς στερούν από τα παιδιά τους το αγαθό της εκπαίδευσης», σχολίασε χθες η Διδασκαλική Ομοσπονδία.

Χθες επισκέφθηκαν το Γυμνάσιο Αιγινίου ο αναπληρωτής περιφερειακός διευθυντής Μακεδονίας, ο οργανωτικός συντονιστής και ο συντονιστής παιδαγωγικού έργου στην Πιερία, ενώ υπήρξε και επικοινωνία με τη Γενική Γραμματεία του υπουργείου Παιδείας. «Προχωρούμε, συνεχίζουμε να κάνουμε τη δουλειά μας», λέει στην «Κ» ο κ. Χατζής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή