«Ένα μεγάλο μέρος του δήμου έγινε λίμνη»

«Ένα μεγάλο μέρος του δήμου έγινε λίμνη»

Για δεύτερη φορά μέσα σε χρονικό διάστημα μόλις 15 ημερών η δυτική Ελλάδα επλήγη το περασμένο Σαββατοκύριακο από ένα ακόμη ισχυρό κύμα κακοκαιρίας, που προκάλεσε ζημιές σε σπίτια, καταστήματα, αγροτικές καλλιέργειες, κτηνοτροφικές μονάδες και υποδομές.

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για δεύτερη φορά μέσα σε χρονικό διάστημα μόλις 15 ημερών η δυτική Ελλάδα επλήγη το περασμένο Σαββατοκύριακο από ένα ακόμη ισχυρό κύμα κακοκαιρίας, που προκάλεσε ζημιές σε σπίτια, καταστήματα, αγροτικές καλλιέργειες, κτηνοτροφικές μονάδες και υποδομές.

Οι περιοχές όπου επλήγησαν περισσότερο ήταν η Αρχαία Ολυμπία, όπου μάλιστα κινδύνευσε ο αρχαιολογικός χώρος λόγω υπερχείλισης του ποταμού Αλφειού, η δυτική Αχαΐα και σημαντικό τμήμα της Αιτωλοακαρνανίας.

Οσον αφορά τα αίτια που προκαλούν αυτά τα ισχυρά φαινόμενα, ο καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών και του εργαστηρίου Φυσικής Ατμόσφαιρας, Αθανάσιος Αργυρίου, εξηγεί ότι «λόγω της περιστροφής της Γης, τα συστήματα καιρού έρχονται από δυτικά και επομένως συναντούν πρώτα τις περιοχές του Ιονίου, της δυτικής Ελλάδας και της Ηπείρου». Μάλιστα, όπως επισημαίνει, «όταν τα κύματα κακοκαιρίας μεταφέρουν σχετικά θερμές μάζες αέρα, οι οποίες περιέχουν μεγάλη ποσότητα υδρατμών, συναντούν την ξηρά πρώτα στις προαναφερόμενες περιοχές και ως εκ τούτου το μεγαλύτερο ύψος βροχής να εμφανίζεται σε αυτές». Σχετικά με την αύξηση της ραγδαιότητας των βροχοπτώσεων που καταγράφεται στη δυτική Ελλάδα, ο κ. Αργυρίου λέει ότι «φαίνεται να σχετίζεται αμέσως με την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή».

Στο μέτωπο των ζημιών, «τρομακτικές» χαρακτηρίζει ο δήμος της Αρχαίας Ολυμπίας «τις καταστροφές που προκάλεσε η πρωτοφανής κακοκαιρία, όπως διαπιστώνεται από την πρώτη καταγραφή των προβλημάτων», προσθέτοντας πως «η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί είναι συνέπεια της περιβαλλοντικής καταστροφής από τις πυρκαγιές».

Στη δυτική Αχαΐα, ο δήμαρχος Σπύρος Μυλωνάς τονίζει ότι «ζούμε συνθήκες πλήρους καταστροφής, αφού είδαμε ένα μεγάλο μέρος του δήμου να μετατρέπεται σε λίμνη». Παράλληλα, επεσήμανε ότι «μέσα στον τρέχοντα μήνα ο μετεωρολογικός σταθμός Λάππα κατέγραψε βροχόπτωση ύψους 232 χιλιοστών και ο σταθμός Σαγαίικων κατέγραψε βροχόπτωση ύψους 217 χιλιοστών».

Στην Αιτωλοακαρνανία, υπέστη καθίζηση η εθνική οδός Αντιρρίου – Ιωαννίνων, στο ύψος της γέφυρας Ευηνοχωρίου, ενώ κατέρρευσε και η παλαιά σιδηροδρομική γέφυρα, παρασύροντας μέρος του δικτύου ύδρευσης του Μεσολογγίου, και εκκενώθηκαν οικισμοί για προληπτικούς λόγους. Στο Αγρίνιο συνεχίζονται οι αυτοψίες, προκειμένου να καταγραφούν οι ζημιές που προκλήθηκαν σε σπίτια και υποδομές του δήμου, ενώ χθες εκκενώθηκε, λόγω κατολισθήσεων, τμήμα στο Ανω Κεράσοβο. Ακόμη, κατολισθήσεις και καταπτώσεις βράχων καταγράφηκαν στον Δήμο Ναυπακτίας και στο ορεινό οδικό δίκτυο των Δήμων Αμφιλοχίας και Ξηρομέρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή