Αρχίζουν οι εμβολιασμοί παιδιών 5-11 ετών

Αρχίζουν οι εμβολιασμοί παιδιών 5-11 ετών

Ξεκινάει αύριο ο εμβολιασμός των παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών, με περισσότερα από 29.000 σχετικά ραντεβού να έχουν ήδη προγραμματιστεί. Τα παιδιά θα πρέπει να προσέρχονται συνοδεία ενός γονέα στο εμβολιαστικό κέντρο και με το βιβλιάριο υγείας παιδιού.

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκινάει αύριο ο εμβολιασμός των παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών, με περισσότερα από 29.000 σχετικά ραντεβού να έχουν ήδη προγραμματιστεί. Τα παιδιά θα πρέπει να προσέρχονται συνοδεία ενός γονέα στο εμβολιαστικό κέντρο και με το βιβλιάριο υγείας παιδιού. Ηδη χθες έφτασαν στη χώρα οι πρώτες 60.000 δόσεις παιδιατρικών εμβολίων. Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι στις περιοχές της χώρας όπου τα ραντεβού για τα παιδιατρικά εμβόλια είχαν εξαντληθεί, θα ανοίξουν νέα ραντεβού από τις αρχές του επόμενου έτους, και πάντα ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των εμβολίων.

Οπως τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, ήδη έχουν πραγματοποιηθεί διεθνώς περισσότεροι από 5.000.000 εμβολιασμοί παιδιών και οι ανεπιθύμητες ενέργειες που έχουν έως σήμερα είναι ανάλογες με αυτές που γνωρίζουν πολύ καλά οι γονείς και αφορούν τοπική αντίδραση στο σημείο της ένεσης και λίγο πυρετό. Τόνισε, δε, ότι αν και τα παιδιά συνήθως νοσούν ήπια, υπάρχει μικρός αλλά υπαρκτός κίνδυνος από την COVID-19. Σημείωσε δε ότι το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο (MISC) που σχετίζεται με τη νόσο έχει μία πιθανότητα να εκδηλωθεί ανά 3.000 περιστατικά, και μπορεί να έχει σοβαρή έκβαση. Σημειώνεται ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εξετάζει το ενδεχόμενο να εισηγηθεί τη χορήγηση 3ης δόσης εμβολίου σε εφήβους ηλικίας 16 έως 17 ετών, όπως έκανε πρόσφατα και ο αμερικανικός οργανισμός FDA.

Εν τω μεταξύ, έληξε χθες το πιστοποιητικό εμβολιασμού για τα άτομα άνω των 60 ετών που είχαν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους πριν από επτά μήνες. Οπως ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους, 1.075.000 πολίτες που εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία έχουν ανανεώσει το πιστοποιητικό τους αφού έχουν κάνει την 3η δόση, ενώ από τις 163.000 που δεν έχουν εμβολιαστεί οι 90.000 έχουν ήδη κλείσει ραντεβού και το 50% αυτών θα εμβολιαστεί έως το τέλος της εβδομάδας.

Εχουν προγραμματιστεί πάνω από 29.000 ραντεβού – Εληξε χθες το πιστοποιητικό για τα άτομα άνω των 60 ετών που ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους πριν από επτά μήνες.

Εως και χθες με έστω μία δόση είχε εμβολιαστεί το 69,1% του γενικού πληθυσμού και το 86,4% των ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών.

Το ποσοστό αυτό ήταν 82,2% πριν από την ανακοίνωση για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ηλικιακή ομάδα των 75 έως 79 ετών είναι η πρώτη που ξεπερνά το 90% σε εμβολιαστική κάλυψη στη χώρα μας (91,7%).

Χθες, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.841 νέα κρούσματα COVID-19 και 96 νέους θανάτους ασθενών. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν 709 ασθενείς που είχαν προσβληθεί από τον ιό. Τέλος, συνεχίζεται η δωρεάν διανομή αυτοδιαγνωστικών τεστ. Εως και το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου καλούνται οι ενήλικοι πολίτες να υποβληθούν σε self τεστ, το οποίο μπορούν να λάβουν δωρεάν από τα φαρμακεία της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή