Ενστάσεις για το νέο πλαίσιο των ΜΚΟ

Ενστάσεις για το νέο πλαίσιο των ΜΚΟ

Με προβληματισμό υποδέχθηκαν οι οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου που ρυθμίζει το καθεστώς λειτουργίας τους και το οποίο ψηφίστηκε επί της αρχής χθες στη Βουλή.

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με προβληματισμό υποδέχθηκαν οι οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου που ρυθμίζει το καθεστώς λειτουργίας τους και το οποίο ψηφίστηκε επί της αρχής χθες στη Βουλή. «Η προσέγγιση του νομοσχεδίου δεν διαφαίνεται να ενισχύει ή να υποστηρίζει την ανάπτυξη της Κοινωνίας των Πολιτών, ενώ απουσιάζει η διάθεση δημιουργίας ενός πλαισίου εμπιστοσύνης και ουσιαστικής συνεργασίας μεταξύ των ΟΚοιΠ και του κράτους», επισημαίνουν στο αρχικό υπόμνημα που έστειλαν 330 οργανώσεις στο αρμόδιο υπουργείο.

«Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει την καταγραφή των οργανώσεων σε δύο βάσεις δεδομένων», εξηγεί στην «Κ» ο δρ Σωτήρης Πετρόπουλος, συνιδρυτής του HIGGS, του πρώτου εκκολαπτηρίου και επιταχυντή για ΜΚΟ στην Ελλάδα, «η ένταξη σε αυτές είναι εθελοντική». Ωστόσο, η επιθυμία των οργανώσεων να καταγραφούν και να αποκτήσουν έτσι πιστοποίηση είναι μεγάλη.

Δύο κατηγορίες

«Η διαδικασία για να συμπεριληφθούν στη δημόσια βάση δεδομένων είναι απλή· δεν ισχύει, όμως, το ίδιο και για το ειδικό μητρώο, μέσω του οποίου η εκάστοτε οργάνωση μπορεί να αναπτυχθεί περαιτέρω», λέει ο δρ Πετρόπουλος. Οι οργανώσεις της πρώτης κατηγορίας θα μπορούν να διεκδικήσουν έως 50.000 ευρώ από κρατικές επιχορηγήσεις, όσες όμως θα ανήκουν στη δεύτερη θα μπορούν να υπερβούν αυτό το πoσό και ταυτόχρονα θα «ξεκλειδώνουν» ένα ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς – φοροαπαλλαγές για τις ίδιες και τους υποστηρικτές τους. Για να γίνουν, όμως, δεκτές στο ειδικό μητρώο, θα πρέπει να έχουν ελεγχθεί από ορκωτό λογιστή. «Ταυτόχρονα, οι συμμετέχοντες οφείλουν να έχουν καθαρό ποινικό μητρώο σχετικά με αδικήματα, όπως η κλοπή και η συκοφαντική δυσφήμιση». Οσο και αν αυτό ακούγεται αυτονόητο στους «αμύητους», στην πραγματικότητα δεν είναι.

«Η προσέγγιση του νομοσχεδίου δεν διαφαίνεται να ενισχύει ή να υποστηρίζει την ανάπτυξη της Κοινωνίας των Πολιτών», τονίζουν 330 οργανώσεις.

«Η Κοινωνία των Πολιτών στοχεύει διεθνώς στη συμπερίληψη ανθρώπων με διαφορετικό υπόβαθρο, κάποια μέλη ΜΚΟ βρίσκονται σε στάδιο επανένταξης, πρώην ναρκομανείς ή άστεγοι, οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να κάνουν μια νέα αρχή». Μια ακόμα προϋπόθεση είναι ότι τα μέλη των Δ.Σ. όπως και συγγενείς τους α΄ βαθμού δεν μπορούν να εργάζονται στους κόλπους της εκάστοτε ΜΚΟ. «Μαζί δικαιούνται να εισπράττουν σε ένα χρόνο έως 1.000 ευρώ», απαντά ο δρ Πετρόπουλος, «άρα δεν μπορούν να βιοπορίζονται από αυτή τη δραστηριότητα». Σύμφωνα με όλους όσοι γνωρίζουν το οικοσύστημα, «ο νόμος σκιαγραφεί ως μέλη Δ.Σ. των ΜΚΟ ανθρώπους που ανήκουν σε μια οικονομική ελίτ, ενώ στην ουσία είναι άνθρωποι της μεσαίας και κατώτερης τάξης».

Ο δρ Πετρόπουλος εκτιμά, ωστόσο, ότι ο κλάδος είναι ανερχόμενος. «Πολλοί από τον χώρο των επιχειρήσεων και του management έχουν ευαισθητοποιηθεί με τις αλλεπάλληλες κρίσεις που έχει βιώσει ο τόπος – πρόκειται για ένα ανθρώπινο κεφάλαιο που δεν πρέπει να μείνει αναξιοποίητο».

Εθελοντισμός

Προβληματισμός προκύπτει και για τη ρύθμιση του εθελοντισμού. «Οι εθελοντές θα εντάσσονται σε ένα υποσύστημα της “Εργάνης”, μια ιδέα εφαρμόσιμη για εθελοντές με σταθερή παρουσία και συνεισφορά». Τι θα συμβεί, όμως, με τους ανθρώπους που σπεύδουν αυθόρμητα να δώσουν μια χείρα βοηθείας σε έκτακτα συμβάντα; Χρειάζεται ένα ευέλικτο σύστημα, στο οποίο να μπορεί κάποιος να δηλώνει τη συμμετοχή του, μια ώρα π.χ. προτού φτάσει στο πεδίο. «Το πιο εύκολο θα ήταν η αποστολή ενός sms προς το υπουργείο, δεν γίνεται εν μέσω μιας καταστροφής οι επικεφαλής μιας ΜΚΟ να αναζητούν τον λογιστή τους για να εγγράψει κόσμο στην “Εργάνη”».

Υψηλοί τόνοι στη Βουλή

Του Γιώργου Μπουρδάρα

Σήμερα το απόγευμα ολοκληρώνεται στη Βουλή η διαδικασία έγκρισης από την Εθνική Αντιπροσωπεία του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για τον εθελοντισμό – ήταν προγραμματισμένο να ψηφιστεί χθες, καθώς έπειτα από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ θα διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία επί τροπολογίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που συμπεριελήφθη στο νομοθέτημα και η οποία αφορά την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέβασε τους τόνους της κριτικής κάνοντας λόγο για ρύθμιση-σκάνδαλο, επικρίνοντας την κυβέρνηση κυρίως επειδή μέσω αυτής προχωρεί στην καταβολή πληρωμών προς ιδιωτική εταιρεία για υπηρεσίες επιτήρησης κρατουμένων, ενώ υπάρχει –όπως υποστηρίζεται– απορριπτική γνωμοδότηση από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Η κυβέρνηση διά του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Ελ. Οικονόμου απορρίπτει τις επικρίσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης και σημειώνει ότι επιλύονται «εκκρεμότητες προηγουμένων ετών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή